Obrat v Ústí, koalici nevadí bourání obcí kvůli uhlí

Martina Machová Pavel Baroch, Martina Machová
22. 10. 2009 20:20
Radní si dali jen podmínky, za nichž mohou být těžební limity prolomeny
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Ústí nad Labem - Politici ODS a ČSSD, kteří utvořili koalici v novém vedení Ústeckého kraje, jsou svolní prolomit těžební limity a zbourat obce Horní Jiřetín a Černice.

Obě nejsilnější strany v regionu přitom před volbami slibovaly, že těžební limity z roku 1991 zachovají. Ústecká ODS, která tehdy měla v krajské vládě většinu, se dokonce rozhodla, že požádá o odpis zásob pod oběma obcemi. 

Rada kraje, v níž sedí mimo jiné šéfové ODS a ČSSD a také jeden zástupce Nezávislých, to dala nový postoj k limitům najevo, když jednala o nové Státní energetické koncepci. Ta limity těžby prolamuje. 

"Rada kraje podmiňuje souhlas se záměrem odblokovat zásoby hnědého uhlí za územními limity v lokalitách ČSA a Bílina vyřešením všech střetů zájmů mezi těžebními společnostmi a vlastníky nemovitostí i všemi dalšími zainteresovanými subjekty," uvedla hejtmanka ústeckého kraje Jana Vaňhová z ČSSD v tiskovém prohlášení, které má Aktuálně.cz k dizpozici.

"Musí být v každém případě vyřešeny zájmy jednotlivých obcí, institucí i samotného kraje zejména důsledným uplatněním postupů podle horního zákon. Rada kraje podporuje záměr vlády vyjádřený v návrhu Státní energetické koncepce zvýšit odvody za vytěženou surovinu z dobývacích prostor a směřovat takto získané zdroje k navýšení prostředků do krajských programů revitalizace a resocializace území zasažených těžbou a ke zlepšení kvality života občanů Ústeckého kraje," dodala Vaňhová ve zmíněném dokumentu.

Paroubek zůstává v klidu

Stínový ministr životního prostředí Petr Petržílek z ČSSD připustil, že ústecká ČSSD, která po ODS převzala nejvyšší funkce v kraji, s vyjádřením o těžebních limitech není úplně v souladu s ústředím strany.

Předsedu ČSSD Jiřího Paroubka nechávají kroky spolustraníků v Ústí nad Labem klidným. "Když jsem četl usnesení rady kraje, nezaznamenal jsem, že by někdo rušil územní limity těžby hnědého uhlí. Také programový závazek krajského referenda zůstává v platnosti," sdělil Aktuálně.cz Paroubek.

Nejvyšší vedení sociální demokracie v reakci na návrh nové Státní energetické koncepce uvedlo, že pro zachování teplárenství není nutné prolomit ekologické limity těžby hnědého uhlí v lomu ČSA.

"Opakovaně jsme se vyjádřili, že k případnému prolomení limitů může dojít až na základě většinového souhlasu občanů vyjádřeného krajským referendem a garancí řádově mnohem účinnějšího využití tohoto kvalitního uhlí," konstatovalo vedení ČSSD.

To nedopustíme!
To nedopustíme! | Foto: Pavel Baroch

Jsem pro zrušení limitů

Náměstek ústecké hejtmanky Pavel Kouda z ČSSD potvrdil, že rada by za splnění určitých podmínek byla svolná pro prolomení limitů. "Ano, chápete to velmi správně," řekl Aktuálně.cz Kouda.

Odmítl, že by ČSSD před volbami slibovala zachování těžebních limitů. "Ne, Paroubek řekl, že o tom má rozhodnout krajské referendum. Takže my se o tom ještě budeme bavit, protože tady ta situace se posunula daleko dopředu rychlým krokem," řekl Kouda.

Jeho osobní názor na těžební limity je jednoznačný. "Prostě jsem pro prolomení limutů, aby se ta kultura tady trošičku zvedla," prohlásil náměstek Kouda.

Jiřetín se boje nevzdává

Jiří Paroubek, předseda ČSSD a volební lídr v Ústeckém kraji se k usnesení tamních radních nemohl vyjádřit, protože měl vypnutý mobilní telefon. Svůj mobil nezvedala ani hejtmanka Jana Vaňhová z ČSSD a její předchůdce Jiří Šulc z ODS, který je nadále členem krajské vlády. Šulc pak poslal krátkou textovou zprávu, že odpoví na dotazy poslané na mail.

Vladimír Buřt, místostarosta Horního Jiřetína a Černic uvedl, že ho usnesení radních o těžebních limitech nepřekvapilo. "Krajská rada je složená z lidí, kteří tomu buď nerozumí, nebo dlouhodobě lobbují za těžbu uhlí," řekl Aktuálně.cz Buřt, podle něhož do sruhé skupiny patří i exhejtman Šulc z ODS.

Podle Buřta se v boji za zachování těžebních limitů nic nemění. Vedení města s ním nadále nesouhlasí. Zrušit těžební limity navíc může pouze vláda. "Usnesení krajských radních nás nemusí nijak bolet," dodal Buřt.

Proti prolomení těžebních limitů v severozápadních Čechách je dlouhodobě i ministerstvo životního prostředí.

 

Právě se děje

Další zprávy