Opencard: Úředníci snad neznali výběrové řízení

hp
4. 12. 2009 19:49
V případu projektu Opencard se objevují další nejasnosti

Praha - V kauze neúčelného financování projektu Opencard, které odhalil nedávno proběhlý audit, se začínají objevovat další pochybení pražského odboru informatiky.

Jak uvedla Česká televize, firma Haguess, která projekt vytvářela, dostávala peníze nestandardně ještě před dokončením práce.

Navíc se zjistilo, že se Praha s firmou provázala natolik, že příjem z případného zpoplatnění karet by poputoval částečně do rukou firmy. Projekt tak nikdy podle odborníků nebude příjmový.

Nově se také ukazuje, že na nejasné účely bylo vynaloženo až 436 milionů korun. Zhruba 30 milionů ještě město nevyfakturovalo. Většina z těchto peněz přitom šla na různé studie, posudky a licence, některé od firmy Haguess.

Odbor informatiky hlavního města Prahy je také podezírán z toho, že zakázky zadával firmě Haguess bez výběrového řízení. Jak uvedli odborníci z pražského dopravního podniku, úředníci odboru postupovali tak, jako by ani neznali základní principy veřejného výběrového řízení.

Nejasnosti se objevují také kolem samotné smlouvy se společností Haguess. Už při jejím podepisování se prý Praha zavázala, že další zakázky bude uzavírat právě s touto firmou.

Podle nových informací jsou úředníci obviněni také z toho, že si bez povolení odsouhlasili v průběhu tvoření projektu Opencard navýšení financí o dalších 114 milionů korun.

Celý případem se bude příští úterý zabývat rada hlavního města Prahy.

 

Právě se děje

Další zprávy