Zachráníme vsi před uhlím, slibovala ODS. Nesplnila to

Pavel Baroch
1. 11. 2009 23:50
Ústecká ODS loni před krajskými volbami tvrdila, že nechá odepsat zásoby uhlí. Po prohraných volbách to neudělala
To nedopustíme!
To nedopustíme! | Foto: Pavel Baroch

Horní Jiřetín - Severočeská ODS před loňskými krajskými volbami slibovala, že zachrání tamní obce Horní Jiřetín a Černice před postupující povrchovou těžbou hnědého uhlí. Zavázala se, že podá žádost o odpis bohatých zásob, na nichž vsi stojí.

Svůj slib nesplnila a koncem října podepsala plán, že by za určitých podmínek zbourání vsí nebránila.

Tou hlavní podmínkou je to, že by se těžaři dohodli s majiteli domů a pozemků.

Jiří Šulc, někdejší hejtman Ústeckého kraje a současný krajský radní a předseda regionální pobočky ODS postup strany omlouvá prohranými volbami.

"Musíme si přiznat, že ODS s programem záchrany obcí volby nevyhrála. Naopak je drtivě vyhrála ČSSD, která ústy svého lídra Jaroslava Foldyny či europoslance Richarda Falbra a dalších naopak s další těžbou souhlasila," uvedl Šulc, který odpověděl mailem na písemné otázky Aktuálně.cz

V Praze by se nám vysmáli, tvrdí Šulc

Šulc uvedl, že ještě jako hejtman nařídil, aby se připravila žádost na odpis zásob. Jenže ta nakonec zůstala v šuplíku.

"Žádost může podle horního zákona podat jen příslušná a oprávněná osoba, a tou ODS jako politická strana zcela určitě není. Takové žádosti by se nám v Praze jen vysmáli!" prohlásil.

Proč se však ústecká ODS nepokusila i po prohraných volbách podat návrh na odpis zásob například prostřednictvím tehdejšího ministra průmyslu Martina Římana, rovněž člena ODS, Šulc neuvedl.

Foto: Archiv

Kdo chrání uhlí ve sněmovně

Říman přitom ve vládě, stejně jako všichni ostatní ministři za ODS, hlasoval pro novelu horního zákona, která má usnadnit odpisy zásob nerostných surovin.

Jenže především poslanci jejich vlastní strany ve spojení se zákonodárci ČSSD předlohu dlouhodobě blokují, takže se už zhruba rok nedostala na program žádné schůze sněmovny.

Poslanci "neslyší" ani žádosti starostů ze severozápadních Čech a Beskyd, kde uhelné zásoby omezují rozvoj obcí. Naposledy poslanci nepustili předlohu k projednávání před týdnem. Stalo se to už poosmé. Jan Klas z ODS to zdůvodnil tím, že uhlí pod Horním Jiřetínem jsou strategické zásoby.

"Ale návrh tohoto zákona by v praxi znamenal, že tyto strategické zásoby odepíšeme, ještě než je vytěžíme," řekl Klas. Se zásobami "hnědého zlata" pod Jiřetínem počítá i návrh nové Státní energetické koncepce.

Foto: Czech Coal

Limity ochrání na 30 procent

Bývalý hejtman Šulc, šéf ústecké ODS uznává, že odpis zásob by ochránil Horní Jiřetín před rypadly víc než těžební limity, které v roce 1991 stanovila vláda Petra Pitharta.

"Od počátku jsme tvrdili, že usnesení vlády má jen malou právní závaznost a jde kdykoliv jakoukoliv jinou vládou změnit či zrušit," uvedl pro Aktuálně.cz Šulc.

"Osobně jsem toto vysvětloval na veřejném setkání občanům Jiřetína tak, že ochrana jejich domovů je limity zaručena maximálně na 30 procent," dodal.

Šulcova prababička z Horního Jiřetína

Šulc má k Hornímu Jiřetínu velmi osobní vztah. Jeho prababička odtamtud pocházela a je tam i pohřbená, Šulcova rodina navíc bydlí v jihozápadní části Litvínova, tedy několik kilometrů od Jiřetína.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

"Spoustu lidí z Jiřetína osobně znám a jsou mými přáteli. Jako občan jsem tedy zásadně proti současnému zbytečnému prolomení limitů," konstatoval bývalý hejtman a dnes krajský radní Šulc. Dodal, že jako volený zástupce se bude rozhodovat podle toho, co chtějí lidé nebo co je pro ně prospěšnější.

"V každém případě pro ODS stále platí, že soukromé vlastnictví je nedotknutelné," poznamenal Šulc.

Politik připomněl usnesení krajské rady z minulého týdne, které žádá, aby se těžební společnosti nejprve dohodly o odkoupení nemovitostí s občany, firmami a obcemi, než se vůbec bude o prolomení limitů jednat.

"V loňském roce takto podobně změnily i limity v případě dolu Bílina," dodal Šulc.

 

Právě se děje

Další zprávy