Je vaše karta v bezpečí? Deset nejčastějších otázek

Petr Kučera Petr Kučera
21. 11. 2009 17:20
UVNITŘ TAKÉ: Jak minimalizovat riziko zneužití platební karty
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: MasterCard

Které karty jsou v ohrožení?

Únik dat o platebních kartách se týká až 100 tisíc Čechů, kteří od letošního ledna do srpna platili ve Španělsku včetně turisticky oblíbených ostrovů. Není vyloučeno, že se může týkat i loňských plateb.

Nezáleží, zda jde o kartu Visa nebo MasterCard, debetní či kreditní, s magnetickým proužkem nebo čipovou, embosovanou (s vystouplými čísly) nebo elektronickou. Karty preventivně zablokovala například i splátková společnost Home Credit.

Nicméně zdaleka ne každý, kdo kartu ve Španělsku použil, je automaticky ohrožen. Pokud jej banka dosud neoslovila, zřejmě zde v tuto chvíli není reálná hrozba zneužití.

Kromě úniku dat ve Španělsku, který se podle evropských médií teoreticky týká až milionu klientů z různých zemí, bývají během roku v ohrožení i jiné karty, ale v mnohem menším rozsahu.

Jde o skutečné riziko, nebo spíše prevenci?

České banky už hlásí první skutečné pokusy o zneužití karet v souvislosti s únikem dat ve Španělsku. Několik případů řešily přinejmenším ČSOB, Česká spořitelna, Komerční banka či Raiffeisenbank.

Banky už preventivně zablokovaly přes 10 tisíc karet českých klientů, u nichž podle jejich mínění hrozilo zneužití.

Pokud jste platili ve Španělsku a banka vám dosud kartu nezablokovala, zřejmě vám momentálně nehrozí zneužití karty nebo je podle banky málo pravděpodobné. Není nutné kontaktovat banku, ale raději si průběžně kontrolujte výpisy z účtu. Podezřelé transakce pak reklamujte u banky, škodu by vám měla uhradit.

Pokud patřím do "rizikové" skupiny, ale banka mne dosud nekontaktovala, můžu kartou platit?

Ano. Jestliže nepatříte mezi výjimky, které se o zablokování karty nedozvěděly, můžete s ní normálně platit. Riziko zneužití v souvislosti se španělským případem tím už nezvýšíte. Ani tím neztratíte nárok na případnou náhradu škody, pokud podvodníci použijí "španělská data" později.

Dozvím se včas, že je moje karta zablokována?

V naprosté většině případů ano. Banky se pokoušejí klienty nejdříve telefonicky kontaktovat a dohodnout si s nimi termín blokace tak, aby si lidé stihli ještě vybrat hotovost.

Foto: MasterCard
Čtěte více:
Karty 100 tisíc Čechů jsou ohroženy. Banky mají poplach
Máte blokovanou kartu? Počkáte si. Bankám chybí PINy
Banky už hlásí skutečné pokusy o zneužití karet

ČSOB, UniCredit Bank a GE Money Bank už v dalších dnech kvůli španělskému případu zřejmě další karty blokovat nebudou.

Naopak zejména u České spořitelny a Raiffeisenbank se počet zablokovaných karet ještě může zvýšit.

Co dělat, když mám zablokovanou kartu a potřebuji hotovost?

Ani blokace karty nemusí znamenat, že zůstanete bez peněz. Nemáte-li možnost půjčit si od rodiny či známých, je nejjednodušší zajít si vybrat hotovost na pobočku, což je ale prakticky možné jen v pracovní dny.

Desatero pro držitele karet

  • KARTA JE VÍC NEŽ HOTOVOST. K platební kartě se chovejte stejně jako k penězům. Buďte na ni opatrní a noste ji odděleně od dokladů. Platební kartu podepište ihned při převzetí do podpisového proužku. Po skončení platnosti se řiďte pokyny své banky. Neodevzdanou neplatnou kartu znehodnoťte.
  • JAKO OKO V HLAVĚ. Stále si kartu hlídejte a při provádění transakcí ji nespouštějte z očí. Platební kartu nikomu nepůjčujte ani nedávejte do zástavy. Pravidelně kontrolujte, že stále víte, kde kartu máte, i když ji nepoužíváte každý den.
  • PIN JE KLÍČ K VAŠEMU ÚČTU. PIN uchovejte v naprosté tajnosti. PIN si nikam nezaznamenávejte! Za žádných okolností jej nesdělujte jiné osobě, bance ani policii či jiným orgánům.
  • DŮVĚRYHODNOST. Platební kartu používejte pouze na důvěryhodných obchodních místech (včetně internetových) a v důvěryhodných zařízeních. Nemáte-li k obchodníkovi důvěru, použijte k platbě raději hotovost.
  • ZADÁVÁNÍ PINu. PIN zadávejte vždy diskrétně. Dbejte na to, aby ho nemohl nikdo odpozorovat. Při zadávání PIN u bankomatu nebo terminálu zakryjte klávesnici tělem a volnou rukou i shora a zabraňte jeho odezření nebo snímání kamerou.
  • PLATBA KARTOU. Po skončení transakce zkontrolujte, zda vám byla vrácena skutečně vaše platební karta. Uschovejte si potvrzení o kartové transakci. Obchodník je oprávněn ověřit si vaši totožnost, proto s ním spolupracujte.
  • POZOR NA DOKUMENTY. Zbavujte se opatrně všech dokumentů, které obsahují celé číslo vaší karty. Před vyhozením je roztrhejte nebo rozdrťte.
  • NEODKLÁDEJTE KONTROLU. Pečlivě kontrolujte výpisy kartových transakcí z banky nebo kartové společnosti vůči prodejním a výplatním dokladům. Pokud zjistíte neobvyklou transakci, kontaktujte ihned vydavatele karty.
  • ZTRÁTA KARTY. Při ztrátě nebo odcizení platební karty jednejte rychle a kartu ihned zablokujte u vydavatele, poté v případě krádeže kontaktujte policii. K zablokování použijte telefonní číslo určené vydavatelem.
  • INFORMUJTE SE. Některé vydavatelské banky poskytují k platebním kartám další doplňkové služby a produkty sloužící ke zvýšení bezpečnosti nebo zmírnění následků případného zneužití karty.


  • Zdroj: Sdružení pro bankovní karty

Pokud potřebujete zablokovanou kartu krátkodobě "odemknout", můžete se na tom dohodnout se svým bankéřem. Po této jednorázové transakci ji pak banka opět zablokuje.

Novou kartu byste pak měli obdržet zhruba do týdne.

Jak velká škoda mi může vzniknout a kdo ji zaplatí?

Zablokování staré a vydání nové karty je zdarma.

Pokud je vaše karta skutečně zneužita, hradí škodu banka. Klient totiž za zneužití ve Španělsku nemůže, neporušil žádné ze základních bezpečnostních pravidel.

Podle zákona sice může banka při neautorizovaných transakcích požadovat po klientovi spoluúčast do 150 eur, v tomto případě však banky slibují, že takovou možnost neuplatní. Mimo jiné i proto, že některé banky včas nezablokovaly všechny teoreticky ohrožené karty a riziko tím převzaly zcela na sebe.

Co se vlastně ve Španělsku stalo?

V jarních a letních měsících letošního roku došlo ve Španělsku k poměrně rozsáhlému úniku dat platebních karet, pravděpodobně u některé z firem zpracovávající transakce platebních terminálů a bankomatů.

Podle neoficiálních informací prodal některý ze zaměstnanců této společnosti data o kartách, tedy přinejmenším jejich čísla, na černém trhu.

Následně byly zaznamenány případy zneužití zcizených dat k výrobě padělků a k platbám u obchodníků v různých částech světa.

U některých plateb a typů karet přitom stačí znát pouze číslo karty.

Jsou v bezpečí čipové karty, které banky propagují jako moderní?

V tomto případě bohužel ne, ačkoliv obecně jsou platební karty s čipem oproti starším typům s magnetickým proužkem bezpečnější.

Přestože Česká spořitelna a až na výjimky i ČSOB už mají aktivní pouze čipové (hybridní) karty, kvůli možnosti placení na starších terminálech jsou vybaveny i magnetickým proužkem.

Ne všechny platební terminály u obchodníků, zejména v cizině, už totiž umí přečíst údaje z čipu. Takže i když je vaše karta čipová či přesněji hybridní, k platbě u obchodníka byl využit magnetický proužek. Právě tímto způsobem lze kartu zneužít (magnetický proužek dokáží podvodníci okopírovat, čip nikoliv).

Lze podobným případům předejít?

Úplně stoprocentní obrana neexistuje. Riziko zneužití lze však výrazně omezit dodržováním pravidel zveřejněných ve sloupečku u tohoto článku.

Minimalizovat ztráty lze také nastavením limitů pro výběr hotovosti, platbu u obchodníka i platbu na internetu.

Další možností je zamykání platební karty, pokud ji banka nabízí.

Foto: MasterCard
Čtěte více:
Pozor na víkendový nákup s kartou. Může být blokovaná
Útok na karty: Expert radí, jak chránit své peníze
ČNB omezí banky, které při ztrátě karty účtovaly příliš

Podobným krádežím dat, zvláště pokud je způsobil "lidský faktor", nicméně nelze nikdy zcela předejít.

Můžu teď ve Španělsku platit kartou?

Samozřejmě. Riziko není o nic větší než kdekoliv jinde.

Poslední platby, z nichž došlo k úniku dat, byly u španělského případu zaznamenány letos v srpnu.

 

Právě se děje

Další zprávy