V úterý asi zkolabuje Praha, má to být den stávky MHD

Domácí ČTK Domácí, ČTK
5. 11. 2009 17:24
Po dnešním jednání odborové rady je stávka připravena a může vypuknout každým dnem
Odboráři DP neplánují stávku poprvé
Odboráři DP neplánují stávku poprvé | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Stávka, kterou připravují zaměstnanci pražského dopravního podniku, je po dnešním jednání odborové rady připravena tak, že je možné ji kdykoliv spustit.

Sdělil to Petr Pulec, předseda Odborového svazu pražských dopraváků. Datum stávky odbory stále tají, z neoficiálního webu zaměstnanců a odborářů podniku ale vyplývá, že se s vysokou pravděpodobností uskuteční následující úterý.

Protest je namířen proti vedení Prahy, které podle odborářů způsobilo špatnou finanční situaci podniku. Na přípravě vyhlášení stávky se odboráři shodli v pondělí.

"Žádnou zprávu o konkrétním termínu opravdu nemám. Těžko také odhadovat, jakou podobu může stávka mít - zda zaměstnanci nevyjedou z dep či zda vůbec přijdou do práce," sdělil Aktuálně.cz mluvčí Dopravního podniku Hl. m. Prahy Ondřej Pečený.

Odboráří chtějí detaily protestu projednat ještě v neděli večer. Jednou z možných verzí stávky je pochod zaměstnanců z dep vozů metra, tramvajových vozoven a garáží autobusů. Průvody by pak mohly kolem poledne skončit před budovou magistrátu na Mariánském náměstí.

Zatímco vedení města zřejmě doufá, že se bude jednat pouze o protest, který nezastaví dopravu, odboráři tvrdí, že dopravu zastaví nebo vůbec nevyjedou.

Podle Pečeného je stále ve hře varianta, že stávka nakonec neproběhne. „Je to letos už poněkolikáté, kdy odbory dopravního podniku hrozí stávkou," vysvětlil.

Dopravnímu podniku hlavního města Prahy (DPP) chybí peníze na investice i na běžný provoz. Praha, která je stoprocentním vlastníkem DPP, si totiž u podniku prostřednictvím své příspěvkové organizace Ropid objednala výkon za 9,1 miliardy korun. Na provozní náklady ale podniku letos dala jen asi 7,2 miliardy korun.

 

Právě se děje

Další zprávy