Kabát ze psa? Brusel to zakázal, v Česku si ho koupíte

Pavel Baroch
20. 1. 2010 16:25
Česko riskuje, že za nedodržení nařízení dostane citelnou sankci
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Brusel sice už před rokem zakázal, aby se v celé Evropské unii prodávaly výrobky z kočičí a psí kůže, v Česku ovšem tento obchod dál funguje.

K dostání je například kožich z korejského psa nebo ledvinový pás z kočičí kůže.

České úřady ovšem obchod se zakázanými kožešinami spíše přehlížejí, respektive jsou nedůsledné, takže Česku za to může hrozit citelná pokuta od Evropské komise.

"V současnosti to není žádný závažný problém," řekl Aktuálně.cz mluvčí Státní veterinární správy Josef Duben.

Kožíšek je jako nový...

Stačí ovšem do internetového vyhledávače zadat například heslo "pes korejský" a objeví se hned několik nabídek na koupi kožichů. Třeba na inzertním serveru Annonce, v aukčním Aukru a dalších on-line obchodech.

Foto z inzerátu v Annonci: Pravý kožich ze psa korejského
Foto z inzerátu v Annonci: Pravý kožich ze psa korejského | Foto: Annonce

"Zánovní dámský kožich a čepice - korejský pes, málo nošené, velmi dobrý stav. Vel. 42-44, cena 2.990 Kč," uvádí se například v inzerátu v Annonci, který byl podán 16. prosince 2009, tedy rok poté, co Evropská unie zakázala obchodování s kočičími a psími kožešinami.

Podle mluvčího veterinářů Josefa Dubna se na takové případy evropské nařízení nevztahuje. "To je prodej soukromých osob soukromým osobám," tvrdí Duben.

Dodal, že smyslem evropského nařízení je především dovoz kožešin a jejich uvádění do oběhu. "O takových případech informace nemáme," poznamenal mluvčí Duben.

Co říká evropská směrnice

"Cílem tohoto nařízení je zakázat uvádění na trh ve Společenství, dovoz do Společenství nebo vývoz z něho kočičích a psích kůží a výrobků obsahující tyto kůže. 'Uváděním na trh' se rozumí držení kočičí nebo psí kůže nebo výrobku obsahující tyto kůže za účelem prodeje, včetně nabídky k prodeji, prodeje a distribuce."

Pokuta až 3 miliony korun

Právník Jan Šťastný, který se této problematice dlouhodobě věnuje, ovšem tvrdí, že se evropská norma vztahuje na všechny případy včetně soukromé inzerce.

"Je to jeden z nejtvrdších evropských předpisů, který nemá žádné výjimky. Je dokonce přísnější než směrnice o obchodování se zbraněmi," řekl Aktuálně.cz Šťastný, podle něhož se v Česku objevují i hračky z psích či kočičích kožešin.

Osobě, která psí či kočičí kožešiny nabízí, hrozí pokuta až tři miliony korun.

Evropská unie zakázala obchodování s kočičími a psími kožešinami také proto, že pocházejí z Asie, především Číny, kde neplatí žádné zákony na ochranu zvířat. Chovatelé se psy a kočkami zacházejí velmi krutě a zabíjejí je bolestivě. Podle odhadů je kvůli kožešinám ročně zabito na dva miliony psů a koček.

Nabízela kožešiny i po zákazu

Kožešiny z korejského psa a divoké kočky nabízela ještě celý rok po zákazu Evropské unie firma Kožetex z Kostelce nad Orlicí. "Mohly se doprodávat zásoby," řekla Aktuálně.cz majitelka Hana Kubrtová.

Foto z inzerátu na Aukru: Prodám pravý kožich nový - pes korejský
Foto z inzerátu na Aukru: Prodám pravý kožich nový - pes korejský | Foto: Aukro

Jenže podle právníka Jana Šťastného nic takového evropská směrnice neumožňovala. Zákaz začal platit od 31. prosince 2008 bez výjimky. Firma Kožetex přitom na svých internetových stránkách zakázané kožešiny stále nabízí.

"Už je neprodávám, nemám ale stránky aktualizované," vysvětlila Kubrtová. Ještě před několika dny měla v nabídce svých produktů na internetu psí a kočičí kožešiny také výrobní družstvo SNAHA Brtnice u Brna.

"To už nenabízíme, je to zakázané od konce prosince 2008. Nevím, kde to zůstalo zapomenuté," řekl Aktuálně.cz předseda družstva Roman Diviš.

Sdružení si stěžovalo u úřadů

Družstvo nechalo své stránky opravit poté, co se na něj obrátilo sdružení Svoboda zvířat, které na problém s obchodováním s kožešinami ze psů a koček upozornilo. Organizace zároveň upozornila pobočku Státní veterinární správy na Vysočině a podala i podnět k České obchodní inspekci.

Fakt, že si více než rok poté, kdy vstoupil zákaz obchodu s psími a kočičími kožešinami v účinnost, můžete bez problému zakoupit výrobky z kožešin těchto zvířat, považujeme za skandální," konstatoval Tomáš Popp, předseda sdružení Svoboda zvířat.

"Ostudné je také to, že Česká republika ignorovala evropský zákaz prodeje kožešin psů a koček téměř rok, předpis umožňující kontroly je účinný teprve od září," poznamenal Jan Šťastný, odborník na právní ochranu zvířat.

 

Právě se děje

Další zprávy