Zda lze odebrat tituly, bude jasné až před Vánoci

Eliška Bártová Eliška Bártová
11. 12. 2009 14:50
Práce na právní analýze se protahuje
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Na začátku příštího týdne mělo dostat vedení Západočeské univerzity jasné vyjádření, zda lze odebrat tituly a jakým způsobem.

Právní kancelář bývalého ministra spravedlnosti Karla Čermáka, kterou si univerzita najala, si však vyžádala prodloužení termínu.

Zda tedy bude možné odebrat titul studentům, u kterých se prokáže, že studovali v rozporu s pravidly, se vedení univerzity dozví až těsně před Vánoci.

"Advokátní kancelář si vyžádala ještě další podklady," vysvětlil důvod prodloužení lhůty rektor Josef Průša. "Vyžádali si především starší vnitřní předpisy fakulty."

Právní analýza by měla být hotova 20. prosince. Jak již dříve Aktuálně.cz zjistilo, prvními adepty na odebrání titulu je šest pedagogů fakulty.

Konec udělování titulů

Ministerstvo školství také dnes zahájilo s fakultou správní řízení, čímž vyhovělo návrhům Akreditační komise, která na škole zjistila závažné nedostatky.

Podle rozhodnutí ministerstva fakulta nebude moci přijímat uchazeče do doktorského programu Teorie právní vědy.

Titul PhD tak nebude možné získat ve třech oborech: Občanské, Trestní a Obchodní právo.

Zároveň fakulta nezíská akreditaci pro další tři obory, v nichž chtěla velké doktoráty nově udělovat: Mezinárodní právo, Právní dějiny a Ústavní právo.

"Ministerstvo již zahájilo správní řízení o omezení akreditace," uvedla mluvčí resortu Kateřina Böhmová. "Informovali jsme o těchto krocích rektora i Ústav státu a práva, na který byla akreditace také navázána."

V současné době také zahajuje správní řízení o zastavení udělování malých doktorátů - JUDr. v oboru Právo.

Vyhověno ve všech bodech

Plzeňská právnická fakulta
Plzeňská právnická fakulta | Foto: Ludvík Hradilek

Ministerstvo školství tak vyhovělo návrhům Akreditační komise ve všech bodech. Komise provedla na fakultě kontrolu poté, co vyšlo najevo, že na půdě školy došlo k plagiátorství a že někteří studenti studovali neúměrně krátkou dobu.

Komise své závěry zveřejnila na konci listopadu. Z kontroly vyplynulo, že na fakultě byly porušeny základní principy vědeckého života. Docházelo k nestandardnímu přijímání vysokého počtu uchazečů na odvolání.

Stejně pochybné bylo i zapisování známek za zkoušky do elektronického systému.

V současné době prověřuje univerzitní komise jednotlivé případy, u jejichž studia existují pochybnosti. Výsledky jejich šetření by měly být známy v lednu.

Šest hříšníků PhD

Zatím - podle dřívějšího zjištění Aktuálně.cz - je vedení univerzity připraveno odebrat tituly šesti lidem, kteří získali na fakultě titul PhD.

Ve všech případech jde o pedagogy, kteří na fakultě učí či učili a měli blízko k bývalému vedení školy

Rektor univerzity nyní čeká na vyjádření advokáta, který má příští týden říci, zda je vůbec možné titul odebrat a jakým způsobem.

Jeden z horkých adeptů na odebrání titulu PhD - Daniel Telecký
Jeden z horkých adeptů na odebrání titulu PhD - Daniel Telecký | Foto: Jan Langer

Pokud by najatý advokát Karel Čermák dospěl k závěru, že titul lze odejmout, pak by o něj s jistotou přišel bývalý proděkan Ivan Tomažič či bývalý náměstek policejního prezidenta a pedagog Jan Brázda.

A také někdejší spolupracovníci proděkana Milana Kindla - pedagog a bývalý majitel VŠ v Karlových Varech Ondřej David, šéf akademického senátu Daniel Telecký, pedagog Jan Suchý a Jan Kavka.

Oproti pravidlům

Mezi prohřešky u zmíněných šesti absolventů doktorských zkoušek patří například fakt, že řada z nich byla do doktorského programu přijata mimo běžný přijímací termín.

Někteří z nich také oproti pravidlům absolvovali zkoušku v jiném oboru, než na jaký byli přijati - většinou nakonec zkoušku a práci obhájili v oboru občanského práva, které vedl bývalý proděkan Milan Kindl.

U zkoušek těchto lidí byli přítomni jiní pedagogové, než kteří byli do zkušební komise jmenováni. Oponentní posudky nebyly v některých případech podepsány.

A část z oněch šesti podezřelých navíc neměla žádnou nebo nedostačující publikační činnost.


 

Právě se děje

Další zprávy