Nepustili nás k funkcím,stěžují si na pojišťovnu odbory

Vadim Fojtík, Euro.cz
4. 11. 2009 10:30
Odboráři chtěli odevzdat kandidátku do voleb do správní a dozorčí rady, neuspěli
Úřad ministryně Dany Juráskové teď řeší stížnost odborářů
Úřad ministryně Dany Juráskové teď řeší stížnost odborářů | Foto: Ludvík Hradilek

Kladno - Donést dokumenty do podatelny a nechat si potvrdit doručenku. Úkon, který s trochou představivosti zvládne i cvičený šimpanz. Jenže v případě Zdravotní pojišťovny Metal-Aliance to až tak jednoduché není. Alespoň o tom svědčí stížnost Svazu odborářů služeb a dopravy.

Co se vlastně stalo? Jedenáctého listopadu se konají volby do dozorčí a správní rady zmíněné pojišťovny. Orgány firmy se obměňují ze zákona každé čtyři roky. Volit a navrhovat kandidáty mohou jednak firmy, jež na zdravotním pojištění přispívají do rozpočtu pojišťovny největší měrou, a jednak reprezentativní odborové organizace. K těm patří i Svaz odborářů služeb a dopravy.

K tomu, aby se svaz zúčastnil voleb a do orgánů pojišťovny dosadil své zástupce, stačilo jediné, do soboty 17. října doručit do kladenské centrály pojišťovny svoji kandidátní listinu. Šéf svazu Jaromír Dušek tímto jednoduchým úkonem pověřil svoji spolupracovnici Lenku Máchalovou. Ta v pátek 16. října do kladenské centrály ústavu skutečně dorazila. V aktovce připravené kandidátky chtěla předat v podatelně firmy. Ale neuspěla.

Listiny nebereme

"Nejmenovaná paní z podatelny generálního ředitelství mi sdělila, aniž by věděla, co má být předáno, že v souvislosti s volbami mají z vedení přísný zákaz přijímat jakékoli listiny," tvrdí Máchalová ve své notářsky ověřené výpovědi. Její kopii má Euro.cz k dispozici. Do centrály dorazila dle zápisu ve 12:56. Tedy zhruba čtyři minuty před zavírací dobou. Zmíněná paní ji následně vykázala z budovy se slovy, že zamykají a všichni již odcházejí.

"Její slova následně zopakoval muž z vedení společnosti, který právě odcházel z budovy," píše se dále ve výpovědi. Máchalová nelenila a o celé situaci informovala šéfa dopravních odborářů Duška. "Na základě mého telefonického doporučení paní Máchalová vyhledala notáře a učinila notářský zápis a ověření veškerých listin, aby poté nemohl být tento postup zpochybněn," tvrdí Dušek v dopise, ve kterém si stěžuje na postup pojišťovny ministerstvu zdravotnictví.

Infobox

Původní znění článku najdete ZDE

V dokumentu, jehož kopii má rovněž Euro.cz k dispozici, současně upozorňuje, že jeho podřízená kandidátku předala resortu. Ministerstvo zdravotnictví totiž ze zákona nad děním ve zdravotních pojišťovnách dohlíží. V patnáctičlenné správní radě Metal-Aliance má pět zástupců. Server Euro.cz zaslal resortu zdravotnictví několik otázek, kromě jiného, jak hodlá situaci řešit, případně zda nenavrhne celý volební proces zopakovat. "Ministerstvo v tuto chvíli řeší stížnost na postup Zdravotní pojišťovny Metal-Aliance. V průběhu šetření se k záležitosti nebudeme vyjadřovat," reagoval mluvčí Vlastimil Sršeň.

Přijde i soud?

"Nevidím to jako nějaký spor," komentoval sled popsaných událostí šéf Zdravotní pojišťovny Metal-Aliance Vladimír Kothera. Současně upozornil, že jmenoval komisi, která má stížnost odborářů prošetřit. "V okamžiku, kdy komise vše prošetří, rozhodnu, jak budeme dál pokračovat. Rovněž budeme informovat ministerstvo zdravotnictví," konstatoval Kothera.

Dle informací Euro.cz vedení pojišťovny chystá žalobu na pracovnici odborářů, která se údajně neúspěšně snažila dokumenty do centrály firmy doručit. Je totiž přesvědčeno, že se události s předáním kandidátky neodehrály tak, jak popisuje. "Nechci teď předjímat. Jak jsem již říkal, o dalším postupu rozhodnu, až skončí vyšetřování," dodal šéf pojišťovny.

Dle odhadů disponuje Zdravotní pojišťovna Metal-Aliance zhruba 350 tisíci pojištěnci, za jejichž zdravotní péči ročně vyplatí zhruba šest až sedm miliard korun. Odborníci oslovení serverem Euro.cz tvrdí, že obdobné problémy s volbou do správní a dozorčí rady mohou být i v dalších zdravotních pojišťovnách. Poukazují především na to, že za současným stavem je špatná legislativa.

 

Právě se děje

Další zprávy