Škrty v mateřské jsou tu. Podívejte se, kolik dostanete

Petr Kučera Petr Kučera
28. 12. 2009 21:40
Co přináší úsporný balíček rodinám s nejmenšími dětmi
V kyblíku s teplou vodou se děti cítí příjemně. Jako u mamky v břísku. Ilustrační snímek.
V kyblíku s teplou vodou se děti cítí příjemně. Jako u mamky v břísku. Ilustrační snímek. | Foto: Reuters

Ženy, které porodí na začátku roku 2010, se z pohledu osobních financí trefí do nejhorší možné doby. Od začátku ledna totiž platí jeden z nejcitlivějších škrtů vládního úsporného balíčku - mateřská klesne o více než pětinu oproti dosavadnímu stavu.

Škrty zasáhnou i matky, které sice porodily ještě v roce 2009, ale mají nárok na mateřskou ještě v roce 2010. Zkrátí se jim počínaje dávkou za leden (předchozích měsíců se škrty už nedotknou).

Pro výpočet peněžité pomoci v mateřské začínají platit stejná pravidla jako pro výpočet nemocenských dávek. V praxi to znamená, že matka dostane menší procento ze své předchozí mzdy. Pro znalce: první redukční hranice klesne ze 100 % na 90 %, výše dávek klesne ze 70 % na 60 % denního vyměřovacího základu.

Konkrétní dopad schválených změn ukazuje následující tabulka. Počítá s maximální délkou mateřské 196 dnů (pro přesnost: matka dvojčat má nárok na 259 dnů).

Zlatý rok 2009

Mateřská není rodičovská

  • Řada lidí zaměňuje peněžitou pomoc v mateřství (PPM) s rodičovským příspěvkem, stejně jako mateřskou a rodičovskou dovolenou - nebo mezi nimi nerozlišuje. V září si oba pojmy pletli například i šéf ČSSD Jiří Paroubek nebo expert ČSSD na sociální politiku Zdeněk Škromach.
  • Zjednodušeně řečeno: Matka má nejdříve 28 týdnů nárok na mateřskou (PPM) a poté na rodičovský příspěvek (do dvou až čtyř let věku dítěte). Zatímco výše PPM je přímo úměrná předchozí mzdě, rodičovský příspěvek je v zásadě pro všechny stejný bez ohledu na předchozí příjem.
  • Na PPM mají nárok jen matky, které si platí nemocenské pojištění - tedy typicky zaměstnanci. Pokud si jej neplatí (typicky nezaměstnané, studentky či mnoho podnikatelek), dostávají rovnou rodičovský příspěvek.
  • Podrobněji jsme se rozdílům a dalším častým omylům věnovali v samostatném článku.

O něco menší rozdíl dostaneme, když mateřskou v roce 2010 porovnáme s mateřskou v roce 2008, tedy ještě před zvýšením za vlády ODS. Nicméně zatímco od 1. ledna 2009 se mateřská u podprůměrných a průměrných mezd zvýšila řádově o stovky korun měsíčně, od ledna 2010 jde o snížení v řádu tisíců měsíčně.

Lépe než v roce 2008 na tom ale i po schválených škrtech budou matky se mzdou zhruba od 30 tisíc korun. Například žena se mzdou 30 000 Kč by v roce 2009 dostala mateřskou vyšší o téměř 4700 korun měsíčně oproti roku 2008. Pokud však porodí až v roce 2010, přijde kvůli úspornému balíčku oproti letošku o téměř 4150 korun, pořád na tom ale bude o zhruba pětistovku měsíčně lépe než v roce 2008.

Zase bude líp?

Snížení mateřské přijali poslanci včetně sociálních demokratů a lidovců jako dočasné opatření jen pro rok 2010. Krátce poté ale obě strany otočily a co nejdříve chtějí prosadit zrušení škrtů.

Prosincové hlasování ve sněmovně ukázalo, že šance na předčasné vrácení mateřské na původní úroveň je velká. I kdyby jej ale poslanci schválili už nejbližší schůzi koncem ledna, neprojeví se změna v praxi pravděpodobně dříve než od dubna.

Porodné a rodičovský příspěvek

Naopak na současné úrovni zůstává porodné. Jednorázová dávka po porodu každého dítěte tak činí stále 13 tisíc korun.

Oproti původním plánům neklesne ani rodičovský příspěvek, který většinou navazuje na peněžitou pomoc v mateřství. (Matky, které si neplatí nemocenské pojištění, jej dostávají rovnou místo mateřské, ale až od porodu.)

Tříletá varianta rodičovského příspěvku tak zůstává na 7600 korunách měsíčně a dvouletá na 11 400 korunách. Také na čtyřleté variantě se nic nemění (7 600 korun do 21 měsíců věku dítěte a dále 3 800 korun do 48 měsíců věku dítěte).

Daňová sleva na dítě

Ztráty způsobené úsporným balíčkem by rodinám měla alespoň částečně vykompenzovat vyšší daňová sleva. Rodiče tak v roce 2010 získají oproti předchozímu roku téměř tisíc korun za každé vyživované dítě.

Takzvaná daňová sleva na dítě vzroste o 77 korun měsíčně, ročně tedy o 924 korun. Daňovou slevu 967 korun měsíčně nebo 11 604 korun ročně si bude moci odečíst z daní každý rodič, vyživující dítě ve společné domácnosti (nejpozději do 26 let věku). Slevy se sčítají, takže rodič dvou dětí získá v příštím roce 1848 korun navíc. Vždy si ji však může uplatnit jen jeden z rodičů, ne oba současně.

Na rozdíl od sociálního přídavku na děti přitom nezáleží na celkovém příjmu rodiny. Slevu si tedy může odečíst z daní jak nadprůměrně vydělávající manažer, tak rodič s minimálními příjmy. Pokud ve druhém případě vznikne po slevě "záporná daň", mohou někteří rodiče dostat tuto částku ve formě daňového bonusu. Nejenže tedy státu nezaplatí žádnou daň, ale ještě od něj něco dostanou.

Dodejme však, že průměrná rodina se dvěma dětmi zaplatí za zboží a služby v roce 2010 kvůli vyšší DPH. Další zdražení přinese vyšší spotřební daň z pohonných hmot, alkoholu či cigaret.

Přídavky na děti

Rodiny s příjmem do 2,4 násobku životního minima dostanou v roce 2010 stejné přídavky na děti jako v prvním pololetí roku 2009.

Oproti druhému pololetí roku 2009 si však pohorší o padesátikorunu měsíčně. Právě o 50 korun měsíčně se zvýšil přídavek na dítě od července. Původně měli rodiče dostávat vyšší dávku až do konce roku 2010, úsporný balíček to však zkrátil do konce roku 2009.

Zatímco ve druhém pololetí roku 2009 se hranice příjmu, do níž mají rodiny nárok na přídavky na děti, zvýšila na 2,5násobek životního minima rodiny, od ledna 2010 se opět sníží na dřívější 2,4násobek.

Tyto hračky k Vánocům nekupujte, varovala ČOI:

Méně peněz při ošetřování dítěte

Od ledna klesne také ošetřovné - tedy dávka, kterou dostává například matka, když zůstane doma s nemocným dítětem nebo když kvůli epidemii zavřou školu. Nově se totiž ošetřovné začne proplácet až od čtvrtého dne nemoci.

Matka s měsíční mzdou 20 tisíc korun tak v roce 2010 dostane při devítidenní nemoci dítěte o tisícikorunu méně než dosud.

Také tento škrt chtějí levicové strany a lidovci zrušit, stihnou to ale nejdříve od jara.

V kyblíku s teplou vodou se děti cítí příjemně. Jako u mamky v břísku. Ilustrační snímek.
V kyblíku s teplou vodou se děti cítí příjemně. Jako u mamky v břísku. Ilustrační snímek. | Foto: Reuters
Čtěte podrobněji:
Onemocní vám dítě? Od ledna dostanete méně peněz
Deset nejčastějších omylů kolem mateřské dovolené
Čekáte další dítě? Možná už nemáte nárok na mateřskou

 

Právě se děje

Další zprávy