Předražená Opencard? Jen na právníky šlo čtvrt miliardy

hp
3. 12. 2009 19:30
Ukázal to audit, který na projekt Opencard proběhl

Praha - Audit projektu Opencard, který nyní proběhl, ukázal, že část financí byla na realizaci projektu utracena neúčelně.

Jen na poradenství a právní služby Praha utratila kolem 240 milionů korun. Celkově projekt město přišel přibližně na 880 milionů korun. Informovala o tom dnes Česká televize, které se podařilo výsledky dosud nezvěřejněného auditu získat.

Měsíčně městu přibývá tři tisíce nových uživatelů Opencard. Provoz center, která karty vydávají, stojí přitom město měsíčně osm milionů korun. Podle odborníků by se dal ale provoz center zajistit až čtyřikrát levněji.

Pětadvacet milionů korun také dostali manažeři projektu. Město se navíc dle auditorů až příliš svázalo s firmou Haguess, která celý projekt tvořila. Praha je teď na jejích službách naprosto závislá. Rozejít se s ní tak bude velice složité.

Podle auditorů může za neúčelně vynaložené prostředky vedení města, dopravní podnik a odbor informatiky.

Pražský primátor Pavel Bém tvrdí, že projekt nebude prodělečný. Musí se podle něj ovšem počkat, až se zcela rozvine tak, jak bylo původně plánováno.

Jak ale řekl Aktuálně.cz odborník na obdobné projekty Walter Pavliš, je nepravděpodobné, že by v budoucnu mohly být projekty jako Opencard ziskové. Města by totiž musela do projektu zapojit všechny firmy, které v nich lidem nabízejí služby.

 

Právě se děje

Další zprávy