Náměstek Komorous je na seznamu totalitní rozvědky

Eliška Bártová Eliška Bártová, Markéta Chaloupská
9. 11. 2009 11:45
V databázi komunistické rozvědky je na 940 jmen
Jiří Komorous v osmdesátých letech
Jiří Komorous v osmdesátých letech | Foto: Ústav pro studium totalitních režimů

Praha - Na seznamech komunistické rozvědky, které dnes zveřejnil Ústav pro studium totalitních režimů, figuruje také jméno současného náměstka ministra vnitra Jiřího Komorouse.

Dosud bylo možné dohledat jeho spojení s minulým režimem pouze z neoficiálních informací uvedených na tzv. Cibulkových seznamech. V nich je Komorous veden u Hlavní správy rozvědky StB pod krycím jménem Pražan.

Z dnes zveřejněného seznamu vyplývá, že Komorous byl pod stejným krycím jménem Pražan od října 1988 veden jako starší referent centrály I. správy ministerstva vnitra.

"Je to označení osoby, která již odsloužila a získala nějaké zkušenosti v rámci sboru Národní bezpečnosti. V hierarchii je to druhý funkční stupeň od toho nejnižšího," řekl Aktuálně.cz ředitel Ústavu pro studium totalitních režimů Pavel Žáček.

A co bylo v jeho kompetenci? Podle Žáčka je to těžké říci, ale pravděpodobě byl určen k budoucímu nasazení do zahraničí.

V databázi je uvedeno na 940 osob včetně jejich tehdejšího pracovního zařazení a krycího jména a u některých jsou zveřejněny dobové fotografie.

Komorousova minulost

Jiří Komorous působil u policie od roku 1984. Od svých 23 let byl členem komunistické strany. Před listopadem 1989 studoval školu Státní bezpečnosti a byl příslušníkem první správy SNB - komunistické rozvědky spadající pod StB.

Rozvědka byla podle vedení Ústavu pro studium totalitních režimů nedílnou součástí sovětského rozvědného aparátu pod kontrolou KGB. "Snažila se pronikat do důležitých objektů v demokratickém zahraničí i zemí třetího světa," sdělil Žáček. Zaměřena byla i proti představitelům politického exilu.

Komorous se dlouho hájil tím, že na zmíněné škole pouze studoval jazyky a k StB nakonec nenastoupil. Do nastartované kariéry totiž zasáhl převrat v roce 1989.

Jiří Komorous
Jiří Komorous | Foto: Ludvík Hradilek

Po něm Komorous 14 let působil jako šéf Národní protidrogové centrály. Do povědomí vstoupil také kvůli členství v kontroverzním řádu Daniela Landy Ordo Lumen Templi. V roce 2004 byl jmenován Policejním velitelem roku.

Před dvěma lety jej od minulosti očistilo ministerstvo vnitra, když mu vystavilo negativní lustrační osvědčení. V loňském roce Komorous odešel od policie.

Nyní působí jako náměstek ministra vnitra Martina Peciny. Ten také letos Komorouse navrhl na povýšení do hodnosti generála. Prezident Václav Klaus však bez udání důvodů Komorouse nepovýšil.

Peklo v rozvědce

Zajímavou postavu, která se na seznamu členů komunistické rozvědky také objevila, je Jaromír Peklo, jenž navzdory své minulosti po převratu v roce 1989 působil u policie.

Kdo je na seznamu rozvědky?

  • náměstek ministra vnitra Jiří Komorous
  • bývalý policista a současný prezident Klubu IPA Jaromír Peklo
  • bývalý bezpečnostní šéf České spořitelny Eduard Jeleň
  • mluvčí Ústředního automotoklubu Pavel Kuchálik

Peklo pracoval u komunistické rozvědky, a dokonce byl v sedmdesátých letech vyslán ke studiu do Moskvy. 

V seznamech je s krycím jménem Volejník veden od roku 1972 jako pracovník odboru dokumentačně operativní nelegální rozvědky coby starší referent specialista.

Později pracoval pro Federální ministerstvo zahraničních věcí a zpracovával například problematiku Evropy a NATO. Po dobu tří let pak od roku 1984 působil v Bělehradě.

Po pádu komunismu Peklo pracoval jako starší referent specialista na oddělení ekologie a štěpných materiálů Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu a zpravodajství Ústředny kriminální policie.

Do samotného ÚOOZ, které vzniklo v roce 1995, se ale nedostal. "Estébáky já jsem nebral," řekl k tomu Aktuálně.cz tehdejší ředitel útvaru Jan Kubice.

Nyní je Peklo v důchodu a stojí v čele Klubu IPA, což je konkurenční organizace k mezinárodní policejní asociaci. Zároveň působí v mezinárodním vzdělávacím centru.

Z Adis Abeby do České spořitelny

V komunistické rozvědce podle zveřejněných seznamů působil také Eduard Jeleň. Ten byl ještě donedávna předseda komise pro bankovní a finanční bezpečnost Bankovní asociace. Bezpečnost měl na starosti rovněž v České spořitelně. Působil také jako šéf interního auditu Českých drah.

Podle zveřejněných informací přitom od roku 1982 pod krycím jménem Kožíšek pracoval pro komunistickou rozvědku. Rok byl také třetím náměstkem Federálního ministerstva zahraničních věcí. V lednu 1989 nastoupil do služeb v etiopské Adis Abebě.

 

Právě se děje

Další zprávy