Pražský okruh dostal ránu.Soud zastavil most v Suchdole

Petr Holub
7. 1. 2010 14:14
Severní pražský okruh nabral další zpoždění, které může dosáhnout několika let.
Severní část pražského okruhu.
Severní část pražského okruhu. | Foto: Archiv

Praha - Severní pražský okruh nabral další zpoždění, které může dosáhnout několika let. Nejvyšší správní soud v Brně dnes rozhodl o tom, že pražský magistrát postupoval nezákonně při územním řízení. Celý proces tak musí začít znovu.

Žádost o povolení stavby okruhu mezi Ruzyní a Březiněvsí podali pražští úředníci ministerstvu pro místní rozvoj loni v červnu.

Zároveň změnili územní plán hlavního města tak, aby odpovídal projektu nové dálnice včetně patrového mostu přes Vltavu a tří tunelů přímo v městské části Suchdol.

Ignorovali však předpis, podle kterého musí územní plány odpovídat evropským předpisům na ochranu přírody, známým pod zkratkou SEA. Právě proto soud změnu územního plánu zrušil. Ministerstvo v této chvíli nemůže schválit dálnici, která územnímu plánu neodpovídá.

Pokud magistrát nenajde jiné řešení a nechá posoudit změny v územním plánu včetně stavby dálnice v proceduře SEA, protáhne se úřední řízení na několik let. Tím by definitivně padl dosavadní plán, podle kterého se měl severozápadní okruh dokončit do roku 2012.

Magistrát i státní investor Ředitelství silnic a dálnic se přitom chtěly řízení SEA vyhnout. Proto jejich úředníci ani nežádali o podporu Evropskou unii, která vyžaduje, aby se posuzoval vliv dotovaných staveb na životní prostředí. Částku 28 miliard korun proto žádají po českém státním rozpočtu.

Verdikt správního soudu je vítězstvím pro odpůrce suchdolského mostu v čele s tamním starostou Petrem Hejlem. Ti požadují, aby investor posoudil severnější trasu obchvatu, která by překročila Vltavu u vesnice Řež.

Podle studie poradenské firmy Mott&MacDonald by na této trase stačil obyčejný most a nemusely by se razit tunely. Státní pokladnu by přišla na polovinu částky plánovanou pro trasu přes Suchdol. 


 

 

Právě se děje

Další zprávy