Morava má svůj blob. Palas odmítl Černou kostku

Petra Sasínová
9. 11. 2009 16:00
Za novou knihovnu v Ostravě vznikla občanská iniciativa a petice. Proti zastavení projektu protestují architekti.
Vizualice návrhu Moravskoslezské vědecké knihovny v Ostravě od architektů Ladislava Kuby a Tomáše Pilaře, která se líbí odborníkům i veřejnosti.
Vizualice návrhu Moravskoslezské vědecké knihovny v Ostravě od architektů Ladislava Kuby a Tomáše Pilaře, která se líbí odborníkům i veřejnosti. | Foto: Občanská iniciativa Za černou kostku

Ostrava - Moravskoslezské hejtmanství v čele se socialistou Jaroslavem Palasem zastavilo ambiciózní, několik let připravovaný projekt Moravskoslezské vědecké knihovny zvaný Černá kostka.

Výstavbu knihovny za jednu a čtvrt miliardy, na kterou předchozí krajská vláda sehnala více než miliardu z jiných než krajských zdrojů, přitom před volbami slíbil.

Měla to být chlouba města. A je z toho ostravský "blob".

Nové vedení kraje chce totiž použít peníze sehnané na knihovnu jinde. 

Šesti sty milióny korunami, které na novou dominantu Ostravy zajistilo z evropských zdrojů bývalé vedení kraje, hodlá zalepit díry ve zdravotnictví, školství a sociální oblasti.

"Ať jde o projekt jakkoliv kvalitní, v současnosti je nad rámec možností kraje i státu," prohlásil hejtman Palas. "Peníze chceme využít na důležité investiční akce v oblasti zdravotnictví, sociální oblasti a školství," uvedl Palas a konkrétně zmínil například i opravy střech.

Palas tak porušil jeden ze slibů daných před rokem voličům. V programu, s nímž on a jeho sociální demokraté vyhráli loni poprvé v historii krajské volby, totiž stavba knihovny figuruje.

Minimálně za této vlády socialistů však knihovna stát nebude.

Vedení kraje se rozhodlo, že vyhlásí novou veřejnou soutěž a najde jinou a hlavně levnější variantu. Příprava však bude muset začít od začátku a samotní socialisté odhadují, že stavba nebude hotova dříve než v roce 2014. Hlavním kritériem by měla být cena do 850 milionů korun.

Nereálné, říkají socialisté

Socialisté na případu knihovny přiznali, že lákali loni voliče minimálně na jeden slib, u něhož si neověřili, zda ho vůbec dokážou splnit. Jako zradu voličů to však rozhodně nevnímají.    

"Když jsme volební program připravovali, nebylo ještě jasné, o jak finančně náročný projekt půjde, nemohli jsme také předvídat rozsah ekonomické krize. Za současné ekonomické recese je investice za jednu a půl miliardy naprosto nereálná," řekl náměstek hejtmana Miroslav Novák z ČSSD.

"Bylo by nezodpovědné pustit se do tak finančně náročného projektu," uvedl také hejtman Palas.

Vedle knihovny patřilo mezi nejvýznamnější sliby socialistů proplácení zdravotnických poplatků. To v Moravskoslezském kraji navzdory krizi drží. Stály už krajskou kasu zhruba sedmadvacet milionů, asi tři miliony za měsíc.

Minulé vedení kraje v čele s občanským demokratem Evženem Tošenovským sehnalo na knihovnu finance z Evropské komise i ze státního rozpočtu - šest set milionů z Bruselu, čtyři sta devadesát milionů ze státního rozpočtu. Byla už hotová projektová dokumentace a vydáno stavební povolení.

Řekli o zastavení stavby knihovny:

  • Evžen Tošenovský (bývalý hejtman za ODS, europoslanec): „Velmi nás to mrzí. Příprava byla velmi náročná časově i finančně. Nebylo lehké přesvědčit Brusel a vládu, aby dala peníze na tak velký projekt. Teď vedení kraje peníze na knihovnu někde rozmělní."

  • Dalibor Borák (předseda České komory architektů): „Komora odmítá rozhodnutí kraje nerealizovat stavbu vědecké knihovny jako nedůvodné. Bohatě zastoupená architektonická soutěž s vysoce kvalifikovanou porotou je nejprůhlednější forma zadání veřejné zakázky."

  • Zbyněk Stanjura (primátor Opavy, bývalý krajský radní za ODS): V této věci jde o jediné, použít šest milionů z Bruselu k jiným účelům, na takové věci, kterými se voličům zavděčí více než knihovnou."

  • Martin Strakoš (signatář Občanské iniciativy za Černou kostku): Jde o velmi kvalitní projekt, který Ostrava potřebuje. Vedení kraje jen předkládá falešné argumenty o předraženosti stavby. Budeme dál protestovat."

Kraj měl na stavbu doplácet celkem čtyři sta miliónů, sto na knihovnu, tři sta mělo jít navíc na podzemní parkoviště. Knihovna měla stát naproti Domu kultury Vítkovic, kde je už nyní při kulturních akcích nedostatek parkovacích míst.

Minulé vedení kraje, které stavbu připravovalo ve shodě s opozicí, nestihlo před loňskými volbami vybrat zhotovitele stavby, který by se vešel do částky jedna a půl miliardy.

Ostravané protestují

Proti Palasově plánu protestuje Česká komora architektů i nepřehlédnutelná část Ostravanů, které se projekt velmi zamlouvá. Petici za Černou kostku podepsaly tisíce lidí.

"Ostrava potřebuje důstojnou knihovnu, ne nějaký chlívek vybraný podle ceny a především bez architektonické soutěže," uvedl signatář petice Martin Strakoš, který mimo jiné vyučuje na Ostravské univerzitě urbanisus a teorii architektury. 

Dodal, že kvalitní nové architektury za poslední roky vzniklo v Ostravě jen velmi málo, hlavně co se týče veřejných budov.

Projekt knihovny je dílem brněnských architektů Ladislava Kuby a Tomáše Pilaře. Návrh obou autorů zvítězil v architektonické soutěži vypsané v roce 2004.

Peníze z Evropy i ze státní kasy, které sehnalo minulé vedení kraje, jsou na knihovnu vázány.

Kraj vedený socialisty a komunisty teď usiluje o to, aby se změnilo vládní usnesení, které zaručovalo na knihovnu 490 milionů ze státního rozpočtu tak, aby bylo možné využití peněz přesunout do příštích let.

Zároveň také kraj požádal Evropskou komisi, aby mohl šest set milionů určených na knihovnu použít na jiné účely.

"Vše je zatím v jednání. Ministerstvo kultury se k nám ale v této věci staví zatím vstřícně," řekl Palasův náměstek pro kulturu Svatomír Recman z KSČM.

Pokud hejtmanství uspěje, Černá kostka asi zůstane jen na papíře.

Opozice píše do Bruselu

Opozice se ještě pokouší Palasovy plány překazit.

Opavský primátor a bývalý krajský radní Zbyněk Stanjura sdělil, že ODS dopisem požádala Evropskou komisi, aby současné reprezentaci neschválila přesun peněz k jiným účelům.

Moravskoslezská vědecká knihovna, která je už od roku 1951 v provizoriu, ale pravděpodobně bude strádat další roky. 

"Je to prostě katastrofa," shrnula ředitelka vědecké knihovny Lea Prchalová. Milionový knihovní fond se skladuje v nevhodných, vlhkých prostorách na několika místech v Ostravě, které jsou navíc pronajaté.

V knihovně, kterou denně navštíví asi tisíc lidí, je například také jediná toaleta pro veřejnost.

 

Právě se děje

Další zprávy