Lidé odmítli v referendu stavbu druhé Ruzyně u Prahy

Zdeněk John
13. 2. 2010 19:19
Penta Investment naráží na velký odpor v okolí Vodochod
Tak má letiště vypadat
Tak má letiště vypadat | Foto: Letiště Vodochody

Chvatěruby, Zlončice - Občané obcí Chvatěruby a Zlončice v místním referendu odmítli záměr společnosti Penta Investments rozšířit letiště ve Vodochodech.

Výsledky místních referend jsou po sečtení hlasů jednoznačné: 96 procent hlasujících obyvatel Chvatěrub a 99 procent hlasujících obyvatel Zlončic si nepřeje zvětšit letiště Vodochody na veřejné mezinárodní. Při účasti nadpoloviční většiny voličů jsou referenda platná a závazná. Obě obce tak musí při každé příležitosti vystupovat proti letišti s maximální snahou záměru zabránit.

"Výsledky referenda přesně ukazují převažující názor občanů v okolí letiště. Rozhodnutí našich občanů mě zavazuje k boji proti letišti Vodochody,"  komentoval výsledky starosta Chvatěrub, František Derfl.

Obce Chvatěruby a Zlončice se brání rozšíření letiště ve Vodochodech společně s dalšími 13 obcemi v okolí. Ke společnému postupu proti letišti se sdružily v iniciativě Stop letišti Vodochody.

V březnu 2010 budou následovat místní referenda k letišti Vodochody v dalších třech obcích a to v Panenských Břežanech, Bášti a Máslovicích.

 

Právě se děje

Další zprávy