Inženýrem bez matematiky a za sobotu? Přijde prověrka

Eliška Bártová Eliška Bártová
16. 2. 2010 9:10
Akreditační komise prověří soukromou Rašínovu vysokou školu
Foto: Ludvík Hradilek

Praha/Brno - Soukromá vysoká škola v Brně nabízí studentům specifické podmínky. Ačkoliv formálně provozuje výuku v denním režimu, v praxi někteří studenti docházejí do školy jen o sobotách.

Na Rašínově vysoké škole lze tímto sobotním způsobem vystudovat jak na bakaláře, tak na inženýra.

Akreditační komisi ministerstva školství ale takový způsob jednodenního vysokoškolského vzdělávání znepokojuje, proto se rozhodla školu prověřit.

"Jde o obcházení akreditace, kdy není možné zajistit kvalitní výuku," říká předsedkyně komise Vladimíra Dvořáková. "Jde o klamání," domnívá se.

Na tento "klamavý" způsob sobotní výuky škola láká nové studenty. Na oplátku od každého ročně inkasuje částku v rozmezí od 38 do 54 tisíc korun.

Formálně je vše v pořádku

Formálně je v Rašínově vysoké škole vše v pořádku: přednášky a semináře jsou rozepsané v týdnu, o sobotách pak znovu probíhají povinné semináře.

Všichni studenti jsou zapsání do denní formy studia - tedy i na přednášky v týdnu. Jenže v praxi to chodí jinak.

Seznam VŠ, které komise letos prověří
Autor fotografie: Ludvík Hradilek

Seznam VŠ, které komise letos prověří

  • pobočky Univerzity Tomáše Bati, Zlín
  • Rašínova vysoká škola
  • pobočky Vysoké školy hotelové, Praha
  • pobočky Středočeského vysokoškolského institutu, Kladno
  • pobočky Univerzity Jana Ámose Komenského, Praha

Podle informací studijního oddělení až polovina studentů chodí do školy pouze o sobotách.

Tuto formu jednodenního studia přímo nabízí škola i na svých webových stránkách. "Je to pro ty, co jsou zaměstnaní," vysvětluje ředitelka školy Boršková.

"Sobotňáci", jak je ředitelka a zároveň majitelka školy nazývá, absolvují pouze semináře - tedy polovinu učiva co studenti v denním režimu. Přesto stejně jako oni získají vysokoškolský titul.

Falešná forma

Zároveň můžou studenti využívat všech studentských výhod - stát za ně platí pojištění. Podle předsedkyně Akreditační komise je to v rozporu se zákonem. Proto už komise vyzvala školu k podání vysvětlení.

Komise zároveň zařadila Rašínovu vysokou školu do plánu institucí, ve kterých letos provede rozsáhlou kontrolu.

"Je to falešná kombinovaná forma studia, kterou provozují, a na tu nemají akreditaci," říká předsedkyně komise Vladimíra Dvořáková. "Nemohou nabízet studium jen o sobotách, když přednášky jsou v týdnu," vysvětluje.

Podle Dvořákové by například na Vysoké škole ekonomické, kde sama přednáší, student, který nechodí na přednášky, měl velké problémy školu vystudovat. "Tímto způsobem se nedá zajistit kvalitní výuka," říká.

Odkroutí si to tu

Ředitelka a majitelka školy Jana Boršková se ale brání podezření, že tím porušuje pravidla a nemůže zajistit kvalitní vzdělání.

"Není to žádné obcházení. Žádné nařízení neříká, že se nesmí vyučovat v sobotu. A to, že nechodí v týdnu na přednášky, my nemůžeme vědět," oponuje. "Pravda, většinou je nenavštěvují, ale teoreticky můžou. Tím máme podmínky akreditace splněny."

Že to ale v praxi probíhá jinak a že škola sama nabízí studium, ke kterému nemá povolení, podle Borškové na situaci nic nemění.

"Oni si tu odkroutí každou sobotu osm až deset hodin po dobu tří, pěti let. A většinou to bývají lidé z praxe, kteří už mají nějakou odbornost," obhajuje Boršková netradiční postup školy.

 

Právě se děje

Další zprávy