Kolaps Prahy se přiblížil. Dopraváci opustili jednání

Michal Žák Michal Pavec, Michal Žák
11. 11. 2009 13:23
Nelíbí se jim, že Praha nevypracovala stanovisko k požadavkům
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Středeční jednání zástupců hlavního města s odboráři Dopravního podniku zkrachovalo dříve, než pořádně začalo.

Odboráři po zhruba třiceti minutách schůzku v budově dopravního podniku ve Vysočanech opustili. Nelíbilo se jim, že město nevypracovalo odpověď na jejich požadavky.

A dodali, že možná ještě dnes vyhlásí stávku.

"Odešli, aniž bychom jim měli šanci naše stanoviska předat. To považuji za velice neseriózní, takhle kolektivní vyjednávání neprobíhá," zlobil se radní pro dopravu Radovan Šteiner.

NEPŘEHLÉDNĚTE: Stávka MHD v Praze? Víme, kde bude nejhůř

Dopravní podnik Praha (DPP) zastupoval ředitel Martin Dvořák, krizový výbor města Šteiner. Primátor Pavel Bém nedorazil, což se odborářů dotklo. "Vyjádřil tím své pohrdání," nechal se slyšet zástupce zaměstnanců metra Jiří Obitko.

Magistrát Bémovu neúčast ovšem vysvětluje žádostí ředitele DPP.

Dvořák doufá, že se do půlnoci vše uklidní

"Reakce odborů nás velmi zaskočila," řekl v reakci na odchod odborářů Dvořák, šéf DPP. "Měli jsme připraveny tři obsáhlé prezentace ke konkrétním bodům z požadavků odborů a chtěli jsme je právě začít projednávat," dodal.

Prezentace se týkaly včerejšího usnesení rady, nové smlouvy na další období, kde jsou obsaženy i standardy dopravy a auditu za první pololetí, který předložila společnost Deloitte.

Dvořák přislíbil, že do půlnoci vypracuje písemné odpovědi ke všem bodům, jež odbory předložily. Stávka je podle něj nadále odvratitelná. "Nedokážu si představit stávku v Praze," řekl.

Foto: Simona Holecová
Dokument:
Co požadují odboráři po městu a DPP

Odboráři však zřejmě do půlnoci čekat nebudou.

Na šestou hodinu večerní svolali tiskovou konferenci, kde oznámí své stanovisko. "Je pravděpodobné, že tam vyhlásíme stávku," řekl deníku Aktuálně.cz zástupce zaměstnanců metra Jiří Obitko.

Jablkem sváru jsou peníze

Seznam požadavků odbory městu předložily už v pondělí a daly mu ultimátum do dnešní půlnoci. Hrozí, že pokud je magistrát nesplní, doprava v metropoli se zastaví.

Dopravní podnik Praha se totiž propadá do provozní ztráty. Na konci roku by to mohlo být až 2,5 miliardy. Město prozatím přislíbilo 900 milionů, to však zřejmě odborům nebude stačit.

 

Právě se děje

Další zprávy