Skoro každý desátý vlak Českých drah loni přijel pozdě

Zpravodajská směna
23. 2. 2010 18:00
Dochvilnost vlaků odpovídá stavu ve Francii nebo Velké Británii
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Devět procent vlaků Českých drah mělo v loňském roce zpoždění. Přesnost spojů se tak oproti předešlému roku jemně zlepšila.

"Tradičně jezdí vlaky nejpřesněji na počátku a konci roku, kdy je plánováno nejméně výluk," hodnotí roční provozní situaci ředitel odboru řízení provozu Miroslav Jasenčák.

Podle jeho informací byly vlaky nejdochvilnější v březnu, kdy splnily jízdní řád na 94,12 %. Opakem byl červenec s 88,74 %.

Právě léto je podle něj nejkomplikovanější. V této době probíhá nejvíce stavebních aktivit, se kterými souvisí i množství výluk, vysvětlují dráhy.

Nejčastějšími příčinami zpoždění vlaků jsou podle ČD vnější vlivy. Mezi ty Jasenčák zahrnuje sebevraždy, nehody na přejezdech, zásahy policie nebo záchranářů a vlivy počasí. Významný podíl na zpoždění mají také závady na infrastruktuře a čekání vlaku na přípoj.

Lednovou dopravu komplikovala na sněhové srážky nebývale bohatá zima. "V Česku se promítla do plnění jízdního řádu na „pouhých" 86,6 %. Podíl zpoždění způsobených těmito vlivy vyskočil z obvyklé cca 1/3 na téměř 60 %," uvedl mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský.

Významný vliv na lednová zpoždění mělo i nezvykle velké množství nehod na přejezdech a usmrcených osob.               
 
České dráhy denně vypravují v průměru 7 654 vlaků po celé republice. Podle dnes zveřejněných statistik se ČD chlubí dochvilností srovnatelnou například s Francií nebo Velkou Británií.

 

Právě se děje

Další zprávy