Víme, kde zdraží jízdenky. Projděte si cenovou mapu MHD

Petr Kučera Petr Kučera
18. 11. 2009 10:20
Průzkum Aktuálně.cz ve třiceti největších městech České republiky

Praha - Pouze dvě ze třiceti největších měst České republiky zdraží na začátku příštího roku ceny městské hromadné dopravy. Vyplývá to z průzkumu online deníku Aktuálně.cz. O zvýšení cen už rozhodli v Ostravě a Chomutově, základní jízdné tam shodně zdraží o korunu (cena jízdenky z čipové karty se v Chomutově nezmění).

K faktickému zdražení delších jízd dojde také v Jihlavě, kde město zavede čipové karty. Jízda do tří zastávek sice oproti současnému stavu zlevní, avšak od jedenácti zastávek zdraží.

Krizi značně pocítí i cestující v Českých Budějovicích, kde město rozhodlo o zrušení nočních linek. Jen díky tomu totiž nezdraží "denní" jízdné. Na výraznější omezení spojů, hlavně mimo špičku, se musí připravit také cestující v Praze a Brně.

Výjimkou je Hradec Králové, který letos zlevnil. Cena jízdného placeného čipovou kartou klesla z 12 na 10 korun, cena měsíční jízdenky z 370 na 320 korun.

Před komunálními volbami raději ne

Hlavními důvody pro zdražení jsou lednové zvýšení DPH a spotřební daně na pohonné hmoty. Většina zbývajících měst však tvrdí, že ceny dalších vstupů - například pohonných hmot - stagnují. Radnice také nechtějí zvyšovat zátěž občanů během ekonomické krize.

Dalším důvodem jsou komunální volby na podzim 2010. Podle neoficiálních informací z některých radnic pak pravděpodobně dojde ke zdražení nebo omezení provozu MHD, nezlepší-li se do té doby ekonomická situace.

Některá města navíc naposledy zdražovala teprve nedávno - k letošnímu 1. lednu (Pardubice, Frýdek-Místek), 1. dubnu (Brno, Olomouc, Karlovy Vary, Přerov či Prostějov) nebo 1. červenci (Česká Lípa).

Drahé Brno a sever Čech, levná Olomouc

Z průzkumu vyplynulo, že nejlevnější jízdné vzhledem k rozsahu provozu má mezi krajskými městy Olomouc (čtyřicetiminutová přestupní jízdenka za 12 korun, měsíční předplatné 300 korun), následována Zlínem a Jihlavou.

S výjimkou Prahy je nejdražším krajským městem Brno, které před dubnovým zdražením naopak patřilo k nejlevnějším. Patnáctiminutová přestupní jízdenka stojí 18 korun, hodinová 22 korun, měsíční 530 korun. Dražší oproti ostatním je také Liberec - čtyřicetiminutová jízdenka přijde na 16 korun a měsíční předplatné nejméně na 460 korun.

Drahá jsou i další města na severu a severozápadě Čech - zejména Most (nepřestupní jízdenka za 17 korun), Karlovy Vary (nepřestupní za 16 korun), Teplice a Děčín (nepřestupní za 15 korun), Chomutov (zdraží z 15 na 16 korun). Navíc měsíční předplatné v těchto menších městech je dražší než v mnoha krajských metropolích. V Teplicích přijde dokonce na 530 korun, což je srovnatelné jen s Prahou a Brnem.

Porovnávat cenu jízdného je nicméně komplikované nejen vzhledem k různé délce sítě, ale také kvůli množství nejrůznějších tarifů - jízdenky se liší jak délkou platnosti, tak možností přestupů. Města se liší také kvalitou dopravních prostředků (stáří, bezbariérový přístup a podobně) nebo jejich složením (tramvaje, trolejbusy, autobusy).

 

Právě se děje

Další zprávy