Nejhorší místo zimy v Česku. Jen 6 dní tu šlo dýchat

Pavel Baroch
11. 2. 2010 16:40
V Bohumíně byl roční hygienický limit překonán za 42 dní 36krát
Ostrava svítání
Ostrava svítání | Foto: Marek Jagla

Bohumín - Podle platného hygienického limitu může být v ovzduší vysoká koncentrace jemných částic prachu maximálně 35krát do roka. V Bohumíně byl ve středu tento denní limit překonán už po šestatřicáté. Stačilo k tomu 42 dní letošního roku.

Severní Morava a Slezsko jsou od počátku roku s krátkými přestávkami na nadýchnutí zahaleny do smogu. Špinavý vzduch je také v Praze, Ústeckém kraji a dalších regionech.

Důvod? "Letos máme po dlouhé době zase normální zimu," řekl Aktuálně.cz Jan Macoun, náměstek ředitele Českého hydrometeorologického ústavu.

V zimních měsících jsou tradičně špatné rozptylové podmínky. Kvůli silným mrazům, kdy teploty běžně klesají hodně pod nulu, musí domácnosti, ale i úřady nebo podniky více topit. K tomu se přidávají ještě škodliviny z továrních komínů a automobilových výfuků.

Několikanásobně překročené limity

Na některých místech v Moravskoslezském kraji proto letos koncentrace mikroskopického prachu, na který se mohou vázat další škodliviny včetně rakovinotvorných látek, až sedminásobně překročily hygienické normy.

Mapa znečištění drobným prachem ve středu 10. února

Mapa znečištění jemnými částicemi prachu ve středu 10. února
Mapa znečištění jemnými částicemi prachu ve středu 10. února | Foto: ČHMÚ
 

Vzduch na Ostravsku se jen tak nezlepší

Především na Ostravsku s vysokou koncentrací těžkého průmyslu se přitom situace nejspíš ještě roky nezlepší. Při zhoršených rozptylových podmínkách tam vzduch vždycky zhoustne.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

"Obávám se, že to tam ještě nějakou dobu bude trvat," odhaduje Jan Macoun z hydrometeorologického ústavu.

Ministerstvo životního prostředí přijalo novou smogovou vyhlášku, podle níž úřady mohou nařídit továrnám a dalším zdrojům omezit výrobu. Ovšem až příští zimní sezonu se ukáže, nakolik dokáže špinavý vzduch aspoň trochu vyčistit. Nejprve totiž musí všechny firmy vypracovat své regulační plány.

Ministerstvo chystá i nový zákon o ochraně ovzduší, který by Ostravsku také mohl pomoci. Už teď ho ovšem firmy kritizují a podle vlády Jana Fischera by se mohl stát jednou z překážek, jak zemi vyvést z ekonomické krize.

Radim Šrám z Ústavu experimentální medicíny, který na Ostravsku právě vede výzkum o vlivu špinavého ovzduší na zdraví lidí, hovoří o tom, že politici a úřady situaci v Moravskoslezském kraji dlouhodobě podcenili.

Horší než za komunistů, říká lékařka

Ostravská dětská lékařka Eva Schallerová dokonce tvrdí, že tamní ovzduší bývá špinavější než v 80. letech minulého století.

Foto: Ludvík Hradilek

"Před několika dny jsme tu měli hodnoty znečištění horší než za komunistů," citovaly Schallerovou Lidové noviny.

Podle Jana Macouna z Českého hydrometeorologického ústavu se dá situace před listopadem 1989 a dnes těžko srovnávat. V současnosti například stanice měří koncentrace prachu menší než 10 mikrometrů, což se tehdy nedělalo, sledovala se jen celková prašnost.

"Změnila se i skladba emisí," upozornil náměstek Macoun. Před listopadem 1989 byl obecně největším problémem oxid siřičitý, který se podařilo výrazně omezit odsířením elektráren, chemiček a dalších provozů. Dnes je velkým problémem mikroskopický prach.

"Kvalita ovzduší se obecně nepochybně zlepšila," dodal Jan Macoun z hydrometeorologického ústavu.

 

Právě se děje

Další zprávy