Vesnice mají padnout kvůli vývozu elektřiny z Česka

Pavel Baroch
11. 2. 2010 10:55
Ministr průmyslu Tošovský chce v exportu elektřiny pokračovat
Kutejme, ať máme dost elektřiny na export
Kutejme, ať máme dost elektřiny na export | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Kvůli vývozu české elektřiny do zahraničí se musí vykutat hnědé uhlí, které odpovídá roční těžbě velkolomu ČSA v severozápadních Čechách.

Vyplývá to z propočtů ekologického Hnutí Duha pro Aktuálně.cz.

Tenčící se zásoby "hnědého zlata" jsou přitom důvodem toho, proč těžaři a někteří politici včetně předsedy ČSSD Jiřího Paroubka chtějí prolomit těžební limity a zbourat Horní Jiřetín a Černice.

Obce by před rypadly těžebních strojů měla více ochránit novela horního zákona, kterou ovšem vláda Jana Fischera stáhla z parlamentu, za což si vysloužila ostrou kritiku exministra životního prostředí Martina Bursíka.

Pět milionů tun uhlí letí dráty do ciziny

Ekologické Hnutí Duha vypočítalo, že se v posledních letech v průměru vyvezla každý rok elektřina, která odpovídá proudu vyrobeného z 8,5 milionů tun hnědého uhlí.

Jenže z hnědého uhlí se v Česku vyrobí jen asi 60 procent elektrické energie, zbytek připadá na jaderné elektrárny, velké vodní elektrárny a další zdroje.

Po odečtení "neuhelných" elektráren se vyváží každý rok elektřina získaná spálením zhruba pěti milionů tun hnědého uhlí. To přibližně odpovídá roční těžbě v lomu ČSA, který sousedí s ohroženými obcemi Horní Jiřetín a Černice.

Foto: Czech Coal

Právě z tohoto dolu by chtěla velkorypadla vyrazit dál za těžební limity.

Tošovský chce vyvážet dál

Ministr průmyslu Vladimír Tošovský přitom v návrhu nové Státní energetické koncepce počítá s tím, že export české elektřiny bude pokračovat i v následujících letech, i když z hnědého uhlí by se mělo vyrábět stále méně energie.

"Koncepce nepůsobí dojmem, že by měla řešit hrozící nedostatek paliv," poznamenaly ve společném stanovisku ekologické organizace Hnutí Duha, Centrum pro dopravu a energetiku, Greenpeace a Calla.

Podle ministra Tošovského má mírný nadbytek energie sloužit i jako "polštář" pro případné krize. Tošovský počítá i s uhlím za těžebními limity, které by podle jeho představ měl kabinet po téměř dvaceti letech zrušit.

"Naše společnost prodává elektřinu  téměř stoprocentně na českém trhu. Kam ji obchodníci umístí, případně znovu přeprodají, je něco, co nijak neovlivníme," řekla Aktuálně.cz mluvčí ČEZ Eva Nováková. 

Uhlí za limity pro teplárny

Ministerstvo průmyslu zároveň varovalo, že už za několik let bude chybět palivo pro teplárny, pokud se hranice těžby v severozápadních Čechách nezruší.

To nedopustíme!
To nedopustíme! | Foto: Pavel Baroch

Podle analýzy čtyř zmiňovaných ekologických organizací se v teplárnách spálí 8,2 milionů tun uhlí ročně. Pro připomenutí: Z Česka se exportuje elektřina z asi pěti milionů tun uhlí.

"Je ale pravda, že teplárny požadují uhlí s vyšší výhřevností, kvalitnější," řekl Aktuálně.cz Martin Sedlák z Hnutí Duha. Takové uhlí je kromě povrchového dolu ČSA i ve velkolomu Bílina, kde těží Severočeské doly ve vlastnictví státem kontrolovaného ČEZu.

Ekologická sdružení proto navrhují, aby se uhlí pro teplárny bralo z Bíliny, kde jsou zásoby až do roku 2030. Do té doby je možné všechny české domy zateplit a získat i dostatek tepelné energie pro domácnosti z obnovitelných zdrojů.

 

Právě se děje

Další zprávy