Banky blokují tisíce karet, už i Česká spořitelna

Petr Kučera Zdeněk John, Petr Kučera
18. 11. 2009 15:05
Z kartového centra Visa a Eurocard/Mastercard unikla data.
Foto: VISA

* K tuzemským bankám, které blokují ohrožené karty klientů, se přidaly ČS a Raiffeisenbank * Problém se týká i Německa, tam je ohrožených karet asi 100 tisíc * Banky ukliďnují klienty: vyměníme karty, peníze jsou v bezpečí

Berlín, Praha - Tisíce klientů tuzemských bank mají zablokovanou svou platební kartu nebo je to v příštích hodinách a dnech čeká. Banky k tomuto kroku přistupují po varování z karetního centra Visa a Eurocard/Mastercard.

U největšího vydavatele karet v Česku, v České spořitelně, čekají, že problém postihne desítky, možná stovky klientů. "Nyní prověřujeme situaci, identifikujeme ohrožené karty a budeme je také blokovat. Řádově by mělo jít o stovky karet, ne více," říká Aktuálně.cz mluvčí ČS Pavla Langová. "Většina blokací je čistě preventivního rázu a klienti za ní samozřejmě nic neplatí," dodává.

"Upozornění od karetních asociací se řádově dotýká několika tisíc našich karet. Část karet již byla klientům vyměněna, zbytek karet se monitoruje a v případě reálného ohrožení dojde k výměně. Novou kartu má klient k dispozici zhruba do týdne, zdarma. Vše zajišťuje banka, pokud sami nepřistoupíme k blokaci karty, nemusí se klient ničeho obávat," řekl Aktuálně.cz mluvčí další banky, Tomáš Kofroň z Raiffeisenbank.

Desítky, stovky, tisíce

Stejný krok už v minulých dnech podnikly ČSOB, Komerční banka a tuzemská pobočka Volksbank. Ve všech případech jde o desítky či stovky zákazníků.

Také německé banky spustily gigantickou akci, aby uchránily ohrožené peníze svých klientů - stahují od nich více než sto tisíc platebních karet Visa a Eurocard/Mastercard a vyměňují je za nové.

Důvodem tohoto - svým rozsahem zcela bezprecedentního - kroku je únik dat z kartového centra, kvůli kterému se banky obávají o bezpečnost peněz svých klientů.

Akce v Německu se týká například Volksbank a Raiffeisenbank, upozornil list Financial Times Deutschland.

Tento list označuje akci za největší svého druhu, ještě nikdy nemusely banky měnit tak velký počet karet.

Stejné varování jako pro české banky

Německé banky reagovaly na varování, které se týká klientů platících v posledním roce svou kartou v cizině, především ve Španělsku.

Kartové centrum Visa a Eurocard/Mastercard upozornilo na "útok vedený španělskou společností, která se pokusila získat údaje o kreditních kartách zákazníků."

Visa i Eurocard/Mastercard mají propracovaný systém "poplachů", o kterých informují průběžně banky. Na nich pak záleží, jak zareagují.

Podobné útoky na platební karty z minulosti ukazují, že nejohroženějším údajem je vždy číslo karty. U některých typů karet stačí znát pouze tento údaj a pak lze kartou po internetu platit prakticky kdekoliv na světě.

 

Právě se děje

Další zprávy