Měl jít do zvláštní školy. Dnes studuje univerzitu

Veronika Rodriguez Veronika Rodriguez
8. 12. 2009 0:00
Lidé si budou muset zvyknout i na romské lékaře, učitele a právníky, říká romský vysokoškolák David Tišer.
Ve čtvrté třídě chtěli Davida přeřadit do zvláštní školy. Dnes studuje univerzitu a točí dokumenty.
Ve čtvrté třídě chtěli Davida přeřadit do zvláštní školy. Dnes studuje univerzitu a točí dokumenty. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Studuje vysokou školu a točí dokumenty pro Českou televizi. Přitom nechybělo málo a mohl skončit se zvláštní školou na úřadu práce. Je totiž Rom.

A stejně jako každý Rom v jeho rodině dostal jednoho dne pozvánku do pedagogicko-psychologické poradny.

Psal se rok 1994 a Davidu Tišerovi bylo teprve deset let. Do poradny ho poslala učitelka. Na běžnou školu podle ní David nestačil. Chtěla ho přeřadit do zvláštní.

"Je pravda, že s rodiči jsem doma mluvil romsky, takže ve škole jsem měl problémy s češtinou. Říkal jsem například: Ta holčička má ale velké vlasy!" snaží se dnes najít vysvětlení Tišer.

Byl prý také docela líný. "Měl jsem úplně jiné zájmy než školu. Rozhodně jsem na tom ale nebyl hůř, než další kluci ve třídě. Ti taky lajdali. U nich přitom nikoho ani nenapadlo, že by měli jít do zvláštní školy," vzpomíná.

On ale na vyšetření musel. V jeho případě to naštěstí dopadlo dobře.

Rozhodly barevné skvrny

"Za dveřmi poradny seděl muž. Byl hrozně příjemný a snažil se mě rozptýlit. Viděl, že mám strach," popisuje vyšetření Tišer. Pak psycholog vytáhl sadu karet s rozpitými barevnými skvrnami. Malý David v nich měl hledat obraz něčeho z jeho světa.

Infobox

Diskriminace v Česku

Česko diskriminuje Romy, rozhodl Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku. Před dvěma lety (13. 11. 2007) dal za pravdu rodičům 18 romských dětí z Ostravska, že byly diskriminovány, když byly v 90. letech přeřazeny z normálních základních škol do škol zvláštních.

"Vždycky jsem odhalil něco úplně jiného, než psycholog předpokládal," směje se dnes student Karlovy univerzity. Takzvaný Rorschachův test pak rozhodl: Tento Rom do zvláštní školy nemusí.
 
David tak nakonec vychodil běžnou školu. Pak odmaturoval na kolínské Romské střední škole sociální. "Původně jsem nastoupil do jiné, ale tam jsem vydržel jen jedno pololetí. Tvrdě jsem narážel na místní skinheady," vysvětluje Tišer.

Po maturitě ho přijali na Filozofické fakultě Karlovy univerzity. Kromě toho začal spolupracovat s Českou televizí. Stal se součástí dvou pořadů o menšinách - Kosmopolis pro národnostní menšiny a Queer pro menšiny sexuální.

Jako brigádník si přivydělává také v Tescu.

Tady to nešlo, žijí v Anglii

Foto: Jan Langer

"Štěstí, které potkalo mě, ale celá řada dalších Romů z mého okolí neměla. Například můj bratranec zvláštní škole neunikl. S ní pak samozřejmě skončil na sociálních dávkách. Vydrželo mu to několik let," podotýká David Tišer.

Pak si bratranec sbalil kufry a emigroval. Dnes žije s rodinou v Anglii. "Školy si on i jeho žena bez problémů dodělali tam. Mají svůj byt i práci. Jen se jim stýská po domově," popisuje Tišer.

Další příbuzní ovšem tolik odvahy neměli. Zůstali v Česku. Takže buďto vykonávají nekvalifikované práce, nebo jsou doma a nedělají nic. Nikdo je nezaměstná. Proč to tak je?

Do škol se nikdy nechodilo

"Pokud se ohlédneme, naše dějiny jsou horší než dějiny divé zvěře. Před Marií Terezií jsme byli vyhlášeni za psance, kdokoliv nás mohl beztrestně na ulici zastřelit. Během druhé světové války jsme zažili holocaust. Prakticky nikdy se nechodilo do škol," vysvětluje Tišer.

Staří Romové jsou proto většinou negramotní, ti středního věku mají vzdělání sotva základní. Dětem, které chodí do škol dnes, proto často s přípravou nepomohou. Jako nevzdělaní lidé navíc nechápou, že by měli.

Další věcí je neporozumění. Mezi Čechy a Romy jsou obrovské kulturní rozdíly.

Romové si neděkují

"Romové si například mezi sebou neděkují. Stejně jako Indové totiž věří, že obdarovat znamená vylepšit si karmu. Vděčný má být ten, kdo má možnost dát, ne ten obdarovaný," pokračuje Tišer.

Tohle ale většina Čechů neví. Zvyk nechápou. Méně, pokud jsou to učitelky ve školách.

Foto: Jan Langer

"Každé romské dítě, do té doby vychovávané v jiném kulturním prostředí, je tak od počátku vnímáno jako nevychované. Jsou s ním problémy," vysvětluje Tišer.

Pokud se k tomu přidá ještě přirozená živost romských dětí, učitelé mají jasno: Dítě patří do zvláštní školy. Ačkoliv netrpí lehkou mentální retardací, kterou tento typ školy u dětí předpokládá.

Přesto bude podle Tišera vzdělaných Romů postupně přibývat. "Lidé si tady budou muset jednoduše zvyknout, že v i Česku budou působit romští lékaři, učitelé a právníci," věří pětadvacetiletý student.

 

Právě se děje

Další zprávy