Do 15 let bude cena proudu ze slunce stejná jako z uhlí

Pavel Baroch
15. 12. 2009 21:30
Solární asociace: V roce 2025 se obejdeme bez státních dotací
Foto: Jan Langer

Praha - Během 15 let se solární elektrárny v Česku obejdou bez státních dotací a cena sluneční elektřiny se vyrovná s tradičními zdroji energie.

S tímto expertním odhadem přišla Česká fotovoltaická průmyslová asociace, která sdružuje výrobce či provozovatele solárních elektráren, ale také vědecké pracovníky nebo obecně prospěšné společnosti. Cílem sdružení je podpora solární energetiky.

Asociace při svém výpočtu, kdy se fotovoltaické elektrárny stanou soběstačné, vycházelo především z předpokládaného snižování cen solárních technologií a naopak zdražování fosilních paliv.

"Domnívám se, že to dokonce bude ještě dříve než v roce 2025," tvrdí Aleš Spáčil, jednatel společnosti Conergy ČR, která je jedním ze zakládajících členů asociace.

Vláda chce podporu omezit

Prohlášení profesního sdružení přišlo v době, kdy se vláda na základě návrhu ministerstva průmyslu rozhodla podporu nových slunečních elektráren omezit.

V současnosti je výkupní cena z těchto čistých zdrojů asi třináctinásobně vyšší než z tradičních elektráren a Energetický regulační úřad má jen omezené možnosti, jak cenu ovlivňovat. Novela energetického zákona, kterou kabinet poslal do parlamentu, má úřadu dát možnost cenu z nových elektráren více regulovat.

Návratnost investice do 15 let

V novela zákona zůstalo, že se investice do sluneční elektrárny musí vrátit do 15 let. Podle toho by i regulační úřad napříště stanovoval výkupní ceny.

"Díky současným technologiím je v některých případech návratnost investice pouhých pět let," řekl Matyáš Vitík z tiskového oddělení ministerstva průmyslu. Technologický vývoj totiž v posledních letech srazil cenu fotovoltaických panelů o více než 40 procent a "sluneční byznys" je proto za současných podmínek velmi lukrativní.

"Instalovaný výkon u slunečních elektráren vzrostl mezi roky 2007 až 2008 o bezmála 1500 procent z původních 3,4 megawattu na 54,3 megawattu," dodal Vitík. Ministerstvo předpokládá, že novela začne platit od roku 2011.

Patnáct let je moc, varují firmy

Česká fotovoltaická průmyslová asociace tvrdí, že patnáctiletá návratnost je moc dlouhá. Navrhuje, aby průměrná návratnost byla 10 až 12 let, což je obvyklé i v jiných evropských zemích.

"Jinak by se rozvoj solární energetiky mohl zastavit," varuje Aleš Spáčil ze společnosti Conergy, která patří mezi nejvýznamnější světové výrobce solárních technologií.

Foto: MŽP

"Regulace výkupní ceny musí být rozumná," dodal Spáčil. Pokud by stát ceny příliš přiškrtil, hrozilo by i to, že fotovoltaika nebude do 15 let soběstačná.

Mínus 170 tisíc tun emisí

Fotovoltaické sdružení uznává, že se díky současným výhodným cenám objevují i spekulanti, kteří toho chtějí využít a blokují si například místo v přenosové síti.

"I my bychom uvítali úpravy zákona, které omezí spekulativní projekty a protřídí trh," řekl Jaromír Řehák, předseda asociace a prezident agentury Czech RE Agency, jednoho ze zakládajících členů profesního sdružení.

Daniel Kunz ze společnosti Energy 21 připomněl výhody solárních elektráren. "Republika zatím ušetřila téměř 170 tisíc tun skleníkového oxidu uhličitého, smysluplně jsou využity desítky hektarů kontaminovaných či průmyslových areálů a zaměstnány jsou více než tři tisíce lidí," konstatoval Kunz.

 

Právě se děje

Další zprávy