Přes tisíc zkušených policistů dává výpověď kvůli rentě

Domácí Markéta Chaloupská, Domácí
30. 10. 2009 18:50
V sobotu končí lhůta, která jim umožňuje odejít podle starého služebního zákona
Foto: Policie ČR

Praha - Policisté odhadují, že jejich řady kvůli výhodné rentě opustí na tisíc osm set lidí. Odchody se týkají zejména zkušených policistů, kteří mají odslouženo více jak deset let.

Většina těchto strážců zákona totiž využila možnosti odejít do civilu podle starého služebního zákona, který jim umožňuje svléknout uniformu po deseti letech s měsíční rentou v řádech několika tisíců korun. Čas podat výpověď a odejít tak za "starých" podmínek mají do konce října, tedy zítřejší soboty.

Podle nového služební zákona přijatého za exministra Ivana Langera mají policisté nárok na příspěvek až po 15 letech služby. Tedy musí zůstat minimálně o pět let déle.

Přesná čísla, kolik lidí uniformu svlékne, budou policisté znát příští úterý.

"Lhůta končí zítra a musíme mít nějakou dobu na zpracování," řekl mluvčí policejního prezidia Jaroslav Ibehej. Podle něj policisté mají k dispozici pouze statistiku, podle které k 1. říjnu podalo výpověď 1003 lidí.

Policie se s nedostatkem lidí potýká i přes masivní kampaň už několik let. V současnosti jim chybí přes tři tisíce lidí.

Největší exodus policisté pamatují v roce 2007, kdy nový služební zákon začal platit. Tehdy policii opustilo přes pět tisíc lidí.

Letos do civilu například odešel někdejší náměstek policejního prezidenta Jiří Houba, který měl pod sebou celou kriminálku včetně elitních celostátních útvarů nebo šéf pátračů Ladislav Kadeřábek, který mimo jiné pátral po uprchlém podnikateli Tomáši Pitrovi.

 

Právě se děje

Další zprávy