Proud ze slunce nesmí do sítě. Soudy budou mít práci

Pavel Baroch
5. 3. 2010 20:30
Podnikatelé investovali do "zakázaných" elektráren desítky milionů
Foto: Jan Langer

Praha - Aby společnost ELDACO mohla v jižních Čechách spustit na jaře svou novou sluneční elektrárnu, chybí jí prakticky už jen jeden krok - uzavřít s příslušnou distribuční firmou smlouvu o připojení elektrárny do sítě.

Jenže s tím teď distribuční firma otálí. Správce české přenosové soustavy - společnost ČEPS - totiž v polovině února vyhlásil dočasný stop stav pro všechny nové obnovitelné zdroje energie.

"Hrozí nám obrovská finanční ztráta," řekl Aktuálně.cz představitel společnosti ELDACO Michal Janeček, který je současně předsedou České společnosti pro větrnou energii.

Firma má v projektu desítky milionů korun a nakupuje technologie. "Zatím to jsou vyhozené peníze, bez připojení to nemá cenu," řekl Janeček, podle něhož firma vážně uvažuje o tom, že se s celou záležitostí obrátí k soudu.

Než se ELDACO pustilo do svého projektu, dostalo od distribuční firmy souhlas s rezervací v síti, tedy oznámení, že se vyrobená elektřina vejde do drátů. Proto se ELDACO cítí poškozeno.

"Je to obrovská špatnost. Rozhodnutí o tom, že se zatím nebudou připojovat nové obnovitelné zdroje do sítě, se přece nemůže vztahovat na projekty zpětně," stěžuje si Janeček.

K soudům se chystají další firmy

Případ společnosti ELDACO není zdaleka ojedinělý. Podobnou zkušenost v uplynulých dnech prodělali i další podnikatelé, kteří investovali do nových fotovoltaických elektráren. Také narazili na to, že s nimi distribuční firmy nechtějí nyní uzavřít smlouvy o připojení k síti, přestože jim původně rezervovaly místo v síti.

"Takové případy skutečně máme," potvrdil Aktuálně.cz Jaromír Řehák, předseda České průmyslové fotovoltaické asociace.

Uvedl, že firmy se dostávají do složité situace například kvůli objednaným fotovoltaickým panelům nebo dohodnutým bankovním úvěrům a mohou jim hrozit i různá penále.

Řehák předpokládá, že se k soudům obrátí více firem, pokud distribuční firmy a správce přenosové sítě nezačnou situaci rychle řešit. "Myslím, že se žaloby skutečně objeví," odhaduje Řehák.

To připouští i ČEPS, správce přenosové soustavy. "Žaloby samozřejmě mohou přijít," uvedla mluvčí Jana Jabůrková. "Nejsou ale řešením aktuální situace. Dáváme přednost dialogu, jednání a řešení současného stavu."

ČEZ staví dál, potíží se nebojí

V jižních Čechách staví největší domácí sluneční elektrárnu společnost ČEZ. Na rozdíl od jiných firem se ovšem neobává toho, že by pro ni nebylo v síti místo.

"Elektrárna má kladné rozhodnutí o rezervaci v síti, čímž není tento projekt ohrožen," řekl Aktuálně.cz mluvčí ČEZ pro obnovitelné zdroje Martin Schreier.

Jaromír Řehák si ovšem nemyslí, že by ČEZ měl na rozdíl od jiných podnikatelů nějakou výjimkou nebo protekci. "To asi ne," dodal. 

Novela omezí podporu

ČEPS vysvětluje omezování obnovitelných zdrojů tím, že v uplynulých měsících přibylo především slunečních elektráren v takovém počtu, že je ohrožena celá distribuční soustava v republice.

"Je to podobné, jako kdybyste řídili auto, které by nemělo plyn ani brzdy a motor by si dělal, co chtěl. Buď by časem havarovalo, nebo - pokud jste odpovědní - byste auto zastavili," tvrdí mluvčí Jabůrková, podle níž mají fotovoltaické a sluneční elektrárny nevýhodu, že jejich momentální výkon není možné regulovat jako u klasické elektrárny.

Větrný park
Větrný park | Foto: ČEZ

Ve sněmovně nyní leží návrh novely zákona na podporu obnovitelných zdrojů energie, který má umožnit enormní nárůst slunečních elektráren lépe usměrňovat. Technologický vývoj totiž v posledních letech srazil cenu fotovoltaických panelů o desítky procent, takže "sluneční byznys" je za současných podmínek velmi lukrativní.

Novela má obecnou podporu, a to i u ekologických organizací, podle nichž zákon dokázal nastartovat nebývalý rozvoj obnovitelných zdrojů.

"Solární elektrárny nyní vyrábějí elektřinu pro 40 tisíc domácností. Exhalace oxidu uhličitého snižují o ekvivalent 48 tisíc osobních aut. Domácí sluneční energie je nezávislá na palivech dovážených z Ruska či odjinud," vyjmenovaly základní výhody zelené elektřiny ekologické Hnutí Duha a sdružení Calla.

 

Právě se děje

Další zprávy