Přes 290 vězňů opustilo věznice, už nejsou zločinci

ČTK ČTK
1. 1. 2010 20:45
Od nového roku se z některých zločinů staly jen přestupky
Foto: Ludvík Hradilek

* aktualizovali jsme počet propuštěných k 20:00

Praha - Brány českých věznic se dnes otevřely, aby z nich na svobodu vyšli lidé, jejichž zločiny nejdou podle nového zákoníku trestnými činy, ale jen přestupky.

Během dneška vězení opustilo skoro tři stovky bývalých vězňů, potvrdil mluvčí vězeňské služby Robert Káčer.

Ministerstvo spravedlnosti už dříve odhadlo, že propuštěny by měly být řádově stovky vězňů.

Podle Káčera bylo k 20:00 propuštěno 285 lidí z výkonu trestu a 6 vazebně stíhaných. "Dalších 66 odsouzených nebude muset vzhledem k zániku trestnosti nastoupit trest odnětí svobody. Zhruba 170 odsouzených, na které se vztahuje zánik trestnosti, zůstává ve věznicích za jinou trestnou činnost," potvrdil Káčer.

Přesný údaj o tom, kolik lidí opustí vězeňská zařízení, budou k dispozici zřejmě až v pondělí. Podle Káčera mohou teoreticky propouštět až do dnešní půlnoci.

Desítky vězňů na svobodě

"Propouštění se bude týkat pouze drobných jednání, která po 1. lednu nejsou trestná. Nepůjde tedy o žádné násilníky, ani nebezpečné pachatele. Postup propouštění byl v uplynulých týdnech připravován se soudy, státními zastupitelstvími a věznicemi a věřím, že vše proběhne bez mimořádných událostí," řekla dnes ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová.

Zároveň uvedla, že oceňuje přístup soudců, kteří mají úkol na starosti a museli se na propouštění připravovat i ve dnech volna.

Z věznice Praha-Ruzyně byli do 12:00 propuštěni dva lidé, řekla agentuře ČTK mluvčí zařízení Pavla Bohatová s tím, že propuštění dalších dvou vězňů už bylo připraveno.

"Já si myslím, že v průběhu dneška se vejdeme do čísla deset, maximálně," uvedla. Mluvčí věznice Praha-Pankrác Jiří Dolejší odhadl, že pankráckou věznici by mohlo opustit až několik desítek lidí. Další lidé opouštějí věznice po celé zemi.

Z Mírova neodejde nikdo

Jde zřejmě o druhé největší propouštění vězňů v souvislosti se změnou legislativy. Na přelomu let 2001 a 2002 podle ministerstva spravedlnosti opustilo věznice kolem 3000 lidí.

Nejvíce vězňů by mělo podle dřívějších informací odejít z vězeňských zařízení ve Vinařicích na Kladensku, v Příbrami, v Ostrově na Karlovarsku a ve Světlé nad Sázavou na Havlíčkobrodsku.

Naopak nikdo podle Káčera neopustí věznici Mírov, kde si svůj trest odpykávají lidé odsouzení za nejzávažnější trestnou činnost.

Trestní zákoník, který dnes nabyl účinnosti, ruší například trestné činy řízení motorového vozidla bez řidičského oprávnění, domácí výroba lihovin nebo pytláctví se škodou méně než 5000 korun.

Propuštěni mají být i lidé odsouzení jako recidivisté za krádeže nepřesahující výši 5000 korun. V novém trestním zákoníku se totiž bude pachatel zodpovídat pouze z přestupku, za který mu vězení nehrozí.

Soudy se později budou zabývat také těmi, kterým by měl být trest zkrácen. Mezi takové případy budou patřit nejen lidé, kteří spáchali kriminální čin, jehož trestní sazba se mění, ale i ti, kterým byl od ledna již neexistující trestný čin přičten jako přitěžující okolnost.

Soudci musí přezkoumat také veškeré případy lidí, kteří byli za zanikající zločiny odsouzeni k podmíněným či alternativním trestům.

 

Právě se děje

Další zprávy