Další nápor sněhu má čtyři oběti, východ řešil kalamitu

Domácí Domácí
3. 2. 2010 18:55
V Krkonoších spadla ve středu ráno na silnici lavina
Silničáři vyslali na většině míst do terénu veškerou techniku. Ilustrační foto.
Silničáři vyslali na většině míst do terénu veškerou techniku. Ilustrační foto. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Noční sněžení a silný vítr zkomplikovaly dopravu v celé zemi. Železničáři museli kvůli zavátým kolejím uzavřít na dvanáct tratí.

"Pokud to dovoluje situace na komunikacích, zajišťujeme pro cestující náhradní autobusovou dopravu. Jedná se převážně o regionální tratě. Hlavní tratě jsou sjízdné," informovala Aktuálně.cz mluvčí Českých drah Kateřina Šubová.

Vlaky nejezdí například mezi Valašským Meziříčím a Holešovem, kde však nejsou v provozu ani náhradní autobusy. Úplný přehled najdou cestující na webu Českých drah.

Potížím se nevyhnuli ani řidiči. Například na Karlovarsku je kvůli závějím uzavřeno devět silnic II. a III. třídy. Řidiči neprojedou například na Klínovec.

V Krkonoších zasypala ráno lavina sněhu hlavní silnici I/14 v Rokytnici nad Jizerou - Vilémově.

Ve Středočeském kraji je uzavřeno několik vozovek na Kladensku a Rakovnicku. Neprůjezdné jsou také čtyři železniční tratě. Vlaky nejezdí mezi Lochovicemi a Zadní Třebaní, Kralupy nad Vltavou a Velvary a mezi Rakovníkem a Kralovicemi. Náhradní dopravu všude zajišťují autobusy. Silnici mezi Žebrákem a Hořovicemi zablokovaly dva kamiony a je neprůjezdná, tvoří se kolony.

Meteorologové varovali před nástrahami počasí už v pondělí. Až do čtvrtečního rána může napadnout až 30 centimetrů sněhu. To vše má navíc doprovázet vítr až o síle orkánu.

Zkomplikovalo vám počasí život? Stojíte kvůli sněhu v koloně a nemůžete se hnout? Dejte vědět ostatním. Napište nám nebo pošlete fotografii na e-mail [email protected].

Jaká je situace v Česku? Vývoj počasí jsme sledovali po celý pátek v podrobné reportáži:


Kde sněží

Doprava

Varování

Zajímavost

18:55 - Hraniční přechod v Náchodě je už zcela otevřený. Před 18. hodinou se ho podařilo uvolnit a kamiony stojící až 40 kilometrů k Hradci Králové se pomalu začaly rozjíždět.

18:45 - Během dneška zemřeli kvůli špatnému počasí čtyři lidé. Dopoledne při nehodě sanitky na zaváté silnici u Nošovic na Frýdecko-Místecku zahynula sedmašedesátiletá žena, další dvě převážené pacientky byly středně těžce zraněny. Nehoda se stala i na severomoravské části dálnice D1 u Hladkých Životic na Novojičínsku. Zemřely při ní dvě ženy. Další dnešní obětí je muž z Opavska, který zemřel poté, co v zapadlém autě zkolaboval a záchranáři se k němu nestihli kvůli počasí dostat včas.

18:30 - Energetikům na severu Moravy a ve Slezsku se kolem 16. hodiny podařilo odstranit všechny poruchy na vysokém napětí způsobené silným větrem, sněžením a popadanými stromy. Dopoledne byly stovky severomoravských domácností bez elektrické energie.

16:00 - Hraniční přechod v Náchodě ve směru do Polska zůstává kvůli sněhové kalamitě uzavřen. Průjezd do Česka je již volný. Kamiony, které jedou do Polska, vytvořily čtyřicetikilometrovou kolonu z Náchoda až k Hradci Králové. Na polské straně průjezd do Polska stále blokují zapadlé kamiony.

14:00 - Kalamitní stav kvůli mimořádným přívalům sněhu platí v Královéhradeckém kraji ve čtveřici měst. Kalamitu vyhlásila města Náchod, Jaroměř a Nové Město nad Metují. K vyhlášení kalamity přikročil také Rychnov nad Kněžnou. Vyhlášení kalamity umožňuje městům uklízet sníh pouze z nejdůležitějších silnic a chodníků.

13:54 - Hlavní krkonošská silnice I/14, kterou zasypala dnes ráno sněhová lavina, je průjezdná. Z prudkého svahu sjela zhruba v 07:30 v Rokytnici nad Jizerou - Vilémově. Nezůstali pod ní žádní lidé a ani vozidla. Komunikace spojuje Vrchlabí s Harrachovem a podařilo se ji uvolnit okolo 11:00. Sněhovou bariéru odstranil z vozovky pluh a nakladač.

13:40 - "Kvůli hustému a vytrvalému sněžení během noci a dnešního dopoledne došlo na mnoha místech v Královéhradeckém kraji ke komplikacím. Jedná se především o problémy na silnicích, kdy sněhové jazyky a závěje omezují dopravu na některých komunikacích," sdělila Aktuálně.cz mluvčí místních hasičů Martina Žahourková. Hasiči museli často pomáhat při vyprošťování zapadlých aut a kamionů.

Hasiči v Kostelci nad Orlicí vytahují zapadlý kamion
Hasiči v Kostelci nad Orlicí vytahují zapadlý kamion | Foto: HZSHK

13:05 - Osm z třiadvaceti regionálních železničních tratí se k poledni podařilo zprovoznit. Další tři musely být uzavřeny kvůli srážce vlaku a auta, na dvou z nich už vlaky jezdí. Hlavní trasy jsou sjízdné. Zprůjezdněny jsou tratě Podbořany - Kaštice, Šumperk Hanušovice, Bečváry - Kolín, Pocinovice - Janovice nad Úhlavou, Radnice - Chrást u Plzně, Raspenava - Bílý Potok pod Smrkem, Lochovice - Zadní Třebaň a Frýdlant v Čechách - Nové Město pod Smrkem.

12:35 - Hasiči na jihu Moravy zasahovali už u sedmi dopravních nehod. "Kvůli až metr hlubokým závějím a dopravním nehodám byly uzavřeny dvě silnice - komunikace I. třídy č. 54 z Veselí nad Moravou do Blatnice pod sv. Antonínkem na Hodonínsku a silnice u Bučovic a Kobeřic na Vyškovsku," sdělil mluvčí hasičů Jaroslav Haid.

12:05 - Dobré zprávy přišly ze Vsetínska: Kamion v Lužné se už podařilo vytáhnout na silnici, zatím se ale jezdí kyvadlově v jednom směru a dopravu řídí policisté, informovala policejní mluvčí Ludmila Brousilová. Obtížně průjezdná je podle ní silnice ze slovenské strany směrem na Makov. Zcela uzavřena je pro nákladní auta, především kamiony. Ty jsou odkláněny od hotelu Eroplán v Rožnově a cestu na Slovensko budou muset absolvovat přes Horní Lideč.

11:48 - "Vlakový úsek Podbořany - Kaštice na trati 160 byl v 9:36 zprovozněn," oznámila Aktuálně.cz mluvčí Českých drah Kateřina Šubová. Mezi Šumperkem a Hanušovicemi vlaky jezdí, ale kvůli ztíženým podmínkám mají zpoždění. O zprůjezdnění dalších tratí se snaží pracovníci Správy železniční dopravní cesty.

11:43 - Horská služba Jeseníky dnes nedoporučuje kvůli špatnému počasí vyrážet na túry. V horách sněží, vane silný vítr a viditelnost je špatná. Přes noc v průměru napadlo kolem 25 centimetrů sněhu. V platnosti zůstává třetí stupeň lavinového nebezpečí, řekl dnes ČTK náčelník Horské služby Jeseníky Michal Klimeš.

11:15 - V Karlovarském kraji už přestalo sněžit a oblačnost se roztrhala. V nižších polohách teplota vystoupila nad nulu a sníh odtává. Silničáři prorazili první ze zavátých cest, úsek mezi Božím Darem a Neklidem. Dalších 12 úseků je stále uzavřeno. Silnice první třídy jsou bez větších problémů sjízdné, sníh z nich většinou odtál.

Silnice z Police nad Metují do obce Bělý
Silnice z Police nad Metují do obce Bělý | Foto: Petr Rutar

10:35 - Náchod a Jeseník dnes ráno kvůli přívalům sněhu vyhlásily kalamitní stav. Silný vítr někde nafoukal až metrové závěje a většina komunikací vě městech je nesjízdná. Silničáři museli kvůli závějím uzavřít silnice z Broumova do Božanova a z Police nad Metují do obce Bělý. Policie začala odstavovat kamiony směřující do Náchoda již před městem na okraji hlavní silnice z Hradce Králové na Náchod. Silnice za hraničním přechodem v Polsku je kvůli sněhu také nesjízdná.

10:10 - Hasiči na Liberecku dnes ráno vyjížděli ke dvěma případům, kdy bylo třeba vyprostit kamiony zapadlé ve sněhových závějích. Před půl šestou vyjížděli hasiči do části Borek obce Frýdštejn, kde na silnici č. I/10 zapadl kamion. Vůz, který blokoval celý jízdní pruh, se hasičům podařilo vytáhnout ze závějí pomocí jeřábu ve čtvrt na osm. Krátce po 9. hodině požádala policie hasiče o pomoc při vytažení kamionu, který uvízl na silnici č. I/14 v části Dolní Rokytnice obce Rokytnice nad Jizerou. Na místo byli vysláni profesionální hasiči ze Semil s vyprošťovacím automobilem. Podle ohlášení Policie ČR spadla v těchto místech na silnici lavina, která zatarasila celou komunikaci. Silnice je v tomto místě zcela neprůjezdná.

10:02 - Hlavní krkonošskou silnici I/14 zasypala v Rokytnici nad Jizerou - Vilémově sněhová lavina. Z prudkého svahu sjela zhruba v 07:30. Nezůstali pod ní žádní lidé a ani vozidla. Komunikace, která spojuje Vrchlabí s Harrachovem je v tomto místě zcela neprůjezdná. Podaří se ji uvolnit pravděpodobně během dopoledne.

09:55 - Silnice v Praze jsou bez větších problémů sjízdné. "Na úklidu jsme pracovali od včerejšího podvečera až do šesté hodiny ranní. Celkem jsme vyjížděli k 25 případům," sdělila Aktuálně.cz mluvčí Technické správy komunikací Tereza Balatková. Podle mluvčí bylo přes noc v akci 25 sypačů a jedna fréza, ty jsou vzhledem k předpovědi meteorologů stále v pohotovosti. 

09:36 - V devět hodin ráno vyhlásil starosta Rychnova nad Kněžnou kalamitní stav pro územní obvod města, který potrvá do pátku 5. února 2010 do 18.00 hodin.

09:25 - Příval nového sněhu dočasně uzavřel 23 regionálních železničních tratí. Všechny hlavní trasy jsou podle informací Českých drah sjízdné. Na odstraňování navátého sněhu pracují zaměstnanci Správy železniční dopravní cesty. U sedmi neprůjezdných úseků se kvůli počasí nepodařilo zajistit náhradní autobusovou dopravu. Jedná se o úseky Frýdlant v Čechách - Nové Město pod Smrkem, Raspenava - Bílý Potok pod Smrkem, Javorník ve Slezsku - Lipová Lázně, Valašské Meziříčí - Holešov, Suchdol nad Odrou - Fulnek a Bečváry - Kolín.

Zasněžená silnice mezi Všechovicemi a Horním Újezdem (směr Bystřice pod Hostýnem).
Zasněžená silnice mezi Všechovicemi a Horním Újezdem (směr Bystřice pod Hostýnem). | Foto: Julie Kolaříková

Neprůjezdné jsou v tuto chvíli trasy: Frýdlant v Čechách - Nové Město pod Smrkem, Podbořany - Kaštice, Rýmařov - Valšov, Valašské Meziříčí - Holešov, Lichkov - Štíty, Javorník ve Slezsku - Lipová Lázně, Svitavy - Žďárec u Skutče, Raspenava - Bílý Potok pod Smrkem, Lochovice - Zadní Třebaň, Prachatice - Volary, Kralupy nad Vltavou - Velvary, Rakovník - Kralovice u Rakovníka, Radnice - Chrást u Plzně, úsek Bělá nad Radbuzou - Tachov, Poběžovice - Staňkov, Pocinovice - Janovice nad Úhlavou, Moldava v Krušných horách - Dubí, Krnov - Jindřichov ve Slezsku, úsek Bečváry - Kolín, Šumperk - Hanušovice, Kravaře ve Slezsku - Chuchelná, Frenštát pod Radhoštěm - Veřovice, Suchdol nad Odrou - Fulnek.

09:02 - Problémy hlásí čtenáři Aktuálně.cz i z Olomoucka. "Měl jsem jet do hor a nedostal jsem se ani od domu," popsal situaci ve Štěpánově jeden z nich.

08:36 - Včera večer umrzl v Ostravě jednašedesátiletý bezdomovec. Mrtvého nedaleko zastávky Svinov mosty našli další dva bezdomovci. Z mobilního telefonu známé kontaktovali policii a záchrannou službu. Přivolaný lékař po příjezdu konstatoval smrt. Letošní zima si v celé zemi vyžádala přes 40 obětí.

08:00 - V Pardubickém kraji se tvoří sněhové jazyky a závěje. Na Hlinecku připadlo až deset centimetrů sněhu. Sníh zastavil i dvě železniční tratě. Zavátý je úsek Lichkov - Štíty na Orlickoústecku a trasa Svitavy - Žďárec u Skutče.

07:40 - Na Liberecku napadlo přes noc okolo 30 centimetrů sněhu. Ve vyšších polohách se nakupily až půlmetrové návěje. Sníh pokrýval i komunikace první třídy. Na mnoha místech blokovaly dopravu kamiony.

07:20 - V Jihomoravském kraji jsou po nočním sněžení silnice sjízdné jen se zvýšenou opatrností. Hlavní tahy jsou po chemickém posypu většinou holé a mokré, místy na nich ale může ležet rozbředlá vrstva sněhu. Na výše položených cestách druhých a třetích tříd vznikají sněhové jazyky.

07:10 - Z Vysočiny hlásí, že během noci připadly dva centimetry nového sněhu. Silničáři mají v terénu veškerou techniku. S nástrahami počasí musí lidé bojovat i v horských oblastech Moravskoslezského kraje. Například v obci Třinec na Frýdecko-Místecku v závějích uvízl kamión. Doprava je proto odkláněna přes silnici I/48 ve směru na Český Těšín.

07:01 - Ve Zlínském kraji dopravu komplikuje sněžení a silný vítr, silnice jsou sjízdné jen se zvýšenou opatrností. Menší silnice na Vsetínsku pokrývá vrstva nového sněhu od tří do deseti centimetrů.

06:59 - V Olomouckém kraji jsou  uzavřeny silnice třetí třídy v úseku Dálov - Horní Loděnice a Hraniční Petrovice - Jívová.

06:55 - České dráhy uzavřely kvůli zavátým kolejím dvanáct tratí. "Pokud to dovoluje situace na komunikacích, zajišťujeme pro cestující náhradní autobusovou dopravu. Jedná se převážně o regionální tratě. Hlavní tratě jsou sjízdné," informovala Aktuálně.cz mluvčí Českých drah Kateřina Šubová. Úplný přehled najdou cestující na webu Českých drah.

 

Právě se děje

Další zprávy