Mikronésie útočí na českého klimatologa. Za Prunéřov

Pavel Baroch
8. 1. 2010 14:15
Tichomořský státeček se bojí, že české emise pomohou ke zkáze ostrovů
Klimatolog Jan Pretel
Klimatolog Jan Pretel | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Jan Pretel z Českého hydrometeorologického ústavu se může "chlubit", že je natolik celosvětově známým klimatologem, že ho znají dokonce až v Mikronésii na druhém konci zeměkoule.

"Skoro jsem z toho ani nemohl spát, když jsem se to dozvěděl," usmívá se Pretel. Klimatolog vypracoval posudek k záměru ČEZ modernizovat uhelnou elektrárnu Prunéřov v severozápadních Čechách, což se však nelíbí právě Mikronésii.

Tvrdí, že Prunéřov svými skleníkovými emisemi přispěje k tomu, že tento tichomořský státeček skončí pod hladinou oceánu. Mikronésie proto požádala Česko, aby přestavbu Prunéřova, jak ji naplánoval ČEZ, nepovolila.

Ve svém dopise českému ministerstvu životního prostředí přitom jmenuje i klimatologa Pretla a odmítá závěry jeho posudku.

"Považuju to za úsměvnou záležitost," řekl Aktuálně.cz Pretel, který nadále trvá na svém závěru, že vliv elektrárny na globální klima je marginální a na rozvojové země neprokazatelný.

Prunéřov škodí 40x víc než Mikronésie

S tímto tvrzením však Mikronésie nesouhlasí. "Pokud je nám známo, elektrárna Prunéřov je 18. největším zdrojem skleníkových plynů v Evropské unii. Tato jediná elektrárna vypustí přibližně 40x více oxidu uhličitého než celé Federativní státy Mikronésie," uvádí se v dopise tamního Úřadu pro životní prostředí a krizového managamentu, který má Aktuálně.cz k dispozici.

"Pokud akceptujeme pohled pana Dr. Pretla, který uvádí, že negativní vlivy Prunéřova na klima jsou 'zcela okrajové a neprokazatelné', současně nepřímo říkáte, že není potřeba věnovat pozornost redukci emisí Federativních států Mikronésie a dalších 209 zemí na světě, jejichž roční emise oxidu uhličitého jsou nižší než emise Prunéřova," stojí dále v dopise pro ministerstvo životního prostředí.

Podíl nového Prunéřova bude 0,0161 procent

Mikronésii se nelíbí, že modernizovaný Prunéřov nebude mít tak vysokou účinnost, jak by podle tichomořského státečku mohl mít, aby elektrárna vypustila méně skleníkových plynů.

Foto: Ludvík Hradilek

"Studie napsaná Dr. Janem Pretlem pro ČEZ uvádí, že příspěvek Prunéřova ke globálním emisím je 0,021 procent (a následně 0,0161 procent globálních emisí skleníkových plynů," uznává Mikronésie.

"Přestože jsme si vědomi, že emise skleníkových plynů produkované elektrárnou Prunéřov přímo nezpůsobí stoupání hladiny moře, nezmění modely počasí a nenavýší výskyt bouřek, existuje přibližně 5000 takových elektráren, které přispívají k celkovým globálním emisím oxidu uhličitého. Proto každá elektrárna hraje významnou roli a vyžaduje tak oprávněně mezinárodní posuzování," dodává tichomořský státeček.

Jsou za tím Greenpeace, tvrdí klimatolog

Klimatolog Pretel je přesvědčen o tom, že za současnou aktivitou Mikronésie stojí Greenpeace, jejichž česká pobočka také usiluje o to, aby nový Prunéřov měl větší účinnost, než plánuje ČEZ.

Foto: Aktuálně.cz

"Já jsem svůj posudek do Mikronésie neposílal," řekl Aktuálně.cz Jan Pretel z Českého hydrometeorologického ústavu. Dodal, že existují větší země a zdroje skleníkových plynů, než je český Prunéřov.

O tom, že za akcí Mikronésie se skrývá Greenpeace, je přesvědčen i ČEZ.

"Pokud Greenpeace za Mikronésii říká, že se utopí, pak stejně 'férově' se dá říci, že buď se utopí Mikronésané, nebo zmrznou lidé v Chomutově, Kadani a Klášterci," řekl Aktuálně.cz mluvčí ČEZ Ladislav Kříž. Dodal, že pro elektrárnu, pro niž je zajištěno uhlí na 25 let provozu, zvolila firma tu nejmodernější a nejčistší technologii.

Greenpeace: Mikronésie je suverénní stát

Pražská kancelář Greenpeace to odmítla. "Neříkáme za Mikronésii, že se utopí. Říká to jednak Mikronésie sama, jde o suverénní stát, naše prostřednictví k tomu nepotřebuje," řekl Aktuálně.cz Jan Rovenský z Greenpeace.

Podle Rovenského ani nikdo netvrdí, že Mikronésii potopí samotný Prunéřov.

"To by byl samozřejmě nesmysl," konstatoval Rovenský. "ČEZ své vlivy na klima bagatelizuje jako kuřák, kterého maminka s dítětem požádá, ať v jeho přítomnosti nekouří. 'Ale paní, tahle jedna cigareta vám přece dítě nezabije,' zněla by analogická odpověď," dodal Rovenský.

 

Právě se děje

Další zprávy