Vláda odmítla chránit Horní Jiřetín před těžbou uhlí

Pavel Baroch
11. 1. 2010 13:45
Kabinet zamítl návrh poslanecké novely horního zákona
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Fischerova vláda odmítla poslanecký návrh novely horního zákona, jehož smyslem bylo více ochránit Horní Jiřetín a další obce před těžbou uhlí.

V krátké době je to už podruhé, co kabinet odmítl tuto předlohu. Nejprve v listopadu stáhl ze sněmovny novelu, kterou schválila ještě Topolánkova vláda, teď se postavila proti obdobnému poslaneckému návrhu.

Vládní rozhodnutí ostře kritizoval poslanec Strany zelených a někdejší ministr životního prostředí Martin Bursík, který návrh novely neúspěšně prosazuje už více než rok. Bursík obvinil vládu, že jde na ruku těžařům a společnosti ČEZ.

Dokumenty za 10 milionů

Novela stanovuje roční lhůtu, do kdy musí těžební firma předložit všechny potřebné podklady k tomu, aby úřady mohly rozhodnout o případném odpisu zásob. Pokud by to těžař neudělal, hrozila by mu až desetimilionová pokuta.

V platném znění horního zákona jakákoli lhůta i sankce chybí, takže ministerstvo životního prostředí už roky marně žádá po Litvínovské uhelné podklady k tomu, aby mohlo požádat o odpis zásob pod Horním Jiřetínem a Černicemi.

"Namísto, aby vláda prosazovala vymahatelnost práva, jde na ruku těžebním organizacím a ČEZu. Ty jsou tímto rozhodnutím vlády o další krok blíže k prolomení územně ekologických limitů těžby, zbourání obcí Horní Jiřetín a Černice a pokračování v komunistické devastaci krajiny severních Čech. Ohroženy jsou i obce v podhůří Beskyd," řekl Aktuálně.cz exministr Bursík.

Foto: Ludvík Hradilek

Vítězství ministra průmyslu

V souboji o novelu horního zákona naopak už podruhé zvítězil ministr průmyslu Vladimír Tošovský, který ve vládě uspěl se svou argumentací, že přijetí předlohy by šlo proti jeho návrhu státní energetické koncepce.

V ní Tošovský počítá s tím, že se Jiřetín i Černice zbourají a uhlí pod nimi vytěží.

Kabinet se k tomuto názoru přiklonil. "Vláda považuje za nezbytné vyčkat přijetí Státní surovinové politiky a aktualizované Státní energetické koncepce, ve které je pro zajištění dlouhodobé energetické bilance ČR se zásobami uhlí počítáno," uvádí se v usnesení vlády. 

Vláda pomáhá těžařům, tvrdí Bursík

Podle exministra Bursíka se vláda tímto krokem prakticky spojila s těžaři.

"Premiér Fischer by měl opravit svoji dosavadní argumentaci, že tato vláda neprolomí ekologické limity těžby na argumentaci, že tato vláda aktivně spolupracuje na budoucím prolomení ekologických limitů těžby," tvrdí Bursík.

Proti tomu se ohradil vládní předseda Jan Fischer. "Zásadně odmítáme podezření, že je vláda ve vleku jakýchkoliv lobbistických skupin," prohlásil premiér.

Přestože vláda s novelou nesouhlasí, sněmovna se jí i tak bude zabývat. "To téma bude dále pokračovat i při projednání Státní energetické koncepce," řekl současný ministr životního prostředí Jan Dusík, který s novelou naopak souhlasil.

 

Právě se děje

Další zprávy