Česko má svůj Katar. Břeclav otevře nové ložisko plynu

Tomáš Fránek
10. 3. 2010 12:50
Česká naftařská požádala úřady o souhlas s těžbou na dalším ložisku

Brno - V Břeclavi se bude těžit z dalšího velkého ložiska zemního plynu. Město tak potvrzuje pověst českého "Kataru".

V katastru města je už přitom devět ropných a plynových vrtů a těžba surovin přináší do městské kasy miliony korun navíc.

O povolení k zahájení těžby z dalšího ložiska plynu na okraji města nyní úřady požádala firma Česká naftařská. Ta chce v lokalitě na okraji Břeclavi začít těžit zemní plyn už letos a zásoby v ložisku mají vydržet do roku 2025.

Nezničíme, vyčistíme

Z ložiska bude firma těžit miliony kubíků plynu ročně.

"Na základě současného stavu průzkumných prací se předběžně odhaduje celková těžba a úprava zemního plynu v množství do 200 000 Nm3 za den, maximálně 67 milionů Nm3/rok," uvedla firma v žádosti o posouzení těžby ve vztahu k životnímu prostředí.

Plyn se bude těžit ve vzdálenosti asi 700 metrů od domů, lidi by tak těžba nijak omezovat neměla. "Na základě studií, údajů o záměru a o stavu životního prostředí i na základě vyjádření orgánů státní správy, lze konstatovat, že záměr nebude mít významný negativní vliv na žádnou složku životního prostředí v lokalitě a jejím okolí," uvedla odborná firmy, která žádost České naftařské překládá.

"Po ukončení těžby zemního plynu (odhad v r. 2025) bude území těžebního střediska rekultivováno. Vrty budou likvidovány. Technologie bude před likvidací vyčištěna a zbavena ropných látek," uvedla firma, která ložisko plynu začala testovat loni na jaře.

Nově otevřený vrt by se tak neměl dostat do podobných problémů jako předchozí žádosti o těžbu ve městě. Právě v Břeclavi se totiž před třemi roky ostře bojovalo o těžbu ropy a plynu v Kančí oboře.

Proti těžbě protestovali obyvatelé z okolí, nelíbila se ani vedení Jihomoravského kraje. Naopak radnice v Břeclavi souhlasila. Hlavním argumentem odpůrců byl nedaleký Lednicko-valtický areál a také skutečnost, že ložiska leží v záplavovém území v sousedství zdrojů pitné vody. Báňský úřad nakonec vydal povolení k těžbě jak pro Moravské naftové doly, tak pro Českou naftařskou.

Stovky milionů do průzkumu

Jih Moravy je v tuzemsku jediným místem, kde se větší množství ropy a zemní plyn vyskytuje. I tak tuzemské zásoby plynu nemají na celkovou spotřebu větší vliv - dominantní Moravské naftové doly tak například vytěží něco přes půl procenta "zimní" denní spotřeby Česka.

Firmy přitom do hledání nových ložisek dávají stovky milionů korun. Podle posledních dostupných údajů Moravské naftové doly v roce 2008 do průzkumu investovaly na 600 milionů korun.

Česká naftařská, kterou vlastní podnikatel Petr Lamich, ve stejném roce investovala do rozšiřování těžby 100 milionů korun.

 

Právě se děje

Další zprávy