ČSÚ hledá firmu na sčítání lidu. Za tři čtvrtě miliardy

Petr Kučera Petr Kučera
2. 11. 2009 22:32
Vyjde to prý levněji, než kdyby si stát najímal brigádníky

Praha - Český statistický úřad hledá firmu, která při sčítání lidu, domů a bytů v roce 2011 zajistí "práce spojené s distribucí a sběrem sčítacích formulářů a další služby". Hodnotu veřejné zakázky odhaduje na 756 milionů korun bez DPH. Zájemci se mohou hlásit do 23. listopadu.

Podle úřadu by soukromá firma měla zajistit tyto činnosti zhruba o čtvrt miliardy korun levněji, než kdyby si měl zhruba 80 tisíc sčítacích komisařů najímat sám. Podle materiálu ČSÚ z roku 2007, který má Aktuálně.cz k dispozici, vynaloží stát v letech 2008-2013 na práce související se sčítáním celkově zhruba 2,65 miliardy korun.

Vítěz zakázky provede "terénní práce" při samotném sčítání a postará se také o tisk, distribuci, sběr a předání příslušných formulářů. Zajistí také zkušební sčítání - nanečisto se uskuteční na malém vzorku respondentů.

"Veřejná soutěž na distribuci a sběr jsme pro sčítání lidu vypsali poprvé. Při minulém sčítání v roce 2001 žádná podobná vyhlášena nebyla a vše probíhalo v režii Českého statistického úřadu," řekl mluvčí ČSÚ Ladislav Pištora. Firmy ale pomáhaly při tisku a následném zpracování (optickém snímání) tiskopisů.

Sčítání lidu, domů a bytů v roce bude vycházet z údajů z půlnoci z pátku 25. na sobotu 26. března. Lidé by měli vyplnit informace o svém vzdělání, zaměstnání, národnosti, náboženském vyznání, velikosti rodiny či kvalitě bydlení.

Poprvé bude možné odeslat vyplněné dotazníky také poštou nebo prostřednictvím internetu. Za zneužití údajů hrozí pokuta až 100 tisíc korun, nejpozději do tří let by měly být dotazníky skartovány.

ČSÚ na začátku září zveřejnil vítězné logo sčítání, které vzešlo ze soutěže výtvarníků. Autorem loga i jednotného vizuálního stylu je Jan Kolář z ateliéru Kolargrafik/Studio. Vítěz získal odměnu 50 tisíc korun, náklady na samotnou soutěž podle úřadu nepřesáhly 300 tisíc korun.

 

Právě se děje

Další zprávy