Dojde-li plyn, bude půlka Prahy mrznout, varuje stát

Pavel Baroch
27. 10. 2009 17:50
Ministerstva varují, že nové plynové elektrárny ČEZ zvýší závislot na Rusku. Nejrizikovější je Mělník, který zásobuje teplem Prahu
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Plány společnosti ČEZ na výstavbu nových plynových elektráren zvýší závislost na Rusku, odkud se zatím dováží výrazná většina této strategické suroviny.

Varuje před tím obsáhlá analýza ministerstev průmyslu, zahraničí a vnitra, kterou už projednala vláda.

Podle zprávy se tím zvýší i hrozba, že budou miliony Čechů v zimě mrznout, pokud se kohoutky na plynovodu kvůli rusko-ukrajinským sporům zavřou stejně jako letos v lednu. Mezi nejohroženější města přitom patří Praha, kterou má teplem zásobovat nová plynová elektrárna v Mělníku.

Analýza tří ministerstev označuje projekt elektrárny Mělník z bezpečnostního hlediska za velmi rizikový. Přibližně polovina obyvatel Prahy - zhruba 600 tisíc lidí - je závislá na centrálním vytápění.

"Situace, kdy by celá polovina obyvatel hlavního města zůstala uprostřed zimy bez dodávek tepla, je jen těžko představitelná, ale tento stav reálně hrozí, pokud dojde k realizaci tohoto projektu a pokud se kvalitativně nezmění úroveň rusko-ukrajinských vztahů a fungování ukrajinského plynárenského sektoru, což se nedá předpokládat," uvádí se ve zprávě pro vládní kabinet, kterou má redakce Aktuálně.cz k dispozici.

Pravý břeh Vltavy bude na plynu

Mělnická elektrárna kromě výroby elektřiny už nyní zásobuje Prahu teplem dlouhým horkovodem. Jenže k výrobě energií využívá uhlí. To by se mělo změnit za šest let, kdy by uhlí měl nahradit plyn.

"Současné bloky budou postupně odstavovány po roce 2015," řekla Aktuálně.cz mluvčí ČEZ Eva Nováková, podle níž tento záměr už schválilo vedení firmy.

Pražská teplárenská v současnosti dodává teplo prostřednictvím centrálního vytápění do 265 tisíc domácností v hlavním městě, přičemž 72,5 tisíc rodin je už nyní závislých na plynovém topení. Na horkovod Mělník - Praha je napojeno 192 500 domácností.

"Elektrárna v Mělníku tak v podstatě zásobuje teplem celý pravý břeh Vltavy v hlavním městě. Nahrazením uhelné elektrárny za plynovou by se tak velmi podstatně zvýšil počet obyvatel závislých ve vytápění na zemním plynu," konstatuje ministerská zpráva.

ČEZ plánuje tři paroplynové elektrárny

Kromě Mělníka chystá ČEZ ještě paroplynové elektrárny v Počeradech a Úžině v severozápadních Čechách. Nejdále pokročila příprava výstavby v Počeradech, kde už ministerstvo životního prostředí vydalo kladné stanovisko.

"Realizací projektů plynových elektráren se zásadně zvýší závislost České republiky na dováženém zemním plynu, neboť jsou plánovány jako plnohodnotné zdroje a nebudou tedy sloužit jen na pokrytí poptávky ve špičkách," uvádí se v dokumentu tří ministerstev.

Uhelná elektrárna Počerady
Uhelná elektrárna Počerady | Foto: ČEZ

Vloni dopravily plynovody do Česka takřka 8,7 miliard metrů krychlových této strategické suroviny, přičemž 6,4 miliardy pocházelo z ruských nalezišť.

Nedaleko Prahy přitom připravuje stavbu paroplynové elektrárny o výkonu 860 megawattů také další fdirma, plynárenská skupina RWE Transgas. Tento energetický zdroj by měl vyrůst u Mochova na Čelákovicku a má se stát první výrobnou elektřiny této firmy v tuzemsku.

Zásoby plynu nové zdroje ztenčí

Pokud by se stejně jako letos v lednu uzavřely kohoutky na ruském plynovodu, budou hlavním zásobním zdrojem plynové zásobníky.

Jejich kapacita pokrývá asi 35,4 procent roční spotřeby a měla by se dále rozrůstat, plány už předložilo několik firem. Například zásobník Tvrdonice by se měl zvýšit o 160 milionů kubíků.

"Tím by se zvýšila skladovací kapacita České republiky na zhruba 40 procent její současné spotřeby," konstatuje vládní zpráva.

Jenže nové plynové elektrárny ČEZ budou poměrně "hladové", každá z elektráren v Počeradech a Mělníku by měla za rok spotřebovat 600 až 750 milionů metrů krychlových plynů.

"Pokud dojde k realizaci projektů plynových elektráren, spadne i přes toto rozšíření skladovací kapacita dokonce pod současných 35 procent," upozorňuje zpráva ministerstev průmyslu, zahraničí a vnitra.

Chceme méně emisí? Potřebujeme plyn

Návrh Politiky ochrany klimatu, který minulý týden dokončilo ministerstvo životního prostředí, ovšem počítá s větším využitím plynu v Česku.

Foto: Nabucco

Při spalování plynu totiž vzniká mnohem méně exhalací včetně skleníkových emisí. O plynu se navíc někdy hovoří jako o mostu mezi uhlím a ropou k obnovitelným zdrojům.

Podle ministra Ladislava Mika je proto zapotřebí, aby Česko dováželo plyn u z jiných nalezišť, čímž by se snížila závislost na Rusku. Jako příklad uvedl plynovod Nabucco.

"Je to samozřejmě dlouhodobější otázka," řekl Aktuálně.cz Miko, podle něhož je důležitá co největší pestrost tuzemského energetického mixe a zároveň se soustředit na úspory, kde má republika velké rezervy.

"Stále se bavíme o tom, kde energii přiděláme, a nikoli, kde ji ušetříme," dodal ministr životního prostředí Ladislav Miko.

 

Právě se děje

Další zprávy