Medek v rozhlase končí, radní mu schválili zlatý padák

Eliška Bártová Domácí Eliška Bártová, Domácí
24. 2. 2010 15:20
Ředitel odchází ze zdravotních důvodů, ovšem se zlatým padákem 10 měsíčních platů
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Richard Medek po pěti měsících končí ve funkci ředitele Českého rozhlasu.

Deníku Aktuálně.cz to řekl zdroj z rozhlasu. "Dnes předal Radě Českého rozhlasu svoji rezignaci," potvrdila posléze i vedoucí oddělení komunikace Českého rozhlasu Eva Vencefrová.

Medek ze zdravotních důvodů odejde k 28. únoru. "Vzhledem k tomu, že se jedná o jeho osobní rozhodnutí, nebude tuto skutečnost Český rozhlas ani odstupující generální ředitel dále komentovat," dodala.

Odcházející ředitel však neodejde z rozhlasu s prázdnou. Rada na svém minulém zasedání totiž schválila novou podobu "zlatého padáku". Medek by podle této nové normy měl získat 10 měsíčních platů.

Společně s Medkem odchází v rámci povinné obměny také tři radní. Tím se rada dostane do patové situace, kdy nebude usnášeníschopná - nebude ani moci zvolit nového ředitele.

Ztráta podpory

Medek svůj odchod avizoval dva týdny poté, co mu radní zamítli jeho ambiciózní plán reforem. Počítal se zrušením osmi ředitelských postů a se vznikem nové zpravodajské stanice.

Po neúspěchu před radními už tehdy Medek naznačil, že bylo zpochybněno jeho postavení.

"Ztrácím podporu Rady," okomentoval tehdy situaci ředitel Medek. "Mám pocit, že generální ředitel se nachází v horší pozici než poslední redaktor, který je o čtyři-pět úrovní níž... Ten se pohybuje ve svobodnějším prostředí, než nyní my."

Co dál?

Vedením rozhlasu byl prozatímně pověřen programový ředitel Peter Duhan.

Současný šéf programu veřejnoprávní stanice dříve vedl ČRo 6.

Jako o možném řediteli se o něm spekulovalo už loni, kdy byl odvolán Václav Kasík. S Medkem posléze prohrál ve výběrovém řízení.

Richard Medek stanul v čele veřejnoprávní instituce na konci loňského září, ale už po měsíci ve funkci onemocněl a čtvrt roku rozhlas neřídil. Podle tehdejších informací stálo za jeho absencí to, že se psychicky zhroutil.

 

Právě se děje

Další zprávy