Jiřetín je blíž bourání kvůli uhlí. Zákon ho neochrání

Pavel Baroch
23. 11. 2009 15:35
Vláda stáhla novelu horního zákona ze sněmovny
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Ministrovi průmyslu Vladimíru Tošovskému se ve vládě podařilo prosadit, aby kabinet ze sněmovny stáhnul novelu horního zákona. Normu, která měla více chránit severočeské obce před postupující povrchovou těžbou uhlí.

Je to další krok ministra Tošovského k tomu, aby Horní Jiřetín a Černice byly zbourány a zásoby "hnědého zlata" pod ní vykutány.

Prvním krokem je Toškovského návrh nové energetické koncepce státu, která s uhlím pod Jiřetínem počítá. Kvůli tomu hodlá ministr navrhnout vládě, aby zrušila těžební limity z roku 1991, které Horní Jiřetín a Černice před rozrůstáním povrchových dolů zatím chrání.

Novela horního zákona, kterou schválila ještě Topolánkova vláda, počítala se snadnějším odpisem zásob, což je mnohem lepší ochrana než těžební limity. Po odpisu zásob uhlí pod svými domy už roky volá i radnice v Horním Jiřetíně.

Novela proti novele

"Novela horního zákona obsahuje řadu bodů, které jdou proti duchu aktualizované Státní energetické koncepce. Jsem rád, že se mi vládní kolegy podařilo přesvědčit o tom, že je správné nejprve schválit celkovou koncepci a teprve potom prosazovat legislativní změny," konstatoval ministr průmyslu a obchodu Vladimír Tošovský.

"Změnu horního zákona si dovedu představit v horizontu jednoho roku po schválení aktualizované energetické politiky," dodal.

Naopak ministr životního prostředí Ladislav Miko rozhodnutí vlády kritizoval. "Jde o vymahatelnost práva," řekl Miko. Novela totiž měla zajistit, aby těžební firmy dodaly úřadům potřebné dokumenty k případnému odpisu zásob. Platné znění zákona totiž nestanovuje žádnou sankci, když to těžaři neudělají.

"Návrh novely byl často špatně interpretován jako odpis zásob, přitom ve skutečnosti doplňuje jenom chybějící lhůtu pro dodání podkladů pro příslušné správní řízení, které zůstává v kompetenci ministerstva průmyslu," dodal Miko.

Na otázku, jestli není pravým důvodem to, aby se usnadnila těžba uhlí pod Jiřetínem, Bartovský odpověděl: "V podkladech, které mám, o tom není ani slovo. Je to úřednický důvod."

Odpůrci rozšiřování těžby uhlí byli vidět i na Národní třídě v Praze při vzpomínkách na 17. listopad
Odpůrci rozšiřování těžby uhlí byli vidět i na Národní třídě v Praze při vzpomínkách na 17. listopad | Foto: Sdružení Kořeny

Propojení byznysu s politikou

Místostarosta Horního Jiřetína Vladimír Buřt je přesvědčen o tom, že Tošovského záměrem je udělat všechno pro to, aby se uhlí pod Jiřetínem vytěžilo.

"Je to jen pokračování těchto snah," řekl Aktuálně.cz Buřt. Dodal, že Tošovský hájí víc zájmy těžebních firem než občanů. "Je to nejtypičtější příklad propojení byznysu a velké politiky," tvrdí Buřt.

Rozhodnutí vlády rozzlobilo i bývalého ministra životního prostředí Martina Bursíka, který návrh novely horního zákona ve vládě prosadil.

"Předkládací zpráva ministerstva průmyslu i dopis ministra Tošovského premiérovi jsou dokladem, že těžební společnosti mají ministra průmyslu obtočeného kolem prstu. Je to ostuda vlády," řekl Aktuálně.cz Bursík.

Martin Bursík
Martin Bursík | Foto: Ludvík Hradilek

Bursík: Je to návrat do komunismu

"Je nepřijatelné bourat vesnice, ničit krajinu, životní prostředí a klima těžbou a spalováním uhlí. Je skandální, že premiér Fischer podlehl těžební lobby a souhlasil s obejitím koaličního partnera Strany zelených i ministerstva životního prostředí," konstatoval Bursík.

"Vyzývám premiéra Fischera, aby se zasadil o stažení kontroverzního návrhu státní energetické koncepce, která by přivedla českou společnost hluboko do období komunismu spojeného s devastací krajiny a životního prostředí. Premiér slíbil, že nebude předkládat kontroverzní návrhy. Není větší kontroverze než navrhovat 20 let po revoluci prolomení územních ekologických limitů, vysídlení vesnic a bourání domy," dodal Bursík.

Proti stažení novely horního zákona ze sněmovny protestovaly také sdružení Greenpeace, Kořeny, Naše Beskydy, Hnutí Duha, Zelený kruh a 61 starostů a místostarostů z celé republiky.

 

Právě se děje

Další zprávy