Češi se vakcíny na chřipku nebojí. Bezmála jediní

Veronika Rodriguez Veronika Rodriguez
21. 11. 2009 15:50
V Polsku se odmítla očkovat vláda, Slováci si jezdí pro vakcínu do zahraničí
Očkování proti prasečí chřipce začíná.
Očkování proti prasečí chřipce začíná. | Foto: Reuters

Praha - Vakcíny proti prasečí chřipce plní chladicí boxy v nemocnicích po celém světě. Očkovat už se začalo ve 24 zemích.

Lidé se přitom rozdělili do dvou táborů. V prvním jsou ti, co novou vakcínu odmítají. Bojí se vedlejších účinků nebo zpochybňují nebezpečnost viru. Ve druhém jsou lidé, kteří na vakcínu netrpělivě čekají. Pokud jim ji nekoupí vlastní stát, cestují si pro ni jinam.

"V některých státech se lidé nechají ukázněně naočkovat v plném počtu, jinde látku odmítají. K tomu ale není důvod," uvedla česká ministryně zdravotnictví Dana Jurásková.

Skepticky na vakcínu pohlížejí například obyvatelé Anglie, Francie či Portugalska. Očkovat se podle průzkumu odmítá až polovina tamních lidí, protože se bojí vedlejších účinků. Největší odpor byl zaznamenán mezi těhotnými britskými ženami.

V Polsku se odmítla naočkovat dokonce samotná vláda. Neschválila také nákup jakýchkoliv očkovacích látek proti pandemickému viru. Tvrdí, že se vakcíny nepodrobily zkouškám lékařských autorit, tudíž se jim nedá věřit.

"Kontrakt na vakcínu podepíšu pouze v případě, že farmaceutické společnosti převezmou odpovědnost za vakcíny. To garantuji," oznámila v polské televizi tamní ministryně zdravotnictví Ewa Kopaczova.

Slováci jezdí pro vakcínu do Maďarska 

Naopak Slováci si pro vakcínu jezdí až daleko za hranice. Jak uvedl slovenský deník Sme, lidé si nechají doma napsat od lékaře recept a látku si pak jedou vyzvednout do některé z maďarských lékáren.  

"Děje se to přesto, že na Slovensku není legální předepisovat ani očkovat neregistrovaný lék. Ta vakcína proti nové chřipce je registrovaná jen v Maďarsku," upozornila mluvčí slovenského ministerstva zdravotnictví Zuzana Čižmáriková.

 

V Česku se začalo s očkováním chronicky nemocných pacientů včera. Jako první dostanou látku lidé po transplantaci, dialýze či s poruchami imunity. Po nich přijdou na řadu kardiaci a astmatici.

Podle lékařů se prozatím nikdo příliš nebrání. Jak očkování nakonec dopadne, ale ukáže až čas.

"Lidé se o vakcínu zajímají. Ptají se, jestli jsou na seznamech vybraných lidí, a jsou spokojení, když slyší, že ano. Zatím jsem nenarazil na nikoho, kdo by řekl, abych ho ze seznamu škrtl, protože vakcínu nechce," řekl deníku Aktuálně.cz místopředseda Sdružení praktických lékařů Jan Jelínek.

Pokud pak někdo látku odmítá, je to podle lékařů většinou proto, že nesouhlasí s jakýmkoliv očkováním proti chřipce. Bez ohledu na její typ.

"Setkali jsme se i s lidmi, kteří vakcínu odmítají, těch je ale jen zhruba deset procent. Většinou jsou to ale pacienti, kteří se nenechávají očkovat ani proti sezónní chřipce. Jen výjimečně pak lidé, kteří nevěří konkrétní očkovací látce," potvrdila teplická lékařka Pavla Rejsková.

Podle hlavního hygienika Michaela Víta ani důvod k obavám není. "Podle dostupných informací doposud nebyly zaznamenány žádné rozdíly mezi vedlejšími účinky pandemické vakcíny a vakcíny proti běžné sezónní chřipce. V Evropě bylo prozatím naočkováno kolem dvou milionů lidí a problémy nejsou," řekl.

Očkování doporučuje také česká ministryně Dana Jurásková.


 

 

Právě se děje

Další zprávy