Na Ostravsku se umírá dřív. Může za to i špinavý vzduch

Pavel Baroch
17. 1. 2010 8:30
Moravskoslezské děti také dříve trpí na choroby dýchacího ústrojí
Zkraje letošního roku koncetrace jemného prachu několikanásobně překročily hygienické limity
Zkraje letošního roku koncetrace jemného prachu několikanásobně překročily hygienické limity | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Lidé na Ostravsku se dožívají nižšího průměrného věku, než je v republice obvyklé.

Podle Radima Šráma z Ústavu experimentální medicíny za to může i tamní vzduch znečištěný jemným prachem a dalšími škodlivinami včetně rakovinotvorných látek.

Například muži v Ostravě umírají asi o 1,5 roku dříve, než je celostátní průměr. V Karviné se rozdíl dokonce blíže ke dvěma rokům. Zkraje 80. let se přitom muži na Ostravsku dožívali zhruba stejného věku, jako byl republikový průměr.

Kratší život mají v Ostravě a Karviné i ženy, ovšem rozdíl s celorepublikovým průměrem není tak velký jako u mužů.

Nejšpinavější vzduch v Evropě

Ovzduší v Moravskoslezském kraji a přilehlých polských okresech je přitom v některých ohledech nejšpinavější v celé Evropě.

Potvrdilo se to i v prvních dnech letošního roku, kdy vzduch kvůli exhalacím a "vhodným" meteorologickým podmínkám už několikrát výrazně zhoustnul. Například v úterý koncentrace polétavého prachu místy i více než trojnásobně překročily hygienický limit.

Foto: Ústav experimentální medicíny

Kromě špinavého ovzduší má na kratší život vliv rovněž to, jestli dotyčný člověk kouří, co jí, jestli sportuje nebo kolik pije alkoholu.

17 mrtvých, 21 let absence

Skupina expertů v odborném časopise Ochrana ovzduší vypočítala, kolik lidí zemře v ostravské čtvrti Radvanice/Bartovice kvůli vysokým koncentracím mikroskopického prachu menšího než 2,5 mikrometru.

"Dlouhodobá inhalace pravděpodobně může zavinit ročně úmrtí na všechny diagnózy asi u 17 osob," konstatuje se v článku, v němž odborníci propočetli i to, jak dlouho lidé kvůli různým chorobám marodí a nechodí do práce. Došli k neuvěřitelnému číslu 21 let.

"Počet dnů s omezenou aktivitou, kdy postižené osoby nepůjdou do práce, předčilo očekávání," poznamenali autoři průzkumu.

Úředník nadýchá více jedů než strážník

Radim Šrám z Ústavu experimentální medicíny dlouhodobě porovnává, kolik jedů nadýchají městší strážníci v Praze a v Karviné a kolik úředníci v Ostravě.

Údaje jsou velmi zajímavé: ostravský úředník v uzavřené kanceláři nadýchá v zimních měsích asi třikrát více karcinogenních látek než pražský strážník, který chodí po ulicích přeplněných auty.

"V místnosti přitom bývá tak padesát, šedesát procent toho, co je obvykle venku," řekl Aktuálně.cz Šrám. 

Čtyřikrát víc dětí má astma

Znečištěné ovzduší má výrazný vliv i na zdravotní stav dětí. Na Ostravsku například trpí astmatem až 4krát více dětí než jinde.

Když experti porovnávali astma u dětí v Prachaticích na Šumavě a v zaprášené Ostravě, zjistili, že tato choroba se projevuje u ostravských dětí dříve než u prachatických.

U některých dětí zjistí lékaři astma už pár měsíců po narození. A nejvíce tato nemoc propuká u ostravských dětí mezi půl rokem a 3,5 lety.

 

Právě se děje

Další zprávy