V noci začne sněžit, do konce týdne připadne až 30 cm

Domácí Domácí
27. 1. 2010 16:30
V pražských Jinonicích našli umrzlého muže
Mrazivé ráno ve Vřesové na Sokolovsku
Mrazivé ráno ve Vřesové na Sokolovsku | Foto: Pavel Dvořák

Praha - Česko má za sebou letošní mrazivou noc a den. Teploty na mnoha místech klesly pod minus 20 stupňů, někde i k minus 30 °C.

Počasí si navíc jen v Praze od začátku zimy vyžádalo už 14. oběť. V pražských Jinonicích našli v úterý večer umrzlého muže. Bezvládné tělo leželo v bývalém vojenském objektu ve stanu, ve kterém přebýval, informovala ČTK.

Nejtepleji dnes po ránu bylo na Milešovce, informovala Aktuálně.cz Dagmar Honsová z Meteopressu s tím, že tam teploty klesly ke -13 °C. Ani během dne se příliš neoteplilo, teploty zůstaly hluboko pod bodem mrazu, v intervalu -11 až -7 °C.

V noci na čtvrtek se počasí výrazně změní a zítra už se teploty mohou naopak přiblížit nule, varují meteorologové. Už během dneška výrazně klesal tlak. V noci by mělo od severozápadu začít sněžit.

Do konce týdne by hlavně na horách mělo připadnout až 30 cm sněhu. V nížinách bude sněhu zřejmě méně, do 20 cm. Sněžení bude ale místy velmi intenzivní a mohlo by zkomplikovat situaci na silnicích, varují meteorologové.

Česko se probudilo do mrazivého rána

Největší mrazy naměřili ráno meteorologové z východních Čech. Například na Broumovsku ukázala měření -28 °C. A na Horské Kvildě naměřili meteorologové ČHMÚ teplotu pod -30 °C.

"Středeční ráno je opravdu mrazivé," napsali do redakce Aktuálně.cz Štěpánovi z Klešic u Heřmanova Městce na Chrudimsku. Teploměr tam krátce po sedmé hodině ukazoval -25 stupňů Celsia.

V západních Čechách dokonce padl teplotní rekord, když v Konstantinových Lázních ukázal teploměr minus 22,3 stupně. Dosavadní rekord z roku 2005 měl hodnotu minus 21,6 stupně. Ještě chladněji bylo ráno v Šindelové na Sokolovsku, tam mráz klesl na minus 27,4 stupně.

V Horšovském Týně na Domažlicku naměřil Martin Čeněk ze serveru www.meteo-online.cz minimální teplotu ve 04:55 ráno, kdy klesla  na -19,1 °C a v 5 cm nad zemí až na -21,9 °C. Nad ránem se na Domažlicku vytvořila mrznoucí mlha, která pokles teplot zastavila, napsal redakci meteorolog.

Foto: Kateřina Šatná

Mrazivo bylo i v Nové Peci na Šumavě. Pět centimetrů nad zemí ukazoval teploměr -28,9 °C. Ve dvou metrech to bylo -23,7 °C, sdělil Aktuálně.cz Václav Šesták, provozovatel serveru NovaPec.cz.

Hluboko pod nulu klesly teploty i na střední Moravě. V noci bylo až -21,4 °C, přízemní teplota klesla až na -26,2 °C, hlásí z Vikýřovic na Šumpersku amatérský meteorolog Ondřej Nezval. V obci leží 23 cm sněhu, dodává.

Na jižní Moravě je zřejmě tepleji. V Rosicích u Brna naměřil čtenář Libor Gottvald nad ránem "jen" -18 °C.

Zato v okolí Prahy teploty klesly níže. V Úhonicích v okrese Praha-západ naměřila čtenářka H. Vlčková ráno -23 °C. "Ale autobus PID jel dnes ráno včas," dodává čtenářka.

 

Právě se děje

Další zprávy