Zastavte státní maturity, bije na poplach Rathův muž

Michal Štůsek Michal Štůsek, Hana Pecinová
28. 1. 2010 17:47
V systému jsou nedostatky a ministerstvo není připravené, tvrdí senátor Marcel Chládek
Foto: Jan Langer

Praha - Zastavme státní maturity a celý projekt od základů přepracujme, žádá po ministerstvu školství náměstek středočeského hejtmana a senátor Marcel Chládek (ČSSD).

"V testech jsou stále nedostatky a chyby. Systém není připravený a je špatně nastavený," vypočítává nedostatky maturit.

Online deníku Aktuálně.cz řekl, že nepřipravenost ministerstva mu už loni v říjnu potvrdil na jednání školského výboru náměstek ministerstva Jindřich Kitzberger.

"Zřejmě žertuje, nebo si mě s někým plete," ohradil se proti tvrzení Kitzberger. "Nepamatuji se, že bych s ním v posledních měsících mluvil při jiné příležitosti než na veřejném slyšení v Senátu, které se konalo k příležitosti petice ke školskému zákonu, ovšem pokud mne paměť neklame, tam se o maturitě vůbec nemluvilo," řekl Aktuálně.cz.

Sám je naopak přesvědčen, že další odklad je zbytečný. "Přípravy běží, jak mají. Samozřejmě, že k dnešnímu dni není všechno připraveno, protože maturity nemají být zítra, ale za 15 měsíců," upřesnil.

Na desáté schůzi Senátu v říjnu loňského roku ale náměstek Kitzberger souhlasil se vznesenými výtkami vůči systému nových maturit, chyby a problémy přiznal a zároveň podpořil návrh dalšího odložení státních maturit kvůli jejich dostatečné nepřipravenosti.

"V průběhu té doby bychom mohli vychytat chyby a problémy a odstranit je. Bezproblémový průběh však nemůžeme zajistit," cituje náměstka Kitzbergera zpráva ze senátní schůze.  

Původně měli studenti skládat jednotnou státní zkoušku dokonce už v roce 2008, novela zákona ji ale o dva roky odložila. A když se blížil nový termín, opět došlo k odkladu.

Odklad podle ministryně nehrozí

Se zastavením nesouhlasí ani ministryně školství Miroslava Kopicová, ani ředitel Centra pro zjišťování výsledků vzdělávání (CERMAT) Pavel Zelený. I oni tvrdí, že vše běží bez problémů a další odklad nehrozí.

"Příprava maturit jde podle harmonogramu, jsem s ní spokojená," řekla v sobotu ministryně.

Podle Chládka je skutečnost trochu jiná. "Buď paní ministryně chyby v projektu nevnímá, nebo jí to už je jedno," poukázal nepřímo na to, že je ve funkci jen do květnových voleb.

Pavel Zelený odmítá i to, že by zpráva školského výboru Poslanecké sněmovny uváděla, že organizace státních maturit není připravená, učitelé nejsou proškoleni a uvedení do provozu "na ostro" se v následujícím roce nestihne.

"Ve stanovisku výboru není o něčem podobném ani zmínka," uvedl Zelený.

Systém není připravený, tvrdí senátor

Nepřipravenost systému a chyby v testech ovšem nejsou podle Chládka jediným důvodem, proč státní maturity zastavit. Vadí mu také, že roste odpor veřejnosti. "Hrozí kolaps středních škol. Mnoho učitelů nesouhlasí se způsobem, jakým probíhá jejich školení na připravované maturity, a zaujímají postoj pasivního odporu," vysvětlil Aktuálně.cz.

Navíc prý projekt není transparentní a dlouhodobě udržitelný.

Foto: Jan Langer

"Financuje ho Evropská unie, takže o ty peníze můžeme lehce zase přijít. Osobní zodpovědnost za to, že systém stále ještě není připravený, by měla vyvodit paní ministryně," míní.

Nelíbí se mu ani to, že se realizace maturit dostane do rukou soukromé firmy, takže stát nad systémem ztratí kontrolu. Na zajištění maturit je v současnosti vypsán tendr za 328 milionů korun.

"Navíc mě udivuje, že paní ministryni vůbec nevadí, že pan Zelený je spolumajitelem jedné z firem, které se do tendru přihlásily," uvedl senátor s tím, že se o této okolnosti dozvěděl teprve toto pondělí z médií.

Tiskový mluvčí Centra pro zjišťování výsledků vzdělávání Petr Habáň ale toto Chládkovo tvrzení naprosto odmítá. "Pan ředitel Zelený nemá jakékoli majetkové vazby na žádnou z firem, které se zmiňovaného tendru zúčastnily," řekl mluvčí redakci Aktuálně.cz.

Problém Chládek vidí i v tom, že vysoké školy zatím jasně nevyjádřily souhlas s tím, že v dvoustupňovém systému státních maturit bude ten vyšší stupeň zohledňován při přijímacích zkouškách na vysokou školu.

"Ministerstvo školství si v tuto chvíli bere pedagogy a učitele za rukojmí," uzavírá Rathův náměstek.

 

Právě se děje

Další zprávy