Radikálové, kteří rozpoutali peklo, jsou na svobodě

Michal Pavec
18. 11. 2009 18:43
Kriminalisté podezírají 33 extremistů z různých trestných činů
Hlavní dějiště nepokojů: náplavka u Vltavy na pražské Výtoni
Hlavní dějiště nepokojů: náplavka u Vltavy na pražské Výtoni | Foto: Jan Langer

Praha - Noc strávili na policejních služebnách, teď už jsou svobodě.

Řeč je o desítkách pravicových radikálů, které policejní těžkooděnci pozatýkali kvůli násilnostem při oslavách 17. listopadu.

Sympatizanti zakázaného hnutí Národní odpor holemi a kamením útočili na policisty a pokoušeli se napadnout účastníky vzpomínkového pochodu, který vyšel z pražského Albertova.

V ulicích tekla krev, bouchaly dělobuchy a ze vzduchu čišel slzný plyn.

K pochodu se neonacisté naštěstí nedostali. Devětačtyřicet z nich, včetně několika dívek, skončilo v zamřížovaných antonech.

"Zatím jim nebyla sdělena žádná obvinění. Jedná se o podezření z trestných činů útok na veřejného činitele a poškozování cizí věci. Vyšetřování probíhá na svobodě," zrekapituloval důsledky včerejšího zásahu pražský policejní mluvčí Tomáš Hulan.

Kriminalisté nejprve musejí všechna podezření řádně prověřit a přidat ke spáchaným činům tváře případných pachatelů. Zkoumat se budou například pořízené videozáznamy.

Šestnáct ze zadržených má podle policie na svědomí pouze přestupek kvůli neuposlechnutí výzev veřejného činitele.

Problémy s přívrženci krajní pravice začaly už ve dvě hodiny odpoledne, kdy se u Národního divadla sešli na neohlášené demonstraci sympatizanti nacionalistické Dělnické strany.

Po několika projevech jejích předáků a policejních výzvách k opuštění prostoru se několik desítek účastníků shromáždění vydalo od divadla přes most Legií, kde došlo k dalším excesům.

Extrémisté tam v přesile fyzicky napadli novináře a následně i mladíka, který se ho zastal. Schytal rány pěstí a kopance do hlavy.

"Odpor, odpor!"

Ještě o hodně vyhrocenější situace nastala o necelé dvě hodiny později.

Radikálové z Národního odporu se nejprve začali scházet na Národní třídě a pak se po menších skupinkách přesunuli na Palackého náměstí.

Tam se chtěli spojit s dalšími několika desítkami extremistů, kteří přijeli lodí po Vltavě.

Foto: Jan Langer

Zásahové jednotky je ale nechtěly pustit z náplavky a začaly první ostré střety. Za zvuků skandování "Odpor, odpor!" se jim pokoušeli pomoci někteří radikálové z nábřeží.

Holemi, kamením i slzným plynem.

Část extremistů se následně rozběhla směrem k pochodu vycházejícího z nedalekého Albertova. Podle informací zasahujících těžkooděnců chtěli radikálové zaútočit na anarchisty, kteří se průvodu zúčastnili.

Ke střetu nakonec nedošlo. Asi dvacítku útočníků policie zadržela a od stěny Faustova domu na Karlově náměstí, u níž je držela, je postupně prohledávala a odváděla do antonů.

 

Právě se děje

Další zprávy