Imunolog: A/H1N1 bude zabíjet víc než běžná chřipka

Domácí Domácí
26. 11. 2009 16:35
Úmrtí na prasečí chřipku bude přibývat, upozornil dnes šéf České vakcinologické společnosti profesor Roman Prymula.
Prasečí chřipka bude zabíjet víc, tvrdí odborníci.
Prasečí chřipka bude zabíjet víc, tvrdí odborníci. | Foto: Reuters

Praha - Doposud odborníci věřili, že se na prasečí chřipku umírá stejně, nebo dokonce méně, než na chřipku běžnou. Dnes přichází zlom: Průběh nemoci se zhoršuje a úmrtí na prasečí chřipku je ve srovnání s tou běžnou daleko více.

Upozornil na to šéf České vakcinologické společnosti profesor Roman Prymula.

Nová chřipka se podle něj nejen snadno šíří. Dnes lékaři zjistili, že způsobuje také mnohem závažnější průběh. Ve srovnání s chřipkou sezónní se na ni bude také daleko častěji umírat.

"Poslední analýzy ukazují, že skutečně ta frekvence úmrtí už začíná být vyšší, než byla u sezonní chřipky," řekl Prymula. Doposud se přitom tvrdilo, že oba typy chřipek jsou podobně těžké. Na běžnou sezonní chřipku v Česku každý rok umírá ročně dva až dva a půl tisíce lidí. To jsou dvě procenta všech nakažených.

Světová zdravotnická organizace (WHO) má ale podle imunologa situaci pod kontrolou. "Já bych to zatím nepřeceňoval, protože WHO tvrdí, že to je poměrně pod kontrolou a že nedochází k masovému šíření," řekl Prymula.

Úmrtí na A/H1N1

Oběti prasečí chřipky:

  • 1. úmrtí - 31 letá pacientka, zemřela 22.10.2009 nemocnici Karlovy Vary
  • 2. úmrtí - 43 letý pacient s akutní leukémií, zemřel 12.11.2009 ve FNKV v Praze
  • 3. úmrtí - 42 letý pacient s obezitou, zemřel 13.11.2009 ve FN Ostrava
  • 4. úmrtí - 56 letý  letý pacient s chronickým onemocněním srdce a ledvin, zemřel 20.11.2009 v nemocnici Karlovy Vary
  • 5. úmrtí - 42 letý pacient s obezitou, zemřel 20.11.2009 na ARO FN Plzeň 
  • 6. úmrtí - 44 letý pacient cizí národnosti, zemřel 22.11.2009 v nemocnici ve Val. Meziříčí
  • 7. úmrtí - 62 letý pacient po chemoterapii, zemřel 24.11.2009 ve VFN Praha
  • 8. úmrtí - 48 letá pacientka, zemřela 25.11.2009 v nemocnici Havířov

Zdroj: Ministerstvo zdravotnictví

Zatím prý nemá data v písemné podobě, ale řadu problémů s prasečí chřipkou má například Mexiko, jihoamerické země a Ukrajina. "V řadě zemí také dochází k určitým dílčím mutacím a nakupení poměrně závažných případů. Množí se také případy úmrtí," řekl imunolog.

Na pozoru by se měly mít nejvíce těhotné ženy, problémy mohou mít i obézní lidé. "Těhotné ženy čelí asi deseti až dvacetinásobnému riziku, a to kvůli imunologickým důvodům. Při graviditě tělo reaguje odlišně," vysvětluje Prymula.

Hubení se s chřipkou vyrovnají lépe

U obézních lidí mohou nastat problémy s dýcháním. V případě obezity je totiž schopnost dýchání omezená a nemocné plíce nestačí zásobovat tělo kyslíkem tak, jak by měly. "Většina těchto lidí proto skončí na umělé plicní ventilaci," řekl.

Podle Prymuly také nezůstane u podzimní epidemie. Přijdou další vlny a pandemie může udeřit silněji. "Pandemie nikdy neskončí jedinou vlnou. Druhá vlna přitom bývá závažnější a já předpokládám, že těch vln bude dokonce několik," řekl.

Podle hlavního hygienika Michaela Víta ale není třeba podléhat panice. V Česku zatím k podobným komplikacím nedošlo.

Každý rok onemocní desetina populace

"Ve světě se objevily určité oblasti, kde lékaři zaznamenali více závažných případů, kdy viry napadly plíce. U nás jsme ale zatím takové postižení nezaregistrovali. Žádná nová opatření proto zatím nezavádíme," uklidnil Vít. Ministerstvo zdravotnictví ale podle něj bude situaci ve světě monitorovat.

Epidemie chřipky v Česku by podle něj mohla trvat šest měsíců až rok a půl. "Jde ale jen jen o odhady," podotkl.

Chřipkou se každým rokem nakazí na celém světě asi desetina populace, to znamená kolem 500 milionů lidí.

Pokud nastane epidemie, onemocní podle posledních odhadů Evropského centra pro kontrolu nemocí v krátké době asi pětina obyvatel.

Osmý mrtvý

V Česku dnes lékaři potvrdili další oběť prasečí chřipky. V Havířově ve středu zemřela 48letá žena. Pokud to potvrdí testy, bude se jednat o osmou oběť viru H1N1. Ministerstvo to ve čtvrtek zveřejnilo na svém webu.


 

Právě se děje

Další zprávy