Školy kvůli stávce odkládají výuku. Volno ale nebude

Zpravodajská směna
1. 3. 2010 14:15
Řada ředitelů dokonce optimisticky věří, že stávka vůbec nebude
Do osmiletého studia na gymnáziu Jana Keplera bude přijatý zhruba každý desátý uchazeč. Z dětských hlav se téměř kouřilo.
Do osmiletého studia na gymnáziu Jana Keplera bude přijatý zhruba každý desátý uchazeč. Z dětských hlav se téměř kouřilo. | Foto: Jan Langer

Praha - Pokud ve čtvrtek proběhne stávka v dopravě, budeme připraveni, hlásí kromě firem a úřadů také ředitelé základních a středních škol v Praze. Zatímco studenti by přivítali mimořádné prázdniny, školy většinou půjdou jinou cestou.

"O dni volna pro studenty během případné čtvrteční stávky neuvažujeme. Studenti i profesoři k nám ale jezdí z celé Prahy, proto bychom výuku upravili a začínali od 10:45," popisuje chystaná opatření ředitelka Gymnázia Čakovice Daniela Hochmanová. V případě stávky škola uveřejní všechny potřebné informace na svých internetových stránkách.

Podobně to vidí i ředitelka gymnázia v Českolipské ulici Věra Ježková, která uvažuje o hromadném posunu vyučování. Pokud někdo přesto dorazí do školy pozdě, bude to prý posuzovat individuálně. 

Na dalších středních školách oslovených redakcí Aktuálně.cz panuje optimismus. Ředitelé věří, že stávka nebude, a proto nepovažují za nutné se změnami ve vyučování zabývat.

Na základních školách klid

Jiná situace panuje na základních školách. Jejich žáci většinou bydlí v blízkosti škol a městské hromadné dopravy využívají minimálně. Ředitelé tak většinou nevidí důvod pro posun počátku výuky, nebo vypisování ředitelského volna.

I tady existují výjimky. Například ředitelka ZŠ Fr. Plamínkové Vlastimila Volková už před pondělní plánovanou stávkou rozeslala rodičům zprávu, ve které informovala o posunu výuky od třetí vyučovací hodiny.

Dětem, které přesto dorazily, škola nabídla náhradní program. A stejný plán má škola i na čtvrtek.

Jde o výhody zaměstnanců

Odboráři v dopravě chtějí stávkovat kvůli vyššímu zdanění zaměstnaneckých výhod, které platí od letošního ledna.

Obávají se, že přestože vyšší daň zaplatí zaměstnavatelé, zvýšené náklady by nakonec dopadly na zaměstnance.

V konečném důsledku to může znamenat, že si zaměstnanec například připlatí za oběd v kantýně nebo za výhodnější jízdenky. Další možností je také to, že firmy zruší některé benefity úplně.

 

Právě se děje

Další zprávy