Pozor na zdraví. Rychlokurzy chrlí experty na diety

Táňa Králová, Euro.cz
22. 11. 2009 12:30
Vzdělaných dietologů je nedostatek, rychlokvašky rostou jak houby po dešti
Foto: Jaroslav Jiřička

Praha - Chcete zhubnout, nebo se naučit správně jíst? Osmadvacetiletá absolventka Policejní akademie s certifikátem výživové poradkyně vám po dvou sezeních sestaví jídelníček na míru. Zaplatíte 990 korun a pak za každou návštěvu ještě 300 korun, abyste nad sebou měli motivační bič.

Na internetu se to podobnými nabídkami expertů na výživu jen hemží. Někteří přitom získali "vzdělání" třeba jen za tři prodloužené víkendy.

Produkovat poradce, kteří pak lidem radí, jak se mají stravovat, je totiž dobrý byznys. Pro firmy pořádající rychlokurzy i pro poradce "rychlokvašky".

V Česku se vzdělávání nejrůznější kvality organizované různými společnostmi skvěle uchytilo díky tomu, že tuzemské školství výchovu nutričních specialistů až na výjimky opomíjí. A poptávka lidí, kteří se chtějí zbavit nadváhy a najít se ve zdravém životním stylu, je velká. Prosperující privátní obchod se zdravím je přitom podporován z veřejných prostředků.

Nezaměstnaným, kteří se rekvalifikují na výživové poradce, může plné kurzovné zaplatit stát přes úřady práce. Ministerstvo práce a sociálních věcí ale nemá přehled o tom, kolik takových kurzů probíhá a kolik peněz ze státní pokladny se takto vydá.

"Sledované statistiky jsou obecnější, jako například administrativní práce, profesní a dělnické rekvalifikace," vysvětluje mluvčí ministerstva Štěpánka Filipová.

Výživářská komerce

Kdo chce s pomocí odborníků bojovat s kily navíc nebo si nechat sestavit optimální stravovací plán, měl by si nejdřív dobře vybrat, na koho se obrátí. Lze totiž narazit na poradce, kteří hlavně dohazují kšefty prodejcům různých potravinových doplňků. A někteří organizátoři kurzů chrlících výživové experty se to ani nesnaží zastírat.

Než se někam vydáte, poradce si předem proklepněte třeba na Googlu. Za výživáře se totiž může prohlašovat kdekdo, třeba i distributor herbalife. A rozhodně neplatí, že čím dražší služba, tím povolanější poskytovatel.

Nabídky firem školících budoucí poradce, které mají rekvalifikační kurzy akreditované ministerstvem školství, uvádějí jako přes kopírák: "Úspěšní absolventi získají osvědčení Poradce pro výživu s celostátní platností (nahrazuje odborné vzdělání). Vzdělání je možné využít při poskytování poradenství na živnostenský list anebo při práci v různých rekondičních, sportovních, lázeňských a fitness zařízeních."

Výchova poradců

Firmy, které pořádají vzdělávací kurzy

  • Nutris - kurz na tři víkendy za 10 900 Kč, pobytový kurz za 16 990 Kč
  • Mahra - kurz s 125 hodinami výuky za 9800 Kč, kurz o rozsahu 65 hodin za 5900 Kč
  • Nutriacademy - kurzy organizačně zajišťuje Mendelova zemědělská a lesnická univerzita, kurz o rozsahu 125 či 60 hodin stojí 9500 Kč (s DPH 11 305 Kč)
  • Clinic 21 - kurz trvá šest víkendů, cena 9680 Kč
  • Atac - tři internetové studijní hodiny denně po dobu 120 dnů, tj. šest měsíců, a 30 hodin praktických cvičení a testů, cena 9600 Kč
  • Centrum preventivní medicíny - kurz trvající 26 dní (patnáct víkendů) za 8900 Kč

Původní znění článku naleznete ZDE

Příkladné propojení

Takto představuje své kurzy třeba státní Mendelova zemědělská a lesnická univerzita (MZLU) v Brně, provázaná se soukromou Akademií výživy a sportu NutriAcademy. Majitelka a ředitelka akademie Radka Burdychová pracuje na MZLU v ústavu technologie potravin a zároveň je garantkou kurzu.

Pražské kurzy pod jejím vedením probíhají v sídle firmy Nutra Bona, českého výrobce doplňků stravy. "Majitelka Nutra Bony Ludmila Treutnerová patří do lektorského týmu," dokresluje propletenec Martin Brandstätter z MZLU. Na oplátku Nutriacademy ve svém brněnském centru prodává preparáty pražské firmy.
 
Jaká je vlastně u výživářského kurzu role brněnské univerzity? "Coby organizátor zajišťujeme prostory, lektory a propagaci. Ta není náročná, protože poptávka po kurzech je velká," říká Martin Přikryl, tajemník Institutu celoživotního vzdělávání MZLU, pořádající řadu i jiných vzdělávacích kurzů.

Školení na populárním výživářském kurzu obstarává NutriAcademy, která rovněž provozuje poradnu pro veřejnost a poskytuje zázemí vyškoleným poradcům. Před nimi vychvaluje doplňky stravy od firmy Nutra Bona, Greenways a Diet plus, a ti je zase doporučují dál.

Univerzita jako prestiž

Na takovém propojení s konkrétními firmami nevidí inženýrka Burdychová nic špatného: "Jsem potravinář a vím, že kvalita potravin jaksi pokulhává. Proto jsou doplňky stravy naprostou nutností. Musí být ale dobré, což mám u firem, s nimiž spolupracuji, ověřené," říká vysokoškolská učitelka a podnikatelka v jedné osobě. Tvrdí, že produkty jsou klinicky testované a deklarovanou přítomnost účinných látek potvrdily zkoušky v univerzitní laboratoři.

"Účastníci kurzu se s těmito doplňky stravy, za které se mohu odborně postavit, seznamují a pak je budou doporučovat," potvrzuje zajetou praxi Burdychová. Absolventi jejího kurzu dostanou certifikát na hlavičkovém papíru univerzity, což má nejvyšší možnou prestiž, zdůrazňuje firma NutriAcademy.

Přitom akreditaci od ministerstva školství má přímo Radka Burdychová, jak sama potvrdila. Podobně spolupracuje s Univerzitou Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem. "Za jeden a půl roku, co tyto kurzy běží, jimi prošlo 200 absolventů," vyčísluje Brandstätter z pořadatelského Institutu celoživotního vzdělávání MZLU.

Bleskové vzdělání

Po třech víkendech získá osvědčení poradce pro výživu ten, kdo projde kurzem Nutris. Díky investici 10 900 korun z něj může být nezávislý poradce pro výživu, prodejce doplňků stravy, potravinových doplňků nebo zvláštní výživy, poradce ve fitcentru či relaxačním středisku nebo může radit se stravováním sportovcům, manažerům či obézním lidem, nabízí Nutris škálu uplatnění.

Takto rychle vychovali jeho lektoři za pět let 431 zájemců, chlubí se na webu. Úroveň poradců přes výživu ve fitness, kde se často uplatní, bývá různá. Někdo se snaží naplánovat jídelníček více či méně zodpovědně, jinému jde o to udat co nejvíc "zázračných" potravinových doplňků.

Foto: Jaroslav Jiřička

"Když šestnáctileté dívce sestaví poradce ve fitcentru jídelníček, který je deficitní na bílkoviny, železo nebo třeba vápník, může jí tím poškodit zdraví," varuje dietoložka Pavlína Zdeňková Kroužková, která tento obor vystudovala na 3. lékařské fakultě Univerzity Karlovy. Do ordinace už za ní přišlo nemálo klientů se špatně napsaným jídelníčkem. Dietoložka míní, že inflaci všemožných poradců nahrává nedostatečná možnost řádného studia, jaké je běžné v civilizovaných zemích.

"Chybí tu rovněž legislativa a odborná společnost, která by vystudované odborníky zastřešovala, podobně jako to mají třeba kardiologové," poznamenává Kroužková. Díky tomu, že poradenství je volnou živností, může si hrát na odborníka, kdo si zamane. "Odborná společnost by pak samozřejmě mohla na svých stránkách zveřejnit jména a adresy odborníků na výživu, čímž by jistě laické veřejnosti pomohla při výběru poradce pro výživu," vysvětluje dietoložka.

Chybějí i učitelé

"Jsme snad jedinou zemí ve vyspělém světě, která nemá specializované studium výživy. Horší je, že to ani nemá kdo učit," říká lékařka Václava Kunová. Sama má poradnu Nutradit, je členkou Společnosti pro výživu a Obezitologické společnosti. Není se pak co divit, připomíná, že v médiích se kromě článků, které jsou jen lépe či hůře maskovanou inzercí, mnohdy objevují všemožné bludy.

"Není tu obecné povědomí, co je zdravá výživa. Někdo si ji spojuje s makrobiotikou, jiný s vegetariánstvím, další s dělenou stravou," jmenuje Kunová. Do ordinací obou odbornic na výživu, které svým klientům nenabízejí žádné potravinové doplňky, ovšem přicházejí zájemci o radu s vyváženým jídelníčkem spíš vzácně. Naprostou většinu klientů přivádí předsevzetí zhubnout.

Jaká je úroveň některých výživových rádoby poradců, už leccos napoví jejich webové stránky. U těch, nad jejichž kvalitou služeb lze pochybovat, jsou časté gramatické chyby, popř. slibování zázraků. Příklad: Každý z mých klientů zhubl v průměru o osm kilogramů. Nikdo z nich zatím nepřibral. Jiný web nutričního poradce z jižních Čech grafickým designem připomíná spíš nabídku erotických služeb. Však také nejsou nejlevnější, za sestavení jídelníčku na dva týdny si bere i sedm tisíc korun. Snaží se zřejmě nezaostávat za nejdražšími službami v Praze.

Z loňského průzkumu společnosti GE Money Multiservis vyplynulo, že sestavení dietního stravovacího rozvrhu může v hlavním městě vyjít až dvakrát dráž než v jiných městech. Ale i v Praze jsou ceny značně rozdílné.

Pojistka na zdravotní poškození

V dietologickém centru, kde působí Pavlína Kroužková, přijde vstupní konzultace na 500 korun a hubnutí pod dohledem s deseti návštěvami na 3300 korun. Doktorka Kunová si v pražské poradně Nutradit počítá za čtyřměsíční program hubnutí zahrnující vstupní konzultaci a pět kontrol 4500 korun. V ceně je zahrnuto měření tělesné skladby bodystatem.

Některé firmy, kupříkladu Clinic 21, ceník služeb nutričního poradce nezveřejňují s tím, že záleží na dohodě a náročnosti práce. Osobní výživový plán hubnutí nebo racionální výživy stojí u brněnské NutriAcademy 2500 korun. Manažerům nabízí sestavení jídelníčku za 4500 korun, za které dostanou naordinované také preparáty slibující oddálení stárnutí, detoxikaci organismu a odstranění únavy v hodnotě 2000 korun.

Je na každém, čemu uvěří a co si zaplatí. Co když ale nutriční expert zákazníkovi svými radami ublíží? Na to zatím myslí spíš poradci. Před svým selháním si mohou krýt záda. U pojišťovny Generali se mohou pojistit proti riziku poškození klienta, pobízí organizátor kurzů Nutris s Aliancí poradců pro výživu, které mapují zájem o nový druh pojištění.

Vysvětlují, že k poškození může dojít z nepředvídatelných nebo neúmyslných příčin, často způsobených nešťastnou náhodou nebo tím, že klient nesdělí všechny potřebné údaje k sestavení individuálního jídelníčku. Stál by za to ještě pojistný produkt chránící klienty před poradci z rychlokurzů.

 

Právě se děje

Další zprávy