Marihuana léčí rakovinu, říká web, který ocenila vláda

Veronika Rodriguez Veronika Rodriguez
10. 12. 2009 20:35
S marihuanou se léčí, pomáhá při 25 chorobách.
Výtažky z konopí slouží k výrobám tinktur a mastí.
Výtažky z konopí slouží k výrobám tinktur a mastí. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Konopí je nejúčinnější lék na rakovinu a celou řadu dalších vážných nemocí. Je to lék bez vedlejších příznaků, šetrný, ověřený a levný. S takovou se lidem otvírá web o marihuaně Dušana Dvořáka.

Ten o droze mluví naprosto otevřeně. Přiznává, že vlastní konopné pole a že své rostlinky nabízí lidem. 

S marihuanou totiž prý léčí. Její výtažky se používají na záněty kloubů, zákal, cukrovku i astma. Potlačit se prý daří i zhoubná bujení.

"Konopný výtažek podle všeho funguje na všechny typy rakoviny," dočte se čtenář na stránkách Dušana Dvořáka. "Když za mnou přijdou lidé s rakovinou, kteří odmítli chemoterapii nebo ozařování, je téměř zcela jisté, že se vyléčí." Pacien jen musí nasadit léčbu včas.

Cena za alternativní léčbu...

Za web, který léčebné účinky marihuany popisuje, dostal minulý týden dokonce cenu. Udělil mu ji Vládní výbor pro zdravotně postižené občany a osobně předali premiér Jan Fischer a ministr práce a sociálních věcí Petr Šimerka.

"Jedná se o cenu v kategorii děl uveřejněných prostřednictvím internetu," vysvětluje Martina Přikrylová z tiskového odboru Vlády.

Webové stránky podle ní rozhodně nepropagují zneužívání marihuany, ale nabízejí informace o tom, že existuje i nějaká alternativní léčba. "Manifest Konopné apatyky navíc upozorňuje i na to, že kriminalizace marihuany může přinést problémy i osobám užívajícím konopí výhradně k terapeutickým účelům," uzavírá Přikrylová.

Infobox

Z konopí se pro léčení vyrábí:

  • Konopný čaj, odvar na koupele, mast, mléko bhang, máslo, konopná čokoláda, tinktura, prášek z konopí, bílkovinový extrakt z konopných semen, olej, odvar a obklad z konopných kořenů, esenciální olej z konopí.

Choroby, které má konopí léčit:

  • Rakovina, cukrovka, infekce, artritida, chronická bolest, popáleniny, vředy, bradavice, migrény, astma, paranoia, deprese, nespavost, jizvy, nadváha, leukémie, lupénka, roztroušená skleróza, oční zákal, vysoký krevní tlak.

Zdroj: www.konopijelek.cz 

...ale i vězení

Dvořákovi přitom kvůli tomu, že marihuanu pěstuje, šíří a propaguje, hrozí pět let za mřížemi. Naráží totiž na zákon. V létě mu policie sklidila na jeho poli v Ospělově na Prostějovsku dokonce kolem tisícovky rostlin konopí.  

"Je jedno, jestli držel konopí pro léčebné účinky nebo pro něco jiného. My máme povinnost to zadržet. Nyní prověřujeme podezření, že byl spáchán trestný čín šíření omamných a psychotropních látek," vysvětlil deníku Aktuálně.cz Ivo Černík z prostějovského státního zastupitelství.

Dvořákovi podle něj nebude nic platné ani to, že se s činností netajil a na státním zastupitelství ji předem nahlásil. Jako důvod tehdy uvedl, že se Společnost pro návykové nemoci České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně pokouší zjistit a popsat léčebné vlastností konopí.

"My ale v situaci, kdy najdeme na poli skoro tisíc rostlin, ale nemůžeme nejednat. To bychom se dopustili trestného činu zneužívání pravomoic veřejného činitele," krčí rameny Černík.

Lék na cukrovku i lupénku

Dušan Dvořák založil společnost Konopí je lék už před rokem a půl. Neziskovka zkoumá, jak působí výtažky marihuany na různé lidské choroby. Na svém "léčebném repertoáru" má Dvořák na pětadvacet nemocí.

Příznivci konopí si dali dostaveníčko v Praze
Příznivci konopí si dali dostaveníčko v Praze | Foto: Ondřej Besperát

"Například lupénka. Neznám na ni nic lepšího než právě konopný výtažek. Lupénka vzniká v těle a lze ji výtažkem korigovat. Lupénkářům zároveň s výtažkem dávám i konopnou tinkturu, aby si mohli léčit i vnější projevy lupénky," dočte se čtenář na stránkách Dušana Dvořáka.

To, že se konopí či pryskyřice z konopí používají k vědeckému bádání a k terapii, byť jen ve velmi omezených případech, potvrzuje i Hana Heringová ze Státního ústavu pro kontrolu léčiv. Vždy se ale musí dodržovat přísné zásady a lékař či vědec musí mít zvláštní povolení od ministerstva zdravotnictví.

"Žádný konkrétní léčivý přípravek s obsahem konopí ale v současné chvíli není v České republice registrován," připomenula. 

Pěstovat neznamená vyrábět drogu

Podle Dvořáka by se ale měla léčba marihuanou v Česku legalizovat.

"Místo toho se ale situace po novém roce pro pacienty ještě horší. Z některých pacientů se stanou trestním právem přímo zločinci nejhorší kategorie. Pokud se jim podaří konopí vypěstovat, sousedé je neudají a policie pět kytek nezabaví a nepokutuje, tak po sklizni mají v držení takové množství konopí, že mohou jít do kriminálu na více let než dnes," říká Dvořák.

Případy, kdy se před soudem objevili lidé, kteří marihuanu pěstovali jen na výrobu mastiček na klouby, už se dříve objevily. Nejvyšší soud tehdy uznal, že pěstování konopí samo o sobě ještě neznamená výrobu drog a že pěstování a zpracování konopí k léčebným účelům není trestný čin.

 

Právě se děje

Další zprávy