Už není co řešit, vzkázal Bém bouřícím se dopravákům

Kateřina Eliášová
11. 11. 2009 16:25
Odbory hrozí stávkou městské hromadné dopravy v Praze
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Pražský primátor považuje jednání s odboráři Dopravního podniku, kteří hrozí stávkou MHD v Praze, ze své strany za vyřešenou.

Jejich požadavky prý za sebe splnil, když zajistil finanční injekci do minusového rozpočtu podniku.

"Požadavky odborářů, za které nese zodpovědnost primátor, jsem vyřešil. Dopravní podnik dostal 900 milionů zúčtovatelné zálohy a tím je situace v této chvíli vyřešena," napsal v sms zprávě pro Aktuálně.cz Bém.

Necelá miliarda má zlepšit špatnou finanční situaci podniku. Odbory ale daly už dříve najevo, že se s takovou částkou nespokojí a požadují o miliardu navíc.

Odbory hrozí stávkou

Ještě dnes mají podle dostupných informací odboroví předáci oznámit, zda a kdy hodlají stávkovat. Firmě chybějí peníze na investice i na běžný provoz. Zaměstnanci tvrdí, že špatnou finanční situaci podniku způsobilo vedení Prahy.

Město to ale odmítá a tvrdí, že slíbená záloha 900 milionů musí stačit. Jasno do finanční situace podniku by měl přinést audit, který nechala zpravovat pražská radnice.

"Dofinancování provozních nákladů Dopravního podniku je možné pouze proti jasně vykázaným nákladům a objednadným přepravním výkonům. Žádná imaginární či fiktivní čísla," vzkázal Bém.

Na dnešní jednání krizového štábu nedorazil, údajně na přání generálního ředitele DP Martina Dvořáka. Béma při jednáních nahradil radní pro dopravu Radovan Šteiner. Odboráři ale jednání předčasně opustili. Nelíbilo se jim, že město nevypracovalo odpověď na jejich požadavky.

"Zbylé požadavky jsou věcí managementu DP a nikoliv hl. města Prahy. Osobně bych na ně v roli generálního ředitele ovšem nepřistoupil. Odcházení od jednacího stolu ze strany odborů je vydírání," komentoval to pražský primátor.

 

Právě se děje

Další zprávy