Prasečí chřipka poprvé zabila v Česku, zemřela žena

Domácí Domácí
22. 10. 2009 14:38
V Karlových Varech bojuje s nebezpečným virem i třicetiletý muž
Snímek pořízený transmisním elektronovým mikroskopem (TEM) ukazuje vnitřní strukturu viru prasečí chřipky H1N1.
Snímek pořízený transmisním elektronovým mikroskopem (TEM) ukazuje vnitřní strukturu viru prasečí chřipky H1N1. | Foto: Reuters

* Ve světě už virus zabil přes 5300 osob * Ženě bylo teprve 31 let, už dříve měla srdeční problémy

Karlovy Vary - Česká republika se připojila k zemím, kde zabíjela prasečí chřipka.

"Dnes zemřela pacientka s vážným chronickým onemocněním a prokázanou H1N1 chřipkou po krátké hospitalizaci na oddělení ARO," sdělila mluvčí karlovarské nemocnice Zdeňka Marková. Ženě bylo 31 let.

"Byla zahájena epidemiologická šetření a opatření a v souvislosti s nimi jsou dočasně omezeny návštěvy na oddělení ARO," dodala.

Ve vážném stavu leží v karlovarské nemocnici i třicetiletý muž. "Byl ve špatném zdravotním stavu přijat na infekční oddělení, kde se na základě výsledků zjistilo, že má H1N1," přiblížila mluvčí jeho zdravotní stav.

Jakou roli sehrála chřipka?

Odborníci nyní zkoumají podrobnosti tragického případu.

Ze zjištění Aktuálně.cz vyplývá, že žena měla dlouhodobé srdeční problémy a její imunita byla výrazně oslabena.

"Výsledky vzorků zemřelé budou známy zítra odpoledne," odmítl dotazy na podrobnosti mluvčí ministerstva zdravotnictví Vlastimil Sršeň.

Stanovisko hlavního hygienika Michaela Víta se redakci Aktuálně.cz zatím nepodařilo získat, má vypnutý telefon.

Podle karlovarské radní Bereniky Podzemské jde v regionu o první dva případy, kdy se nemoc projevila tak závažně. "Několik dalších případů, které se v regionu objevily, mělo velmi lehký průběh a lidé se léčili doma," řekla ČTK.

Zatím tisíce mrtvých...

Prasečí chřipka se objevila letos v dubnu v Mexiku, od té doby si vyžádala přes pět tisíc mrtvých a přes milion nakažených. Světová zdravotnická organizace (WHO) proto vyhlásila stav pandemie.

České úřady dosud evidovaly několik stovek nemocných, u většiny z nich však měla nemoc mírný průběh a stačilo domácí léčení.

Přehledně: Kolik lidí už zemřelo na prasečí chřipku?

Celkem ve světě přes 5335 obětí
Evropa 238 obětí
Severní Amerika 947 obětí
Jižní Amerika 2659 obětí
Blízký východ 150 obětí
Afrika 106 obětí
Asie a Pacifik 1075 obětí

Zdroj: Evropské centrum pro prevenci a kontrolu chorob

Pozn: Jde o data k dnešnímu dni. Jiné zdroje však uvádí i jiné statistiky. Například Reuters píše, že na prasečí chřipku zemřelo ve světě přes čtyři tisíce lidí, jen v Evropě to mělo být kolem 200 úmrtí.

...a černé prognózy

I v Česku se počítá s tím, že nemocných dramaticky přibude.

Prognóza hlavního hygienika Michaela Víta, o niž před časem jako první informoval deník Aktuálně.cz, hovoří o dvou milionech Čechů nakažených prasečí chřipkou, z toho čtyřicet tisíc jich má skončit v nemocnicích. (o prognóze čtěte zde)

Epidemiologové se nadto obávají, že se spolu potkají a zkříží viry prasečí (A/H1N1) a ptačí (A/H5N1) chřipky. "Zatímco první z nich se šíří rychle, ale není tak nebezpečný, ptačí virus se šíří špatně, ale má vysokou úmrtnost," vysvětlil obavy Vít.

 

Právě se děje

Další zprávy