Tak šetří Palas. Staví levně, ale dá na to víc peněz

Petra Sasínová
14. 11. 2009 14:45
Úsporná verze Moravskoslezské vědecké knihovny přijde kraj o 250 milionů dráž.
Vizualizace návrhu Moravskoslezské vědecké knihovny v Ostravě od architektů Ladislava Kuby a Tomáše Pilaře, která se líbí odborníkům i veřejnosti.
Vizualizace návrhu Moravskoslezské vědecké knihovny v Ostravě od architektů Ladislava Kuby a Tomáše Pilaře, která se líbí odborníkům i veřejnosti. | Foto: Občanská iniciativa Za černou kostku

Ostrava - Moravskoslezské hejtmanství v čele se socialistou Jaroslavem Palasem zastavilo přípravu výstavby vědecké knihovny v Ostravě s odůvodněním, že kraj momentálně na tak velkou investici nemá.

Snaha ušetřit však nejspíš přijde krajskou kasu dráž, než kdyby se stavět začalo podle připraveného finančního plánu. 

"Úsporná varianta bude znamenat, že kraj bude muset do stavby vložit ze svého vyšší sumu," potvrdila Aktuálně.cz vedoucí odboru územního plánování, stavebního řádu a kultury moravskoslezského hejtmanství Marta Wroblowská.

Bývalé vedení kraje pod Evženem Tošenovským z ODS totiž připravilo variantu reprezentativní knihovny za miliardu a dvě stě milionů. Dalších tři sta milionů mělo stát podzemní parkoviště.

Peníze byly zajištěny - šest set milionů z Evropské unie, čtyři sta devadesát milionů ze státního rozpočtu. Kraj měl doplatit jen sto milionů.

Úsporněji, tedy dráž

Úspornější varianta, kterou letos v létě schválilo zastupitelstvo ovládané od minulých krajských voleb komunisty a sociálními demokraty, přijde krajskou pokladnu minimálně o dvě stě padesát milionů dráž.

A to bez nákladů na přípravu dokumentace, novou veřejnou soutěž a podobně, což už má původní varianta za sebou včetně vydaného stavebního povolení.

"Zastupitelé rozhodli, že finanční objem úsporné varianty bude asi osm set padesát milionů. Účast státu bude čtyři sta devadesát milionů, účast kraje tři sta šedesát milionů," potvrdil náměstek hejtmana Palase pro kulturu Svatomír Recman z KSČM.

Přestože původní varianta počítala z krajských peněz sto milionů, Recman tvrdí, že na novou verzi stavby nemělo být dáno z krajské pokladny více.

A co parkování

Rozpor nevysvětlil, ale fakt je, že levnější knihovna socialistů a komunistů neřeší zatím stavbu parkovacích míst. Původní varianta totiž počítá s podzemním parkovištěm, na které by kraj dal ze svého tři sta milionů.

Ze zákona však u veřejné instituce určitý počet parkovacích míst být, a socialisté se tedy s dalšími náklady budou muset vyrovnat. Knihovna má navíc stát naproti Domu kultury Vítkovic, kde je už nyní při pořádání větších akcí nedostatek míst pro auta.

"V předpokládaných nákladech na levnější variantu knihovny nejsou náklady na parkoviště," potvrdila mluvčí kraje Šárka Vlčková.

"Jak bude vypadat parkoviště a kolik bude stát, to zatím nikdo neví," dodává Marta Wroblowská z odboru kultury.

Ušetříme na provozu

Ta zároveň říká, že cílem nového návrhu knihovny je také uspořit dlouhodobě na provozu.

Podle původní varianty, která počítá například i se studovnami pro tři sta padesát lidí a kavárnou, měly být roční provozní náklady osmdesát milionů.

Hejtman Palas oznámil, že provoz levnější knihovny nesmí být dražší než pětatřicet milionů ročně. Tolik však stojí ročně provoz současné knihovny, která působí ve zcela nevyhovujících a nedostatečných prostorách.

Evropské peníze do zdravotnictví

Podle krajské pozice stojí za zastavením projektu knihovny to, že nové vedení v čele s hejtmanem Jaroslavem Palasem chce využít šest set milionů, které slíbila na stavbu Evropská unie.

"Chceme tyto peníze použít na potřebné investice do školství, zdravotnictví a na sociální věci," uvedl sám hejtman Palas.

Jeho náměstek Recman doplnil, že peníze by měly jít na posílení rozpočtu pro vzdělávání, do sociálních služeb a zajištění efektivnosti a dostupnosti zdravotnických služeb v kraji .

Na otázku, o jaké konkrétní věci jde, Recman neodpověděl, řekl jen, že investovat se bude podle priorit stanovených v programovém prohlášení moravskoslezské rady kraje.

"Jde o to utratit peníze z Bruselu na věci, kterými se lépe zavděčí voličům," komentuje to krajský zastupitel za ODS, primátor Opavy Zbyněk Stanjura.

Vydrží dotace do příštích let?

Podle plánů Palasova kabinetu by se mohla úspornější varianta knihovny začít stavět v roce 2012. Aby kraj do té doby nepřišel o 490 milionů, které byly podle vládního usnesení zajištěny na původní verzi knihovny, musí socialisté docílit změny tohoto usnesení a přesunutí peněz do dalších let.

"Ministr kultury je naší úsporné variantě nakloněn a přislíbil nám podporu," řekl Recman.

Krajský úřad zatím nevypsal ani novou soutěž. Nepůjde však už o architektonickou soutěž, ale o soutěž na dodavatele.

Že by se veřejná budova takového významu měla dělat bez architektonické soutěže, se nelíbí Občanské iniciativě za Černou kostku, která se snaží zachránit původní variantu, ani České komoře architektů.

"Výběr zhotovitele projektu stavby architektonickou soutěží za přispění vysoce kvalifikované poroty je nejprůhlednější formou zadání veřejné zakázky. Postup nyní  navrhovaný představiteli kraje transparentnost zcela postrádá," uvedl předseda komory Dalibor Borák.

 

Právě se děje

Další zprávy