Domy neprodáme! zní z obce, která má padnout kvůli uhlí

Pavel Baroch
24. 10. 2009 10:45
Koalice ČSSD a ODS v Ústí je svolná Jiřetín zbourat
Foto: Ludvík Hradilek

Horní Jiřetín - Rodina Ondřeje Hogena žije v Horním Jiřetíně v severozápadních Čechách už více než 120 let. A věří, že je odkud nevyženou ani rypadla těžebních strojů. Pod Jiřetínem a sousedními Černicemi leží bohaté zásoby uhlí a tlak na jejich vykutání sílí.

"Nikdy odtud dobrovolně neodejdeme," říká Hogen a dodává: "Většina sousedů to vidí stejně."

Napřed ministr průmyslu Vladimír Tošovský zveřejnil návrh nové Státní energetické koncepce, která s uhlím za těžebními limity, tedy pod Horním Jiřetínem a Černicemi počítá.

Vzápětí rada Ústeckého kraje, složená z regionálních politiků ČSSD a ODS konstatovala, že by za určitých podmínek s prolomením limitů souhlasila. Tím hlavním je, že se těžaři musí dohodnout s majiteli domů a pozemků na odkoupení jejich majetku.

Polovina obyvatel podepsala prohlášení "Neprodáme!"

Lidé v Jiřetíně jsou přesvědčeni o tom, že tato podmínka je pro těžaře nesplnitelná. Už bezmála polovina hornojiřetínských obyvatel podepsala prohlášení "Neprodáme!", v němž odmítají prodej svých domovů Litvínovské uhelné. Další podpisy přibývají.

Mezi těmi, kteří podepsali, je i Ondřej Hogen. "Stejně tak mohli radní říct, že souhlasí s prolomením limitů, pokud zajde slunce na východě. Domov není něco, s čím by se dalo kšeftovat," řekl Hogen, který je členem "protiuhelného" sdružení Kořeny.

Jan Rovenský z české pobočky Greenpeace uvedl, že krajští radní z ČSSD a ODS především ohrožují důvěryhodnost svých stran, protože před volbami slibovaly, že těžební limity chtějí zachovat. 

To nedopustíme
To nedopustíme | Foto: Pavel Baroch

Jsou i ti, co prodat chtějí

Jan Rovenský z české pobočky Greenpeace odhaduje, že v Horním Jiřetíně a Černicích žije asi 60 procent lidí, kteří skutečně své domy prodat nechtějí. Čtvrtina je podle něj ochotná o prodeji jednat a zbytek neví.

"Je to ale jenom můj odhad," řekl Aktuálně.cz Rovenský, který situaci okolo těžebních limitů dlouhodobě sleduje.

Dialog chce jednat s Litvínovskou uhelnou

Skupina hornojiřetínských obyvatel ze sdružení Dialog v červenci oznámila, že chce s těžaři vyjednávat o nových podmínkách, za nichž by byli ochotni se kvůli těžbě přestěhovat.

"Chceme se aktivně podílet na sestavení podmínek pro reálný případ, kdy by obce musely ustoupit uhlí," konstatoval Petr Leichner, zástupce sdružení Dialog a zároveň jiřetínský zastupitel.

Vedení Litvínovské uhelné aktivitu sdružení přivítalo. Těžaři stanovili první podmínky pro přestěhování obyvatel už před několika lety, ale od té doby s nimi nikdo nejednal.

"Podmínky původní nabídky byly tvořeny bez účasti obyvatel Horního Jiřetína, protože chyběl oficiální partner. Zastupitelé města o ní totiž odmítli přes opakované žádosti těžební společnosti jednat," řekla mluvčí těžební firmy Liběna Novotná. Těžaři jsou přitom připraveni investovat do rozšíření dolu až 22 miliard korun.

 

Právě se děje

Další zprávy