Na loterie dohlédne nový muž, má prosadit nový zákon

Karel Toman
29. 10. 2009 20:10
"Tlaku lobistů z hazardu nepodlehne," tvrdí o Karlu Koryntovi ministr Janota

Praha - Náhrada za odvolanou státní dozorkyni nad hazardem už má jméno. Bývalou ředitelku odboru dohledu nad sázkovými hrami a loteriemi Milušku Vrlovou nahradí ve funkci Karel Korynta. Dnes ho jmenoval ministr financí Eduard Janota.

Důvody, proč Janota Vrlovou před dvěma týdny odvolal, tehdy šéf resortu nesdělil.

Stalo se tak však v týdnu, během nějž deník Aktuálně.cz upozornil na zásadní zjištění BIS, monitorující dlouhodobě činnost loterijního gigantu Sazka.

Podle tajné služby sázková firma například peníze určené na sport využívá na umořování své multifunkční haly a roky přes lobbisty ovlivňuje chod státních orgánů, které na ní mají ve skutečnosti dohlížet.

Janota: Za Koryntu ručím

Podle tehdejšího vyjádření mluvčího ministerstva Ondřeje Jakoba ale odvolání Vrlové s těmito zjištěními "nijak nesouvisí". Dnešní jmenování jejího nástupce ale toto tvrzení zpochybňuje. Ministr Janota se totiž za nového dohližitele nad sázkami a loteriemi osobně zaručil a explicitně vyloučil jeho vazby na lobbisty.

"Znám Karla Koryntu velmi dlouho, má moji důvěru. Jeho osoba je pro mě zárukou, že neexistují a nebudou existovat žádné nadstandardní vztahy mezi ním a jakýmikoli loterijními společnostmi," uvedl ministr Janota.

Muže s takovým kádrovým profilem Janota nevybral náhodou. Koryntovým hlavním úkolem bude totiž obhájit věcný záměr nového herního zákona a  následně připravit i jeho paragrafované znění.

"Ten by měl přinést zefektivnění státní regulace a dozoru v oblasti loterií a jiných sázkových her," tlumočí Janotův záměr mluvčí ministerstva Ondřej Jakob.

Právě kvůli dosavadním ústupkům politiků a státních úředníků je přitom podle kritiků stávající zákon k sázení a loteriím natolik benevolentní, že proměnil Česko v "kasino Evropy."

Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Odborníci přitom dlouhodobě upozorňují, že v hazardu je velmi snadné prát špinavé peníze ve velkém. A nejen v hazardu.

"Způsobů, jak legalizovat peníze z trestné činnosti je hodně," komentoval Korynta počátkem října pro Časopis Týden, jak mohlo fungovat praní peněz v pražské směnárně Aktiv Change, které tou dobou začali vyšetřovat policisté. 

"Velmi zjednodušeně: když potřebuje třeba asijský obchodník zlegalizovat peníze, které utržil z prodeje pašovaného zboží, pošle přes směnárnu peníze do zahraničí. Ve směnárnách žádné potvrzení o původu peněz nechtějí. Pouze pokud jde o nápadně vysokou sumu, měla by to směnárna nahlásit.

Karel Korynta působil dříve jako ředitel Finančního analytického útvaru Ministerstva financí a jako vedoucí oddělení Finanční kontroly Finančního ředitelství pro Středočeský kraj.

 

Právě se děje

Další zprávy