Lékaři propustili popálenou Natálku do domácího léčení

Petra Sasínová
2. 12. 2009 11:46
Téměř zázračně zachráněné dítě z Vítkova strávilo v nemocnici sedm měsíců

Ostrava - Lékaři propustili ve středu dopoledne dvouletou Natálii z Vítkova do domácího léčení. Děvčátko utrpělo při dubnovém žhářském útoku na její rodinu popáleniny na osmdesáti procentech těla.

"Před pár minutami jsme ji propustili," řekl Aktuálně.cz krátce po půl dvanácté mluvčí ostravské fakultní nemocnice Tomáš Oborný.

"Jsem šťastná. Natálka už tady toho měla také dost," smála se matka Natálky Anna Siváková, která poslední týdny trávila v nemocnici s dcerou.

Původně doufala, že pojedou domů už v úterý, už měla domluvený odvoz. "Paní primářka mi ale řekla, že zítra Natálce ještě musí vzít míry na speciální trikot, který bude muset nosit, aby se kůže na ranách lépe roztahovala," líčila v úterý paní Siváková.

Doma je vše připraveno

Pro rodinu i lékaře ostravské fakultní nemocnice, kteří záchranu tak vážně popáleného dítěte sami považují za malý zázrak, jde o významný okamžik. Děvčátko nicméně čeká celoživotní léčba.

"Je to obrovský úspěch našich lékařů. Dítě bylo přijato v téměř beznadějném stavu. Nyní se připravuje její propuštění domů," řekl Aktuálně.cz už v úterý mluvčí nemocnice. Dodal, že dosavadní léčba dítěte stála šest milionů korun.

V novém bydlišti Anny Sivákové v Budišově nad Budišovkou, kde si rodina koupila díky finanční sbírce starší domek, je už na příchod malé pacientky vše připraveno.

"Na dálku jsem poháněla dokončovací práce v domku. Dětský pokoj je už zařízený, také ložnice a kuchyň. Natálka má připravenou postýlku a skříňku na věci," popisuje matka.

V domku zbývá vykachlíčkovat koupelnu a upravit zahrádku. Na dokončení koupelny má rodina ještě peníze ze sbírky.

Sestry se na Natálku těší

Na Natálku se těší otec Pavel Kudrik i tři starší sestry. "Viděly ji poprvé od útoku teprve nedávno. Připravovala jsem je na to, že už není taková, jaká byla. Díky tomu to zvládly dobře, smířily se s tím a moc se těší, až si s ní budou hrát," říká Anna Siváková.

Útočníci hodili z rasové nenávisti do domu ve Vítkově tři zápalné láhve. Dům téměř shořel. Čtyři podezřelí extrémisté jsou ve vazbě.
Útočníci hodili z rasové nenávisti do domu ve Vítkově tři zápalné láhve. Dům téměř shořel. Čtyři podezřelí extrémisté jsou ve vazbě. | Foto: Repro ČT

Zpočátku ji čeká časté dojíždění do nemocnice. "Budeme jezdit do nemocnice nejprve co dva dny, pak by se měl interval prodlužovat," uvedla.

Natálie má za sebou mnoho operací, kdy ji odborníci z Popáleninového centra pokrývali popálená místa umělou kůží a pak její vrchní vrstvu nahrazovali štěpy kůže z nepopálených míst.

Dítě čekají operace po celou dobu růstu

Dítě, které nemělo velké šance na přežití, se zdárně vyvíjí. Natálie sama jí, sedí, začala lézt po čtyřech, hraje si, reaguje na všechny podněty.

V příštích letech, po celou dobu růstu, ji čekají další operace.

Policie obvinila z útoku na rodinu z Vítkova čtyři mladíky z Opavy a Horního Benešova, kteří patřili k příznivcům krajní pravice. Motiv byl podle policistů rasistický. Všichni jsou ve vazbě. Za pokus o vraždu s rasovým motivem jim hrozí dvanáct až patnáct let vězení, případně výjimečný trest.

Do předem vytipovaného domku ve Vítkově, který obývala početná romská rodina, útočníci hodili 19. dubna v noci, když všichni spali, tři zápalné láhve naplněné benzinem. Dům skoro shořel.

Nejhůř bylo popáleno spící dítě, vážné popáleniny, ze kterých se už ale vyléčili, měli také rodiče dítěte.

 

Právě se děje

Další zprávy