Záhada pražského okruhu. Auta hlučí jen někde

Pavel Baroch
23. 12. 2009 10:39
Kvůli nadlimitním decibelům se může pražský okruh opozdit
Mostní estakáda přes celé údolí Berounky měří dva kilometry. Pohled směrem na Vestec (východ).
Mostní estakáda přes celé údolí Berounky měří dva kilometry. Pohled směrem na Vestec (východ). | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Při plánování okruhu kolem Prahy narazily úřady v Běchovicích a Suchdole na závažný problém: Stovky obyvatel by tam měly být vystaveny nadměrnému a zdraví škodlivému hluku od desítek tisíc aut.

Po pražskou hygienickou stanici to ovšem nebyla žádná zásadní překážka a na obou místech vyhlásila takzvané ochranné hlukové pásmo, kde se platné hygienické limity nemusí dodržovat.

Jenže pak se do případu vložilo ministerstvo zdravotnictví a ochranné hlukové pásmo v Běchovicích zrušilo s odůvodněním, že to odporuje právním předpisům. V případě Suchdola, který leží jen o pár kilometrů vedle, ovšem rozhodlo zcela opačně - hlukové pásmo ponechalo.

"Je to skutečně tak. Napsali nám, že to je v pořádku. Na tu stejnou věc jako v Suchdole, kde to zrušili," řekl Aktuálně.cz starosta Suchodla Petr Hejl, který dlouhodobě usiluje o to, aby dálniční okruh kolem Prahy neprotnul Suchdol, ale vedl dál na sever.

Ministerstvo svůj dvojí postup nevysvětlilo

Proč v jednom případě hlukové pásmo úředníci zrušili a ve druhém ho ponechali v platnosti, ministerstvo zdravotnictví nevysvětlilo. Na otázky Aktuálně.cz poslané mailem neodpovědělo a mluvčí resortu Vlastimil Sršeň několik dní nebral svůj mobilní telefon.

Podle nepotvrzených informací ovšem "případ Suchdol" ještě není zcela uzavřen a má se kvůli němu sejít speciální ministerská komise.

"Není přece možné na jedné křižovatce hlukové pásmo povolit a na druhé nepovolit," konstatoval suchdolský starosta Hejl. Dodal, že se inspiroval ze zkušenosti "případu Běchovice" a poslal další odvolání.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Hluk může okruh zdržet

Spor o hluková pásma může být pro stavbu dálničního okruhy okolo hlavního města poměrně zásadní.

Ministerstvo pro místní rozvoj v současnosti rozhoduje o tom, jestli potvrdí územní rozhodnutí, které vydal pražský magistrát a proti němuž se kvůli hluku odvolaly Běchovice i Suchdol.

Kvůli "hlukové kauze" nakonec může dokončení pražského okruhu nabrat několikaletý skluz. Běchovice i Suchdol chtějí navíc dosáhnout to, aby trasa obchvatu nakonec vedla jinudy. 

Graf ukazuje, jak bude Suchdol zasažen hlukem (podíl území)
Graf ukazuje, jak bude Suchdol zasažen hlukem (podíl území) | Foto: Radnice v Suchdole

Suchdol plný decibelů

Kromě nové autostrády ohrožuje Suchdol zvýšeným hlukem plánovaná stavba nové ranveje v Ruzyni.

Z údajů ve zprávě o vyhodnocení vlivu nového územního plánu Prahy na udržitelný rozvoj si suchdolská radnice sestavila graf, který ukazuje, že v roce 2020 - po dokončení dálnice i nové přistávací a vzletové dráhy - by se na většině území měla zvýšit hluková zátěž na 55 až 60 decibelů.

Přibližně třetinu území v Suchdole má dokonce zatěžovat hluk, který překračuje 60 decibelů.

 

Právě se děje

Další zprávy